Online napközi-hogyan? Okos ötletek a gyerekek lefoglalására

A gyerekek, ha most suliban lennének, akkor 4-ig bent ülnének és mi addig tudnánk tenni otthon a dolgunkat kérdés, kérés, megszakítás nélkül. Biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy hiányzik az a néhány óra, amíg csend van otthon… Most nekünk kell megoldani, hajrá online napközi!

Én úgy látom, az elsős – másodikosok most kifejezetten élvezik azt, hogy gépezhetnek. Szerencsére azért a délelőtt nem folyamatos gép előtt ülést jelent, mert a munkafüzetekbe, füzetekbe is dolgoznak, és van online tesióra is meg rajz, technika és így tovább. 

Kora délutánra elvégezzük a feladatokat, és ekkor a gyerekek általában még kicsit sem fáradtak, ám ekkor mi szülők már szívesen szusszannánk egyet.. illetve elvégeznénk egy-két otthoni melót.

Ha jó idő van, irány az udvar, már ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van kert. Előfordul, hogy a rossz idő miatt a négy fal közé szorulunk, a kint szaladgálás után a második legjobb természetesen az, ha az iskolás önállóan játszik odabent, pl. legózik vagy kitalál valami szerepjátékot. Ha könyvet nézeget, vagy olvas, akkor is büszke és hálás leszel.

 

Ám, ha mindezen túl vagytok, vagy tényleg semmihez nincs kedve, nem dől össze a ház, ha kicsit még hagyod a gyereket a gép előtt ülni. 

Mit csinálhat egy 6-8 éves, mi az, amit együtt megnézhettek és okosodhattok, beszélgethettek róla pluszban? Esetleg ami előtt ülve ott hagyhatod, míg nyersz egy kis időt magadnak?

Milyen az online napközi otthon?

Hogyan foglald le a gyereket?

 

Egy kis gyakorlás sosem árt:

Matekból és magyarból biztosan volt bőven feladat, de a játék a számokkal vagy betűkkel délután is klassz elfoglaltság.

Ha nem ismeritek, kukkantsátok meg ezt az oldalt, feladatokat, játékokat egyaránt találtok:

www.okosdoboz.hu

 

Egy kis plusz környezetismeret:

Irány az állatkert!

Most persze csak otthonról! Tudtad, hogy élő felvételeknek köszönhetően meg lehet lesni, mit csinálnak éppen az elefántok, a fókák vagy a zsiráfok a budapesti állatkertben? Itthon és külföldön is több helyen is járhatunk online és bepillanthatunk az állatok életébe.

Néhány link a kukucskáláshoz:

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/webkamera/elefantkifuto

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/webkamera/foka

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/webkamera/szavanna

http://www.zooszeged.hu/szeged-vadasparkja/webkamerak/

https://www.zoo.ch/de/zoobesuch/webcams

https://zoo.sandiegozoo.org/live-cams

 

Virtuális kirándulás:

Járhatunk az internet segítségével az állatkerten kívül múzeumban vagy kirándulhatunk egy térkép segítségével, esetleg összegyűjthetjük, mit lehet tudni egy-egy nevezetességről vagy városról. 

Nézegethetünk tavaszi virágokat, különleges élőlényeket vagy megtudhatunk újat bármiről, ami épp minket körülvesz.

 

Ismeretterjesztő mese:

Mit tudunk a vízről? Tudunk- e eleget? Itt egy érdekes, kedves mese, amelynek témája a víz és annak körforgása:

Emlékszel még a régi sorozatra az emberi test működéséről, az életről? 

Nekem mai napig eszembe jut, ahogy a kis részecskék sorakoznak odabent, hogy megnyerjenek a jó bacik a rosszak ellen egy csatát, hogy felépítsék gyorsan újra a bőrt, ha történt egy kis horzsolás.., és így tovább.. Itt az ideje nekik is megmutatni, mennyi mindenre képes az emberi test, hogy összefüggnek a dolgok és mikor és hogyan teszünk jót vagy mikor kell többet dolgoznia a bennünk élő kis “katonáknak”.

A youtube-n megtalálhatóak a sorozat részei. Kellemes emlékeket fog idézni a szülőknek és sok újdonságot mutat majd a kicsiknek.

 

Nézhettek akár természetfilmet is közösen a gyerekkel, a hangyákról, a mókusokról, a madarakról, bármi érdekes lehet és jó program.

Ha pedig pusztán szórakozás a cél, itt ajánlottam  jó, értelmes meséket: 

Ezek a mesék tetszeni fognak! 

 

Kikapcsolódásként színezés:

Online színezőt is találtok, például itt:

https://kerekmese.hu/online-jatekok-gyerekeknek/online-kifesto-szinezo-jatek/

Telefonos alkalmazás is letölthető, biztos fog nekik tetszeni a számok segítségével, érintéssel színezés.

 

Zene, az kell:

A környezeten kívül fejleszthetjük gyermekünk zenei műveltségét is, meghallgathatjuk akár Vivaldi: Négy évszak zeneművéből a Tavasz címűt.

 

Mozogni jó:

A levezetés se maradjon el, szuper mozgásos videókat találni a neten, kifejezetten gyerekeknek is. Például nagyon szuper videókat találtok Tornázz a plüssöddel címmel egy gyógytornász anyukától a youtube-n.

 

Szóval, ne gondold, hogy csak te nézel ki így néha a fejedből. Ne agyald túl, foglald le a gyermeked okosan! Hajrá online napközi otthon!

Csak csináld!

 

Ezt is olvasd el:

11 legjobb otthoni elfoglaltság

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.