Ne unatkozz! 11 legjobb otthoni elfoglaltság

Otthon maradunk, ám a négy fal között számtalan jobbnál – jobb elfoglaltságot találhatunk magunknak. Mondjuk olyanokat, amikre eddig nem volt idő! Pihenni ér, unatkozni nem! 

 

Én mondjuk egy cseppet sem unatkozom, (tanulunk a gyerekkel reggel 8-tól délutánig és ügyeletet is tartunk a már nem üzemelő szállodában heti 2 napot 12 órában) de ha rengeteg felesleges időm lenne, el tudnám hatékonyan és /vagy kellemesen tölteni.

 

A legtutibb otthoni elfoglaltságok,
amikre eddig nem volt idő:

 

Új kihívás

Tanulj meg valami újat, varrni, horgolni, festeni, gitározni vagy egy új nyelvet, szinte bármiről találni ma már youtube videókat.

Csatlakozz egy 30 napos kihíváshoz, legyen az fotózással, írással vagy sporttal kapcsolatos. Vágj bele egy naponta nehezedő gyakorlatsorba, tölts le plank-alkalmazást, vagy jógázz mindig beleépítve valami újat. Kattints a Gyerünk, Anyukám oldalra ahol ingyenes videókat találsz és máris kezdődhet a pilates, a zumba, a jóga vagy a tornaóra. Nincs több kifogás, ki az ágyból és irány a reggeli torna, hogy friss és jókedvű legyél egész nap!

 

Ültess

Nevelgess egy kis növényt a kezdetektől. (Fűszernövényeket, virágot,..) Mi most citrommagokat ültettünk el, termést nem várunk, de szépen növekvő palántákra számítunk, amiket gondozhatunk és a szoba dísze lehet.

 

Instant boldogsághormon

Itt a süti sütés ideje! Elmondom neked, hogy képviselőfánkot, Rákóczi túróst, fánkot, amerikai palacsintát készíteni sem bonyolult. Ne halogasd tovább, állj neki, meglátod, menni fog! Akár végigveheted egy a polcodon álló szakácskönyv összes receptjét, mint a nagyon édes Julie és Julia című filmben tette a főszereplő. Sikerélményre fel, a csokis sütik pedig tuti extra boldogsághormont termelnek!

 

Retró játékok

Mert játszani jó! Minél régebbi játék, annál jobb. Kerüljön elő a malom (vagy készíts egyet), a kártyák, mint a Fekete Péter vagy a magyar kártya egy jó kis színre- színezéshez. Gazdálkodj okosanozzatok, betűkirakózzatok, puzzle-zetek, sakkozzatok,jengázzatok, rakjátok ki a Rubik-kockát! Legózzatok! Ha már elég volt a kártyázásból vagy a dominóból, akkor építsetek várat vagy ledönthető dominósort.

Tanítsd meg a gyermekedet sakkozni! A szülőknek is jó program egy-egy pohár borral a kézben!

 

Csak kreatívan! 

Tuti biztos, hogy rengeteg wc-papír guriga van például a házban, használd fel őket!

A gyerekekkel: készítsetek vidám ceruzatartót, vagy nyomdázzatok. Kreatívkodjatok és alkossatok tavaszi virágokat szívószálból és színes papírból, fültisztító pálcikákból vagy tojástartóból! Rajzoljatok, fűzzetek gyöngyöt, tésztát, gyurmázzatok, kísérletezzetek!

Felnőttként: Jó segítség lehet a kicsit bevagdosott guriga, például pitypangokat így festettem.

Készíts tavaszi dekorációt a lakásba, varrj új párnahuzatokat, díszíts fel meglévő képkereteket, dobd fel új vagy felújított tárgyakkal a lakást, vagy legalább csak ülj le fényképalbumot rendezgetni meg színezni.

 

Rend a lelke…

A rendrakás nem a legszuperebb program, de ami utána vár, az már annál inkább. Nem mellesleg az idő is jól el tud telni vele. Ha fogsz végre egy szemeteszsákot és kiselejtezed, amire semmi szükséged, de mindig pakolgattad, hátha jó lesz még valamire, vagy már nem is emlékszel rá, hogy valaha vettél egy ilyet magadnak, és sosem hordtad vagy használtad. Itt az ideje a selejtezésnek, mert a rend és az átláthatóság után sokkal jobban fogod érezni magad. Most rakj rendet a fiókokban, tedd mappákba a papírokat, most töltsd fel a konyhai dobozokat, címkézd fel a fűszereket és dobj ki mindent ami nem kell. Hihetetlen, mennyi mindent fel tud halmozódni, ám még kincseket is találhatsz, nosztalgiázhatsz közben és végre kipipálhatod, amit régóta halogattál. Szóval mégis csak jó program! Sőt akár egy kis szobaátrendezéshez is megjön a kedved!

 

Sex And The City Dancing GIF - Find & Share on GIPHY

Csak ülj le és gyönyörködj!

Reggel a kávéd mellett vagy délben néhány percig bámuld a madarakat, a fákat. Nézd végig a napfelkeltét vagy a naplementét. Csak ülj pár percig egy helyben és engedd meg magadnak a semmittevést. Ne gondolkodj a következő perceken és főleg ne a közeli vagy távoli jövőn. Kapcsold ki az agyad, és csak bambulj. Csak találj valami szépet ott előtted, melletted. Mert ott van…

 

Amikre én is minden nap sort kerítek,
mert jár és kell a kikapcsolódás:

  • Sorozat 

A Shameless (Szégyentelenek) sorozat utolsó évadját nézzük épp, nagyon sok szálon futó történet, amelyben egyetlen epizód sem volt unalmas, sokkal inkább meghökkentő. A Modern Family-t is újra nézzük most, mert valahol lemaradtunk benne, pedig  az Al Bundy-t is játszó színészen és családján jókat lehet nevetni. Néha a South Park részekre is rákattintok, ha egyedül vagyok, illetve a bájos, humoros Gilmore Girls (Szívek szállodája) sorozat is fut nálam, mert nagyon szeretem a hangulatát.

 

  • Olvasás

Akár utazhatunk is olvasás közben.. gyönyörű tájak elevenedhetnek meg a szemünk előtt, egzotikus növényeket, állatokat ismerhetünk meg, élhetjük kicsit valaki más életét…

  • Alkotás

Rajzolni, színezni vagy írni igazi kikapcsolódás. Szeretem, ahogy valamiből kerek egész lesz. A festésre is újra időt szakítok hamarosan.

 

  • Zene

A zene az kell…  Összeállítottam a kedvenceimből egy (több) listát, de van hogy egy-egy előadó összes számát indítom el. Zene szól zuhany vagy fürdés közben  (pl. a  Szürke 50 árnyalatának zenéi: https://www.youtube.com/watch?v=XoStsQYfCzw&t=1366s ) , a konyhában (pl. a Follow The Flow, a Honeybeast vagy a 90-es évek slágerei), reggeli ébresztőnek ( pl. https://www.youtube.com/watch?v=nx2iLOvP0rM ) és esti levezetésként, egy kis tánchoz (pl. https://www.youtube.com/watch?v=Q8Tiz6INF7I ). Szóval úgy nagyjából mindig. A zenétől jobb kedvem lesz és egy kis fenékriszálás, ugrálás is mindig jól jön.

 

A lényeg: ne unatkozz!

Ha kevés lenne az ötlet, a lista bármikor bővíthető..! 

Kezded te? 

Csak csináld!

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Ne unatkozz! 11 legjobb otthoni elfoglaltság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva