Te is meg tudod szervezni a legszuperebb szülinapi zsúrt!

Kisfiam szülinapja a nyár közepén van, hozzánk jönnek a vendégek és általában a kertünkben zajlik a buli. Ha te is szülinapi zsúrra készülsz, de azt sem tudod, hogy kezdj neki, segítek! Meglátod, néha az egyszerű ötletek a legklasszabbak!

Szülinapi program-és ajándéktippek következnek, nemcsak kisfiúknak! 🙂

Íme néhány ötlet, amivel feldobhatod a hangulatot, hogy igazán emlékezetes legyen a szülinap gyermeked számára:

Szülinapi dekoráció 

Már napokkal előtte el lehet készíteni néhány dekorációt az ünnepelttel.

Mi színes papírból alkottunk díszeket, lampionokat, füzéreket. Egyszerű legyező technikával hajtogattunk 2 db A4-es színes papírt, majd összeillesztettünk 2 félbehajtott legyezőt kör formába, végül függődísz lett belőle. Hosszú csíkokat is vágtunk papírból, majd egymásra helyeztük csillagformában végül összeragasztva kis gömböket, kis lampionokat gyártottunk, melyekből füzér készült. Nem szabad megfeledkezni a régről jól ismert és bevált krepp-papírról sem!

Szülinapi menü 

Ami nálunk mindig van az asztalon, természetesen a tortán kívül: muffin

Lehet édes, lehet sós, mindenki szereti és kb. 25 perc alatt elkészül sütéssel együtt. Ha együtt készítitek a gyerekkel akkor is max. 35 perc.

Korábbi szülinapok menüi voltak:

-sült kolbász

-virsli leveles tésztában

-saslik

-fasírt

-grill húsok

-tortilla

-hamburger

Saját készítésű kakaós muffin málnás tejszínhabbal

Szülinapi torta

Az elmaradhatatlan. Nálunk mindig több torta is van az asztalon, mert miért ne? 3 éves korában találta ki a kisfiam, hogy legyen 3 tortája. Azóta így van! Egy évben egyszer van szülinap, a torták meg mindig elfogynak.. legtöbbször már másnap.

A legnagyobb sikert mindig a csokitorta éri el. Nem lehet elrontani, nem fog megromlani a hőségben, mindenki szereti.

Első szülinapra még nem ezzel készültem, akkor egy nagyon finom banánkrémes piskóta lett az ünnepelt meglepetése.

Az idei tortám nem járműves volt, de szerintem szuper jól sikerült:

Szülinapi ajándék

Az ajándékozást még a tortázás előtt szoktuk lebonyolítani. Csupa fiús játékot tudok sorolni, viszont hátha adok jó tippeket annak, akinek még nincs ötlete,mert egytől egyig remek ajándékokat kapott kisfiam 7. szülinapjára:

-Lego vonat, sínek, váltó

-boxkesztyű és boxzsák

-lézeres riasztó

-régész játék (Dinó csontváz gipszben)

-festhető helikopter makett

-Jáva építő játék

-Geomag

-könyvek (kutyákról szóló illetve mesekönyv)

-tablet (először nem gondoltam, hogy már neki való, de elsősorban lego robot programozásához kapta, illetve korlátozottan használhatja, felügyelettel és főleg tanuláshoz)

-rövidnadrágok, pólók, cipő  (ezeknek akkor épp nincs nagy sikere, de később nagy örömmel hordja őket)

(korábbi kedvenc és gyakran elővesszük: Lego könyv  és társasjátékok pl. Gazdálkodj okosan, Lotti Karotti és persze LEGO minden  mennyiségben!)

Szülinapi játékok – zsúrra:

Mindig kitalálok valami közös játékot a családnak, hogy még emlékezetesebb legyen a nap.

Garantált az önfeledt nevetés, ha a következő programok közül 1-2-t beépítesz a szülinapozásba.

Családi vetélkedő: 

Működik a csapatszellem és a versenyzés, a győzelem öröme lengi körbe majd az ünnepeltet (mert azért alakítsd úgy, hogy mindenképp az a csapat győzzön).

Milyen játékok lehetnek egy vetélkedőn?

célbadobás: Akár sörösdobozokra is célozhatunk kis labdával, de vízipisztollyal is lőhetünk

székfoglaló: Mindig eggyel kevesebb szék van mint játékos. Amikor leáll a zene, le kell ülni egy székre, aki  nem tud helyet foglalni, kiesik.

újságpapír tánc: elindul a zene és táncolni kell 2 főnek az újságpapíron, majd amint leáll a zene hajtani kell egyre kisebb méretűre a papírt. A nyertes pár, akinek nem ér le a lába a papírról.

(a párok kialakításánál figyelj rá, hogy bírja el az egyik fő a másikat a hátán)

evő vagy ivóverseny

limbóhintózás

seprűtánc: egy kört alkotunk, körbe-körbe kell adni a seprűt egymásnak, mikor megáll a zene, akinél a seprű van, kiesik.

bingó: kis rajzokat készítünk egy lapra, meg kell keresni őket a kertben vagy a házban, aki leghamarabb megtalálja, kipipálja mindet, az nyer!

Kincskeresés

Kell hozzá néhány apróbb kincs és a végén egy kincsesládában az ajándék. Lehet sztori köré, hogy kalózok jártak itt és a gyermeknek hagyták a kincset vagy hasonló mese, de a lényeg egy klassz térkép. Nem a pontos rajz a lényeg, hanem, hogy legyenek rajta a gyermek számára ismerős jelek, ábrák. Például esetünkben sokszor elsétáltunk az erdőben egy bizonyos fa mellett, ami egy elefántra hasonlít, így ezt mindenképp ábrázoltam. X-ek jelölik a kincseket (apróságok a cél előtt) vagy épp állomásokat, ahol akár további feladatokat kell megoldania, hogy elérhessen a fő ajándékhoz. A térképet teába mártogattam és a széleit égettem, hogy régiesítsem.

A gyerekek imádják a keresgélést – sokkal izgalmasabb maga a játék mint az ajándék.

Vonat-téma

Idén a lego-vonat volt a nagy vágy, hetekig nézegette papíron és rengeteget beszélt róla. Én pedig kitaláltam hogy erre a témára építem fel a szülinapot. A meghívón is szerepelt a vonat és voltak “vagonok” az asztalon “rakománnyal”, azaz dobozok ropival, popcornnal, ribizlivel és áfonyával. A sima ételtartó dobozok oldalára kétoldalú ragasztóval papírból kivágott kerekeket tettem, egy bögrére pedig egy kartonból kivágott mozdony került. Voltak muffinok szintén vagon szerepben, amiket egy túrórudiból alkotott mozdony húzott. A játék pedig a következőképpen nézett ki: 10-en voltunk, ezért 9 db vonatjegyet rejtettem el a nappali különböző pontjain ( kincskereső játék csak most bent, mert esett az eső), kapott hozzá egy térképet az ünnepelt, majd finoman rávezettem, hogy vajon, miért csak 9 jegyet talált. Vagyis, hogy van egy vonatvezető köztünk, neki nem kell jegy. A következő feladat, hogy megtaláljuk, ki a vonatvezető. Erre szintén kártyákat készítettem és kiosztottam a családtagok számára. Kinél van a… játék során teljesen jól ki lehet találni előre egy sorrendet, adja majd magát a játék és elvezet az eredményhez. Mutatom inkább néhány kártya fotójával, milyen játék volt ez, fel kellett csak olvasni mindenkinek, ami a kártyáján állt.

Kattints 2x a képre a nagyobb felbontásért!

Én bővítettem a játékot azzal, hogy információk is kerültek a kártyákra, arról a bizonyos emberről, akit előre kitaláltam mozdonyvezetőnek. Először olyan adat hangzott el, ami mindenkire vagy majdnem mindenkire igaz, majd egyre szűkült a kör. Itt azonban segítettünk az ünnepeltnek és kézfeltartással jeleztük, kire lehet igaz az állítás.  Az utolsó mondat után egyértelműen tudta, hogy kiről van szó.

Itt is lehet ajándékkal jutalmazni a szülinapost, mi ezt kihagytuk, a lego-vonattal játszottak a kártyás játék megfejtése után.

Rengeteg dekoráció és ételfotó jön szembe veled ha rákeresel a train birthday szavakra, és jópofa játékok is szóba jöhetnek, ha vonat-témát választasz szülinapra.

Nekem még nagyon tetszettek ezek:

kazánházba pakolás: duplo darabokat belapátolni egy nagy kartondobozból készített ház ablakán

tervezés, kreatív sarok: dekorgumi, karton, színespapír, akár csillogó darabok, filcek, -ezekből elkészíteni egy vonatot, vagy akár előre kivágni a formákat és a kis kezeknek csak díszíteni kell

pályakészítés: favonatpályát készíteni, akár időre, akár a legszuperebb pályát lehet értékelni

jelmez, kellékek: kartonból lehet készíteni vagy beszerezhetünk különböző kellékeket, aztán beöltözhetünk vasutasnak

fotó pont: csinálhatunk egy mozdonyt nagy kartondobozól, amibe vagy egy vonatos hátteret, ami mögé beállhat gyermekünk pár fotó erejéig.

Itt találsz sok fotót, ötletet és természetesen vonat formájú tortát:

http://www.gyerkocokkel.hu/szulinapokra/vonatos-buli/

Én a vonatos tortára idén nem vállalkoztam, de nagyon jól sikerült a szülinap!

Az első és a második szülinapi ünneplést egyébként nem a kertünkben tartottunk, a Budakeszi Vadasparkban illetve a Holnemvolt Parkban járt a család. A büfékínálatukból választottam és foglaltattam asztalt, ahol látogatások után elfogyasztottuk az ebédet. A személyzet segítőkész volt mindkét helyen, vihettünk tortát, ők pedig biztosították a hűtését.

Ez is jó lehet szülinapozásra, élményajándéknak:

Ébresztő, dínók! Első dínó parkos kalandunk

Talán jövőre már gyerekhangtól lesz hangos a kertünk és igazi szülinapi zsúrban lesz része a kisfiamnak. Most ahogy az eddigi években is, a legnagyobb öröm az volt, hogy együtt volt a család, és nevetéstől, beszélgetéstől, sok-sok játéktól volt hangos a ház!

Jó szórakozást nektek is! És boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Te is meg tudod szervezni a legszuperebb szülinapi zsúrt! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva