Tedd-ne tedd, hogy jó evő legyen a gyermeked

Nem vagyok szakértő, de van véleményem. Valamint folyamatosan kapjuk a megerősítésüket a majdnem 5 éves gyermekünktől. Beigazolódni látszanak tetteink, úgy érezzük, jól döntöttünk, amikor néhány dologra nemet mondtunk… Nagyon fontos az első időszak gyermekünk életében, neki és saját magunknak is megkönnyíthetjük az életét egy-egy lépéssel. Tedd? Ne tedd? Most segítek dönteni! 

 

TEDD

 

Ismertess meg vele minél több ízt.

Lehet, hogy neked nem kedvenced a spenót, hogy utálod a cukkinit. Ő attól még szeretheti. Kóstoltad meg vele. Apránként vezesd be az új ízeket, mindig kicsivel többet adagolva a már megszokotthoz. Ne félj mixelni a zöldségeket akár gyümölcsökkel is. Használj zöldfűszereket, olajokat. Legyen változatos a menüje a kicsinek. Ha valami nagyon nem megy nála, egyszer-kétszer még próbáld meg másképp (főtt helyett sült változatban például, mert akkor más lesz az íze.., vagy adj hozzá almát..) de ha nemet mondd mondjuk a krumplira, hagyd, ugyan mi baja történhet, ha nem eszik burgonyát?! Helyettesítsd, váltsd ki. Ne stresszelj. Ne aggódd túl! Legyél rugalmas!

 

Legyen veled a konyhában!

Sőt menjetek együtt a piacra, vagy bevásárolni. Szerezzétek be együtt a hozzávalókat. Főzőcskézzetek vagy süssetek együtt, ne foglalkozz azzal, hogy több lisztet kell majd letakarítani a konyhapultról. Jó program, és minél kisebb gyermekként barátkozik meg a konyhai teendőkkel, annál szívesebben fog segíteni, részt venni később. Én kihúztam a játszószőnyeget a konyha padlójára, hogy legyen ott velem, amíg elkészül az ebéd. Neki tetszett a változatosság, én sem voltam egyedül, illetve nem szaladgáltam a konyha és a szoba között. Babahordozóban is sokat ringatózott mellettem míg készült az étel. Beledobálta egyik tálból a másikba a karikára vágott répát, kolbászt, egyebet.

Mindig adtam a kezébe valamit, amivel ismerkedhetett, amivel érzi, hogy segít. Ne felejtsd el: az együtt töltött idő számít! Ne kötelességként, mókaként fogd fel. Mondókázzatok, énekeljetek, táncoljatok. Érezzétek jól magatokat. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a pogácsa, adj neki olyan feladatot, amit meg tud csinálni, hogy sikerélménye lehessenA mai napig szívesen segít süti sütni, hamar megszerette a hangos mixert és ma már ő veri habosra a tojásfehérjét. Mindig megkérdezem van -e kedve segíteni, nem erőltetem, de legtöbbször igen a válasz és én is szeretem, hogy van egy ügyes kiskuktám. Megdicsérem és megköszönöm a segítségét, amikor elkészültünk.

 

NE TEDD

Kerüld a felesleges cukrokat 

Úgy gondolom, egy 2 év alatti kisgyermeknek még semmi szüksége túrórudira, csokira, simán imádni fogja a joghurtot friss gyümölccsel, a házi készítésű muffint vagy kekszet. Én nem követem a paleo-életmódot, és eszek édességet, sőt neki sem tiltom meg. Ugyanakkor nem tolom folyton elé, nem ezzel pakolom meg az ovis táskáját, ha kirándulni megy és elterelem a figyelmét, ha épp egy cukorkás stand előtt haladunk el. Az egyéves szülinapjára is készítettem tortát, banánkrémeset, egészségeset. 🙂 A boltban is megúsztam a hisztiket, mert tudatosan nem mutattam meg neki az édességeket és nem kapott az óvoda előtt. Hiszen ha valamit nem ismer, nem is fogja kérni.

 

 

Evés közben ne foglalkozz mással

Tisztán előttem van a kép, ahogy unokatesóméknál ment a kis tévé a konyhában. Evés közben néztük, és egyszer csak azt vettem észre, hogy hopp, már nincs a tányéromon ennivaló. Később felnőttként én is elkövettem sokszor azt a hibát, hogy a tévé előtt ettem. Pedig ilyenkor egyáltalán nem figyelünk az ízekre, csak lapátoljuk magunkba az ételt. Sokkal többet is képesek vagyunk így elfogyasztani, mert fel sem tűnik. Mutass példát, ülj le mellé az asztalhoz, akkor is, ha esetleg te nem eszel. 

Fontosnak tartom, hogy asztalhoz üljünk és együtt étkezzünk. Ilyenkor nincs se tévé háttérzajnak, nincs telefon a kezünk ügyében. A „magyar ember evés közben nem beszél” elvet viszont hülyeségnek tartom. Bár az én szüleim ezt vallották, mi a férjemmel másképp vélekedünk és teszünk. Jó reggelente megbeszélni, miről álmodtunk, hogy zajlik majd a nap, vacsora közben pedig szeretünk végigmenni a nap legjobb, legérdekesebb történésein. Közben élvezzük az ízeket, nem eszünk gyorsan, és csak annyit, amennyi jólesik. Ne erőltesd, ha épp nem éhes, akkor eszik majd a legközelebbi étkezéskor, fogja jelezni, ha éhes.

 

Apróságoknak tűnnek, de mégis fontosak a fenti lépések, hogy aztán neki és neked is jobb és könnyebb lesz. 

Itt a jó idő, a sok finom gyümölcs, jó kóstolgatást! 

Ne feledd, tedd, tegyétek, ami jól esik és ne erőltess semmit. 

Csak ügyesen! 

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.