Legyen világos előtted a jövőkép! Interjú egy étterem chef-tulajdonosával

A következő történet főszereplőjét még középiskolás koromban ismertem meg. Szakácsnak tanult. Szakács akart lenni. Irigyeltem, amiért tudja, mit akar. Nem volt kérdés számára, mivel szeretne foglalkozni, volt elképzelése a jövőről. Ráadásul szerette, amit csinál és jó is volt benne. Amikor kicsivel később beszélgettünk, már arról mesélt, szeretne majd egy saját éttermet nyitni, a házban, ahol él. Majdnem így is történt. Szakácsból chef lett, majd Budapest 18.kerületében, a lakásához közel nyitott egy családi éttermet 2 évvel ezelőtt. Csak így tovább, sok sikert kívánok neki:

Bodnár Zsolt,

a Patiszon étterem és Burger bár tulajdonosa

zs3.jpg

-Iskolás korod óta szakács akartál lenni. Honnan jött ez a vágy? Volt más elképzelés is, “B terv”?

Igen, már kisgyermekkoromban is érdekelt a főzés, gyakran segítettem édesanyámnak a konyhában. 8 évesen már egyedül sütöttem tortát, és gyakran előfordult, hogy “lezártam” a konyhát, olyankor nem jöhetett be senki, és én kísérleteztem a különböző ízekkel, alapanyagokkal, a végeredményt pedig a családtagokon teszteltem. Ebben az időben még főleg a sütés érdekelt, cukrász szerettem volna lenni.  

– Magabiztos, céltudatos ember vagy. Ezek alaptulajdonságaid, vagy tudatosan törekszel rá, hogy így legyen? Mivel erősíted a személyiségedet?

Régebben sokat küzdöttem azzal, hogy elhiggyem, jó vagyok. A környezetemben élő emberek azonban meggyőztek arról, hogy van hozzá tehetségem, merjek nagyot álmodni. Ma azonban már ők sem bánnák, ha egy kicsit szerényebb lennék. 🙂

1265647_450549905076376_2124438714_o.jpg

– Fontos számodra, hogy a környezetedben élők is hasonlóan pozitívan gondolkodjanak, mint Te?

Természetesen fontos, ezért is kerestem a kiutat a klasszikus vendéglátós létből, ahol sok negatív dolgot lát és él meg az ember. Tudatosan teremtettem a saját kis éttermünkben olyan környezetet, ahol csupa pozitív ember vesz körül, kollégák, vendégek egyaránt.

-Saját éttermet nyitottál. Olyan amilyennek megálmodtad? Mesélj a nehézségekről!

Egy kicsit olyan érzés van bennem, mintha a gyermekem lenne az étterem: sokat küzdöttünk érte, és óriási boldogság töltött el, amikor végre “megszületett”. Vannak persze néha nehézségek, de egy-egy sikeres nap, egy elégedett vendég ezeket feledtetni tudja.
zs5_1.jpg zs8.jpg

– Milyen ismérvei vannak egy jó főnöknek szerinted?

Egy jó főnöknek szerintem határozott elképzelésekkel kell rendelkeznie, tudnia kell, hogy mit vár ill. várhat el saját magától és a beosztottaitól egyaránt. Ezeket az elvárásokat egyértelműen meg is tudja fogalmazni és kommunikálni a kollégái felé, soha el nem felejtve, hogy Emberekkel dolgozik együtt, akik megérdemlik a tiszteletet és a megbecsülést. A kölcsönös tisztelet és elismerés szerintem nagyon fontos. Ugyanilyen fontos, hogy mindig mindenki tisztában legyen az elérendő közös célokkal, mindenki előtt világos legyen az a jövőkép, amiért dolgozunk.

 -Megvalósult egy álom. Mi a következő nagyobb célkitűzés?

Az elmúlt pár évben rengeteg energiát fektettem az étterembe, és amellett, hogy továbbra is folyamatosan fejleszteni szeretném a vállalkozást, a jövőben több időt szeretnék a magánéletnek is szentelni.

1273295_365173713613996_1957890410_o.jpg

 

+ 10 kérdés, amire minden interjú alany válaszol: 

 

desktop14_1.jpg

 

CSAK CSINÁLD -MAGADÉRT Összegzés: 

Legyen egy határozott jövőképed. Tűzd ki a célt. Bízz magadban és vágj bele. Szeresd amit csinálsz és legyél benne jó. Álmodj nagyot, és valósítsd meg. Törekedj a legjobbra. Értékeld a körülötted /neked dolgozókat. Legyél hálás!

 

Az interjút készítette: Deák-Ember Ágnes

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.