Te hol tartasz most?

Tegnap, az előadáson (Szabó Péter: Hogyan maradjunk motiváltak a mindennapokban?) fontos mondatok hangzottak el. Voltak nagy nevetések, de elgondolkodtató dolgok is. 

Például, hogy nem igaz a mondás, hogy jobb adni, mint kapni. A kettő együtt jár, és nagyon fontos, hogy ha adni akarnak nekünk, el kell tudnunk fogadni. (Gondolj csak egy bókra).

Ezt is megjegyeztem: Ha kell valami, vedd el. Ne várd, hogy az öledbe pottyanjon, ha szeretnéd, szerezd meg. Ne foglalkozz azzal, ki mit mond, ha kell, csak vedd el és a tiéd. (akkor is ha mondjuk egy utolsó fasírtról van szó a tálban. Ha nem veszed el, akkor majd más megteszi helyetted.)

Volt szó arról, mennyi mindent tanulhatunk a gyerekünktől/egy kisgyerektől. (erről hamarosan írok majd hosszabban).

Aztán arról is, hogy ne akarjunk beleszólni más életébe, mert semmi közünk hozzá.

Arról, hogy valószínűleg azért annyira népszerű a facebook, mert rengeteg embernek nincs rendben az önértékelése, önbecsülése.

Megnéztük, elemeztük a Maslow-piramist is.

piramis.jpg

A szinteken csak szépen sorban lehet felfelé haladni. Az út során, egyre feljebb jutva más emberré válunk. Visszazuhanni azonban borzasztó egyszerű és bármikor lehetséges.

Nem lehet átugrani szinteket, csak ha már kipipáltad az adott szintet, akkor léphetsz tovább egyet felfelé. Ha valaki éhes, csak az ételre tud gondolni és hiába beszélsz neki szeretetről (1-es ill. 3-as szint). Amikor valaki a híradót nézi, ami tele van borzasztó, rettenetes hírekkel -sokszor eltúlozva, elferdítve a valóságot- akkor az illető megreked a kettes szinten. Megijed, megrémül, nem érzi magát biztonságban. Elkeseríti, elveszi az ember kedvét a mutatott sok szörnyűség, és egyszerűen nem is tud tovább lépni, felfelé haladni, nem tud motivált és pozitív maradni.

Ezzel kapcsolatban: Ne pocsékold arra az idődet, amin nem tudsz változtatni. Ne rontsd el az estédet/napodat. Ne engedd be a negatív tényeket, mondatokat. Ha csak hallgatod, vagy ha csak átgörgeted a neten a hírfolyamot, az is hatással van rád. Tegyél ellene. Kapcsold ki a tévét (legjobb szerintem, ha be sem kapcsolod, úgy is csak bosszankodsz a sok reklám miatt..). Tiltsd a panaszkodó, primitív stílusban író ismerőseid követését. Hallgass inkább zenét, olvass könyvet, vagy csak egyszerűen csukd le a szemed és merülj el a gondolataidban. Azzal foglalkozz, amire tudsz hatni, amin tudsz változtatni, van rá befolyásod. És még egy fontos: azt hidd el, amit látsz!

A következő szint a szeretet. Mindenki arra vágyik, hogy szeressen és szeressék. Társas lények vagyunk. Ideig-óráig jó egyedül lenni, de kell egy társ. És elemi vágyunk az ölelés. Egy mosoly a másikra, egy ölelés ráadásul nem is kerül semmibe. Önzetlen. Fontos az is, hogy tudj örülni a másik sikerének. Nézd meg, hol tudod jobbá tenni a másik napját, segíts neki. Lehet, hogy jobbá teszed az életét, de ezzel a saját világod is jobb lesz!

Az önbecsülés, aminek semmi köze a pénzhez, a drága autóhoz, luxus nyaraláshoz, hanem, hogy belül Te, hogyan értékeled magad, mennyire vagy rendben önmagaddal.

Az önmegvalósítás pedig a végkifejlet.

Ha valaki az egyes vagy kettes szinten van, akkor hiába beszélünk neki az önbecsülésről, önmegvalósításról.De bárki megteheti, hogy elindul felfelé a piramis tetejét megcélozva. Csak csináld! És fogadd meg a következőket:

Meggyőződésem, hogy a pozitív változás kulcsa mindannyiunk életében a felelősség vállalása, önmagunk elfogadása és feltétel nélküli szeretete. (Szabó Péter) 

 

Írta: Deák-Ember Ágnes

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.