Szeress úgy, ahogy én szeretném

Miért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a szeretetnyelvünk?

Egyáltalán hallottál már az öt szeretetnyelvről, a fogalomról, amit Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó alkotott meg 1992-ben?

Mindössze öt szeretetnyelv létezik, ezek:

 • Elismerő szavak
 • Minőségi idő
 • Ajándékozás
 • Szívességek
 • Testi érintés

Ezeknek számos változata és kifejezésmódja lehet, a lényeg, hogy ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve.

Mostanában jött szembe velem több helyről is a téma (pl. ITT ) ezért most én is megosztanám a gondolataimat.

Fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk magunkkal, érzéseinkkel. Ha tudjuk, mit akarunk, több dicséretet, kizárólag ránk figyelést, több ölelést vagy azt, hogy apróságokkal lepjenek meg, akkor mindezt jelzés szinten tudjuk továbbítani Párunk felé.

Mondjuk az már nem az igazi, amikor kérni kell, de valahogy fel lehet hívni rá a Párunk figyelmét, hogy igazán jól esne nekünk.

Hogyan lépjünk mi?

Vigyél egy pohár bort a férjednek és kapcsolj be valami halk zenét. Lehetőleg persze ne focimeccs közben.. Beszélgessetek régi nyaralásokról, közös vicces pillanatokról.. Az emlékszel? kezdetű mondat szerintem joker lehet.

Ha bókot szeretnénk, dicsérjünk mi is többet. A kedvesség kedvességet szül.

Az ajándékban az a legjobb, hogy gondolt ránk. Minden apróságoknak látványosan örüljünk, és persze alkalomadtán viszonozzuk azt.

Fontos: ne elvárás legyen!

NE várjuk, és ne könyörögjük ki. Viszont a egy mosolyjellel a bevásárlólista végére biggyeszthetjük: meglepetés nekem 🙂

 

A kávé mellé járhat a csók, a simogatás. Ha egy helyiségben vagytok, ne menjetek el úgy a párotok mellett, hogy ne érintenétek meg. Kell a szex, de olykor egy-egy ölelés is annyira jól tud esni. Öleljétek meg egymást gyakran. Figyelj viszont rá, ha épp rosszkedvű valami miatt, az a jó, ha kibírod és békén hagyod, jobb elkerülni és nem megkockáztatni azt, hogy esetleg eltoljon magától.

A szívességek nekem kicsit nehéz dió… Olyan megfoghatatlan. Az a boldogság, hogy ha leviszi a szemetet, ha felporszívóz, ha bevásárol? Nyilván nagy segítségek ezek, de azért önmagában még kevés. Fordítva talán jobban el tudom képzelni, hogy a férfi álma a vasalt ruha, meleg vacsora, stb , na de biztos , hogy ott is várja még az érintést, a beszélgetést stb. Tehát ez a pont önmagában valahogy nekem nem elképzelhető, de lehet, hogy valakinek az jelenti a legtöbbet, ha leveszik a válláról a terhe(ke)t.

 

Lehet, hogy mindez csak együtt működik?

Az egyik nap az egyik tételből, másik nap a másikból kerül több a kosárba?

 

Mégis, úgy gondolom, van olyan az 5 szeretetnyelv közül, amelyik NEKED többet jelent. Amit többre értékelsz. Vagy amiket kevésbé tartasz fontosnak.

Derítsd ki! Törődj magaddal. 

Fontos megismernünk annak a szeretetnyelvét, akivel együtt élünk, de mindenekelőtt a sajátunkkal is tisztában kell lennünk.

Jelezd úgy a párodnak, hogy ő is értse, megértse neked mi az igazán fontos.

Segíts neki és ezzel segítesz a kapcsolatotokon is! 

 

“A szerelmi lángolás elmúltával sok kapcsolat azért fut zátonyra, mert egyik fél sem tanulta meg szeretetét a másik számára is érezhetően kifejezni” (Gary Chapman)

 

 

További idézetek az írótól, könyvajánló:

https://ismerkedem.cafeblog.hu/2017/04/29/dolgozni-kell-a-hazassagon-vagyis-kar-volt-osszehazasodni/

2 hozzászólás

 • Blogger Boszi

  Annyira egyszerű dolgokról ír a két könyv, amikre nem feltétlenül jönnénk rá magunktól, pedig alapigazságok, de olvasva a fejünkhöz kapunk. Magunkra lehet ismerni egy-egy helyzetnél, példánál.
  Szeretem ezeket a fajta könyveket.
  Köszönöm, hogy linkeltél 🙂 .
  További szép napot és jó blogolást és persze olvasást.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.