Csak természetesen! – Interjú a GastrOlaj márka megálmodójával

Találkoztunk és hihetetlenül motiváló volt mind a történet, amit elmesélt, mind maga a személyisége a most következő interjúalanyomnak. Mert mindig érződik, ha valaki szívvel-lélekkel, igazi szenvedéllyel foglalkozik valamivel. Beleszerettek a hidegen sajtolt növényi olajokba, melyek jótékony hatásairól, számtalan felhasználási módjáról már önmagában hosszasan írhatnék. Gyakorlati tippek mellett a GastrOlaj kezdeteiről, a nehézségekről, a mindennapokról és a jövőbeli tervekről érdeklődtem. A siker receptjét is megtudhatjuk!


Fogadjátok szeretettel

Martincsevicsné Jenei Gizella,
a GastrOlaj, az egészségőr

http://www.gastrolaj.hu/

megálmodójának válaszait:

13914057_733384690134600_4261150698761579774_o

Egészséges élet? Természetesen! – ez a mottótok. Az egészségtudatos gondolkodásmódot is szeretnéd átadni. A blogodon és a Facebook oldaladon is többször felhívod a figyelmet arra, hogy néha álljunk meg és nézzünk befelé. Figyeljünk magunkra és az egészségünkre, hiszen ez a legfontosabb. Magunkat kell az első helyre tenni, valamint a megelőzésre törekedni. Te mindig pozitív életszemlélettel rendelkeztél? Hogyan erősíted önmagad, hogy ilyen tudatos, előre gondolkodó és másokat motiváló lehess?

Alapjában véve mindig is úgy gondoltam, hogy pozitív szemléletű vagyok. Igyekeztem nyitottnak lenni a világ dolgaira, azonban sokszor visszarántott a racionalitásom. Mindig voltak terveim, de valahogy a megvalósítás nem minden esetben követte ezeket a terveket. Amikor azonban megismertem a férjemet, aki a megvalósítások tekintetében bátrabb volt nálam, az igazán nagy hatással volt rám. Ketten együtt kiválóan kiegészítettük egymást, hiszen a nagy ötleteinket mindig át is gondoltuk, így nem igazán hoztunk rossz döntéseket. Emellett nagyon sokat beszélgetünk, mindig több oldalról körbejárjuk a dolgokat és ez nekem nagyon fontos. Az ő pozitív gondolkodásmódja kiválóan kiegészíti az én szemléletmódomat, mindig erőt és lendületet ad nekem is. Úgy érzem, hogy ez a biztos családi háttér az, ami segít nekem abban, hogy másoknak is segíthessek.

Szépen megmutatkozik Nálad, hogy mennyit jelent, mit hozunk otthonról, a szülői házból. A természet szeretetét édesapádnak köszönheted, aki egyik gyerekkori álmát valósította meg a gyümölcsfák telepítésével. Tavasztól-őszig friss, saját szüretelésű gyümölcsöket fogyaszthattál gyermekként és fogyaszthat a család most. Hogyan kanyarodtál a növényi olajok felé? Hogyan született az ötlet, hogy hidegen sajtolt olajokkal foglalkozzatok? Hobbinak indult vagy egyből hosszabb távra terveztetek?

Édesapám természetszeretete meghatározó volt számomra. Ő volt az, aki mindig lelkesen olvasott, kutatott a természetes egészségmegőrzéssel kapcsolatos hírek után és ezeket egy-egy családi beszélgetés során megosztotta velünk. Én mindig is nyitott voltam rá, ezért szívesen hallgattam, tanultam tőle.

14249823_751911838281885_3704057713337173765_oAmikor gyermekeim születtek és szerettem volna nekik is átadni mindazt, amit tanultam én is elkezdtem kutatni, olvasni és gyűjteni az információkat. Kutattam, hogy mire van szüksége a gyerekeknek a megfelelő fejlődéshez és hogyan tudom nekik mindezt természetes módon biztosítani.
Ez a két dolog találkozott a hidegen sajtolt növényi olajok személyében. Mind a ketten találkoztunk azzal, hogy a telítetlen zsírsavak milyen fontos szerepet töltenek be az egészségünk megőrzésében és a legtöbb helyen a hidegen sajtolt olajokat jelölték meg kiváló természetes telítetlen zsírsavforrásként.
Eleinte nem voltak hosszú távú terveink, hiszen a célunk az volt, hogy önmagunk számára találjunk megoldást. Aztán ahogy egyre mélyebbre ástunk, egyre jobban beleszerettünk a témába és úgy gondoltuk, hogy a megszerzett ismeretek és az elkészített olajok nem csupán nekünk segíthetnek, hanem még sok-sok embernek, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Így született meg egy saját vállalkozás ötlete, mellyel azonban már hosszú távra terveztünk.

Mikor, mennyi idővel az ötlet után fogalmazódott meg a vállalkozás gondolata? Hogyan sikerült azután a köztudatba kerülni? A GastrOlaj beindítását követően van valami, amit ma másképp csinálnál, hamarabb megtetted volna, vagy kihagytad volna azt a lépést?

A vállalkozás elindítását 1-2 évvel előzte meg az ötlet megfogalmazódása. Mikor a második kislányom is megszületett és láttam, hogy a korábbi munkámat már nem fogom tudni úgy ellátni, ahogy azt korábban, akkor elgondolkodtam. Szerettem volna egy olyan munkahelyet, ahol rugalmasan dolgozhatok és ott tudok lenni a gyermekeimnek, ha szükségük van rá. Ezért még az itthon töltött időszak alatt elkezdtem blogolni a hidegen sajtolt olajokról, próbáltam feltérképezni, hogy mennyire érdekelheti ez a téma az embereket, van-e értelme komolyabban is foglalkozni vele. A kezdeti bizonytalanságok után – sokáig aggódtam, hogy mit fognak szólni az írásaimhoz – szerencsére gyorsan jöttek az olvasók, követők, érdeklődők és a visszajelzések alapján azt láttam, hogy van érdeklődés a téma iránt.
Nem igazán van olyan dolog, amit másképp csinálnék. Talán az lett volna jobb, ha az elején magabiztosabb tudok lenni, mert akkor gyorsabban haladok az egyes lépésekkel.

Igazi családi vállalkozásról van szó, édesapád, férjed és az ő édesapja biztosítja a technológia hátteret, a tiéd a kutatómunka és az ismeretek átadása, a válaszok megfogalmazása, a marketing, a csomagolás, a papírmunka. Nem tartottál a férjeddel való közös munkától, nem okoz(ott) nehézséget a magánélet és a munka összemosódása?img_7093-662x1024

Nagyon örülök, hogy együtt tudunk dolgozni a férjemmel. Ez egy igazi családi vállalkozás. Azt hiszem, hogy az a titka a sikeres együttműködésünknek, hogy mindketten megtaláltuk azt a részt, amit igazán magunkénak érzünk, amiben kiteljesedhetünk. A férjem mérnök, számára a technológia volt izgalmas, én pedig mindig is írni szerettem volna, úgyhogy nagyon örültem, hogy végre azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

A főbb dolgokban közösen döntünk, azonban a saját területünkön meg van a saját szabadságunk. Azt azonban jól tudjuk, hogy egyik terület sem működne a másik nélkül és ez erősebbé tesz bennünket.


Azt mondod: nem az elhatározás a legnehezebb dolog, hanem az, ami utána jön. Számodra mi volt a legnehezebb a kezdetekkor? Rengeteg embernek segítesz tanácsaiddal, emlékszel számodra milyen mondat/ cikk/beszélgetés vagy más volt az, ami a legnagyobb biztatást, támogatást nyújtotta ahhoz, hogy belevágj és hogy folytasd, hogy csináld? Sokszor halljuk, hogy csak kérj és megkapod, Te kihez fordultál, kitől kértél szakmai tanácsot, segítséget? Mindenhol azt kaptad, amit vártál, pozitív élményeid voltak?

Most is azt gondolom, hogy nem az elindulás a legnehezebb, hanem az, hogy amit elhatároztál végig is csináld. Még akkor is, ha esetleg az elején nem jön a változás, nem érzed a pozitív hatást. Hinni és bízni kell benne és önmagadban, kitartónak kell lenni és akkor az eredmények is jönni fognak.

Számomra is voltak holtpontok, amikor úgy éreztem, hogy elfáradtam, már nem tudok mit írni, nem tudok mit mondani, már mindent kiírtam magamból. Valahogy azonban mindig úgy alakult, hogy amikor egy ilyen holtponthoz értem, akkor mindig jött valaki, akár levél, akár telefon formájában, aki elmondta, hogy milyen hálás azért a munkáért, amit csinálok, hogy mennyire sokat segítek neki és milyen jótékony hatásait érzi az olajoknak. Ezek mindig segítenek átlendülni a holtponton és megerősítenek abban, hogy valóban van értelme annak, amit csinálok.

Nem csak pozitív élményeim voltak sajnos. A hidegen sajtolt olajok világa nem csak előttem volt ismeretlen, hanem sok más ember előtt is. Én magam nem vagyok orvos, ezért az olajok élettani hatásairól szóló írásaim előtt mindig igyekeztem egy szakértőt megkérdezni azért, hogy hiteles információt adhassak az olvasóimnak. De sajnos nem nagyon találtam olyan szakembert, aki vállalta volna, hogy mellé áll a témának és tud segíteni. Ez eleinte nagyon elkeserített. A természetes egészségmegőrzés témája nem könnyű téma. Sok információ kering az interneten, de sajnos nagyon kevés az igazán hiteles. Nagyon kevés kutatási eredményt vagy orvosi véleményt találtam a fogyasztással, felhasználással kapcsolatosan és ez megnehezítette a munkám. A kitartásom, az elszántságom azonban erősebb volt és végül sikerült néhány szakemberrel, természetgyógyásszal felvennem a kapcsolatot, akik segítettek.


Az interneten egymásnak ellentmondó információkat lehetett találni a hidegen sajtolt olajokról – eddig. Megjelent a könyved, ami egy hiánypótló írás az olajokról, ráadásul kézzelfogható, ami sokak szemében nagy előnyt jelent. Az olvasói hozzászólások után fogalmazódott meg a könyv születésének gondolata, vagy már hamarabb is eszedbe jutott, hogy szívesen összefoglalnád a kutatásaid, tapasztalataid eredményét? Milyen érzés volt írni, láttad magad előtt a végeredményt? Kitűzted előre az elkészülésének idejét, mennyi ideig tartott?

Eleinte csupán online felületet kommunikáltam. Az elmúlt néhány év során sok olyan olvasóm lett, akik bár szívesen olvasgatnak az interneten, de azért mégis előnybe részesítik a fizikai könyveket. Sok olyan levelet kaptam, melyben kérdezték, hogy lehet-e tőlem vásárolni nyomtatott anyagot, vagy el tudom-e küldeni nyomtatott formában nekik az anyagokat. Összességében azt mondhatom, hogy az olvasói igényeknek eleget téve született meg a valódi könyv gondolata.

A megjelenés után nagyon hamar jelentkeztek az első könyvvásárlók és szerencsére azóta is folyamatosan érkeznek megrendelések. Ez megerősített abban, hogy valóban szükség volt a könyvre és jó ötlet volt így is összefoglalni az elmúlt évek tapasztalatait.

13692894_729370303869372_4051072698486735994_o
A könyvről további információk, rendelés: ITT

Megmondom őszintén, hogy a könyv megírásával egy régi álmom valósult meg. Mindig is szerettem írni és mindig nagyon szerettem a valódi könyveket. Számomra is fontos volt, hogy a kezembe foghassam azt, amit olvasok, hiszen úgy gondolom, hogy leülni egy kényelmes fotelba és elmerülni egy jó könyvben, az valami csodálatos érzés.

A könyvírás gondolata mindig is foglalkoztatott, de korábban nem tudtam, hogy miről is írhatnék. A téma viszont megtalált és nagyon örültem neki, mikor végre nekiláthattam. Korábban említettem, hogy kezdetben nem volt nagy önbizalmam és ez sokat lassított a munkámon. A könyv megírása kapcsán is volt bennem önbizalomhiány, aminek köszönhetően sokáig ültem a könyv gondolatán. Tulajdonképpen 80%-ban már készen volt, de valahogy az utolsó lépést nem tettem meg, nem szerkesztettem meg a végleges változatot és nem küldtem nyomdába. Aztán egyszer csak jött egy üzenet, melyben Vida Ági felkért, hogy tartsak előadást az idei Üzletanyu konferencián. Ez volt az a pont, ahol úgy gondoltam, hogy ha most nem csinálom meg, akkor örökre a fiókban marad. Az anyagokat évekig gyűjtöttem, úgyhogy azok már készen álltak, a végleges formába öntés pedig körülbelül 2 hónapot vett igénybe.

A könyv másik nagy pozitívuma, hogy mindenki számára érthető és gyakorlatias információkat tartalmaz. A saját készítésű olajaitokat egyelőre csak közvetlenül tőletek, a termelőtől lehet megvásárolni, viszont a weboldaltól, az online rendeléstől is sokan megijednek (vagy már mondhatom múlt időben?). Terveztek esetleg egy kisebb üzletet vagy együttműködést, megjelenést, hogy a személyes vásárlás igényét is kielégíthessétek? Mit gondolsz, mi az, amin lehetne javítani a jelenben a vállalkozásotokat illetően?

Az online marketing, a honlap és a webáruház óriási segítség volt a számunkra az induláskor. Egy Zala megyei kis faluban élünk, itt sokkal nehezebb értékesíteni és nehezebb megtalálni és elérni a megfelelő célcsoportot is. Ha nem lett volna az online marketing, akkor biztosan nem ismernek meg bennünket országos szinten. Eleinte az volt a célunk, hogy minél többen megismerjenek bennünket és a termékeinket, ezért nem is gondolkodtunk helyi boltban. Szerencsére nagyon jól működik a webáruház, illetve sikerül bizalmat is sugároznunk a vásárlóink felé, mert akinek gondot okoz az internetes megrendelés az bátran felhív bennünket és telefonon megbeszélünk mindent.

A korábban említett vásárlói igény, mely a könyvnél is megmutatkozott, itt is erősödik. Most, hogy már ennyien ismernek bennünket, egyre többen vannak olyanok is, akik szívesen eljönnének megnézni bennünket, szívesen vásárolnának személyesen. Ez egy olyan terület a vállalkozásunkban, amit fejlesztenünk kell. Dolgozunk jelenleg egy olyan projekten, mely ha sikeres lesz, akkor megvalósítunk egy nyitott portát és tagjai leszünk a helyi nyitott porta hálózatnak. Ez azt jelenti majd, hogy kinyitjuk a kapukat az érdeklődők előtt, kialakítjuk annak a feltételeit, hogy bárki megnézhesse az olajkészítés folyamatát és azt, hogy hogyan dolgozunk.

Májusban az ÜzletAnyu konferencián kb. 850 ember mellett hallgattam az előadásodat. Egy élmény volt, mert átéreztem, hogy mennyire hisztek benne, mennyire szeretitek és bár kemény munka, még nagyon sokáig szeretnétek is ezzel foglalkozni. Nagyon inspiráló volt. Mi volt az első gondolatod, amikor Vida Ági felkért a szereplésre? Vállalnál még előadást hasonló nézőszám előtt, vagy egy-egy kisebb workshopot, ahol válaszolhatsz a kérdésekre? Téged mi az, ami inspirál, mi az ami erőt ad, amikor fáradtabb vagy?13221198_698107750328961_6772988830605178454_o

Nagyon örülök, hogy tetszett az előadás. Igazán meghatódtam az előadás után, hogy olyan sokan odajöttek hozzám és elmondták, hogy mennyire inspiráló volt. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi emberre hatással lehetek. Volt olyan, aki csak azért jött oda, hogy elmondja nekem, hogy egy korábbi beszélgetésünk hatására lett belőle vállalkozó. Nagyon jól esett.

Mikor Ági megkeresett először nagyon megijedtem. Mégis mit tudnék én mondani ennyi embernek, ami érdekes és hasznos lesz számárukra. Aztán mikor sorra vettük, hogy miről is kellene beszélnem, akkor szépen lassan megnyugodtam. Rájöttem ugyanis, hogy sok olyan anyuka fog ott ülni a nézők között, akik abban a cipőben járnak, mint én a kezdetekkor. Tele bizonytalansággal és önbizalomhiánnyal. Igyekeztem úgy összeállítani az előadásomat, hogy kiemeljem azokat a problémákat, melyekkel ők is szembesülhetnek majd és megmutassam, hogy én milyen megoldásokat találtam.

Nagyon szívesen tartanék még előadást vagy vennék részt workshopon, mert tudom, hogy a saját példámmal segíthetek másoknak. Engem mindig az olvasói levelek, visszajelzések, köszönetek és történetek inspirálnak a munkámban. Amikor nehezebb időszakok vannak a vállalkozás életében, akkor mindig előveszem azt a mappát, amiben ezeket a visszajelzéseket tartom és beleolvasok. Fontos volt számomra már a kezdetektől, hogy ezeket megőrizzem és elérhetővé tegyem, hiszen ez ad erőt, ez bizonyítja, hogy van értelme annak, amit csinálok.

Gyermekeid születése után érezted, hogy szeretnél inkább otthonról dolgozni és ez a vágyad a saját vállalkozással teljesült is. Hogyan osztod be az idődet? Hogyan telik egy napod, melyik a legkedvesebb feladat a számodra és mivel indulnak a reggelek?

Mivel nálunk a nagyszülők is aktívan dolgoztak még abban az időben, mikor a lányok oviba kerültek, ezért tudtam, hogy olyan munkára van szükségem, ahol rugalmasan dolgozhatok, hiszen ha betegek lesznek vagy valamilyen program van, akkor nagyon nehezen oldom majd meg, hogy mellettük legyek. Az időbeosztás eleinte nem ment túl jól. A szabadság, amit az otthoni munka ad, egyben az egyik legnagyobb ellenség is néha. Úgy gondoltam, hogy enyém az egész nap és mindenre jut időm, legyen az házimunka vagy egy-két apró dolog elintézése. Sokszor azt vettem észre, hogy eltűnt a nap és már mehetek is az oviba a lányokért.
Számomra az vált be, hogy tematikusan osztottam be az időmet. Kitűztem azokat a napokat, amikor csak a vállalkozásommal foglalkozom, azokon a napokon nem végzek házimunkát vagy hasonló tevékenységeket. Ezeken a napokon belül is megszerveztem, hogy melyik nap mivel foglalkozom. Például a keddi nap a blogé, a csütörtök a hírlevélé. Ezekhez ragaszkodtam, így biztosítottam azt, hogy minden héten foglalkozom legalább egy kicsit mindegyik fontos területtel.

img_7208
A blog olvasható: ITT

A reggelek a gyerekek körül forognak. Én viszem őket oviba, suliba és csak utána kezdődik a munka. Számomra az a legkedvesebb feladat, amikor egy blogbejegyzést vagy egy hosszabb anyagot írhatok. Mindig is imádtam írni és most végre teljesen belefeledkezhetek. Ilyenkor szinte kizárom a külvilágot, nem hallgatok zenét sem, teljesen csend van körülöttem. Elmélyülök a szövegben és csak írok és írok.:)

dio_bevizsgalt-300x300
Termékek elérhetőek: ITT

Melyik terméketek és milyen alkalmazási módja az elmaradhatatlan ebben az időszakban, időjárásban nálatok? Mi a családi kedvenc?

Ebben az időszakban nálunk elmaradhatatlanok azok olajok, melyek bizonyítottan tartalmaznak E-vitamint, ezáltal erősíthetik az immunrendszert. Van egy Immunerősítő csomagunk, amit mi is rendszeresen fogyasztunk, nem csak a gyerekek, hanem mi szülők is, hogy legyőzzük a téli megbetegedéseket. Ez egy olajkeverék, melyet kúraszerűen érdemes fogyasztani. Egy kúra időtartama minimum 3 hónap legyen, utána lehet szünetet tartani, de nem szükséges, hiszen olajaink nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot.

A családi kedvenc a hidegen sajtolt dióolaj. 8j9a3525-1
Ennek a karakteres ízéért rajonganak a lányok is. Ez belekerülhet zabkásába, tejbegrízbe (természetes már csak akkor, mikor langyos) vagy akár natúr joghurtba is.
De nem csak az ételeinkhez használjuk a hidegen sajtolt olajainkat, hanem a bőrápoláshoz is. Mindkét kislányom érzékeny bőrrel született, sokat szenvedtünk a viszkető foltoktól, főleg ilyenkor ősszel-télen. Mióta rendszeresen alkalmazom a hidegen sajtolt dióolajat fürdés után, még nedves bőrbe masszírozva, azóta nincsenek száraz, viszkető foltok.

Nagyon szeretem még ezen felül a barackmagolajat is, mely nagyon jól hidratálja a bőrt. A szeles, hűvös időben az arcukat, szájukat is be szoktam vékonyan kenni, így nem kell attól tartanom, hogy kirepedezik. És ami számomra nagyon fontos, hogy akkor sem történik semmi, ha lenyalja, mert teljesen természetes.

A lányaid már egészen kicsiként megismerkedtek a hidegen sajtolt olaj jótékony hatásaival. Ezenkívül látják szüleiket szenvedéllyel dolgozni, olyat tenni, amiben hisznek, abból élni, amit maguk állítanak elő. Mi az, amit szeretnél még nekik átadni a jövőre nézve?

Igen, ezt jól látod. Teljesen együtt élnek velünk és a vállalkozásunkkal. Tudják, hogy mit dolgozunk és azt is hogy hogyan. A nyári szünetben például, amikor itthon vannak, akkor is kell dolgoznom, hiszen a megrendelések akkor is érkeznek. Ilyenkor a lányok is segítenek, jönnek csomagokat összekészíteni, dobozokba rendezni az olajokat és leragasztani a csomagokat. Közben nagyon jó alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk velük arról, hogy miért is csináljuk a vállalkozást, miért is fontos ez számunkra és hogyan tudunk ezzel segíteni másokon. Hiszem, hogy ha ők is úgy nőnek fel, hogy látják azt, hogy szorgalommal és kitartó munkával elérhetik az álmaikat, akkor boldog felnőtt válik majd belőlük.

 

További kérdések-válaszok röviden, a képre kattintva:

rovidkerdesvalaszgastrolaj

Köszönöm szépen még egyszer Gizellának, nagyon szerettem a válaszait.

Neked hogy tetszett az interjú?

Csak természetesen! – Interjú a GastrOlaj márka megálmodójával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva