Soha nem késő a legjobb életedet élni és a legjobban kinézni! Interjú Ladányi Beátával, a Charmina Brand alapítójával

„Kinek akarsz tetszeni?“ – a tükör előtt állva többször megkaptam ezt a kérdést először a szüleimtől, később a páromtól. „Magamnak!” – vágtam rá, sokáig csak dacból, aztán később kezdtem elhinni, tudatosítani magamban, hogy tényleg ez a lényeg! Most következő interjúalanyom is megerősített ebben. A Charmina Brand alapítójával stílusról és önfejlesztésről beszélgettünk.

Önbizalomba öltöztetve – Charmina

A vállalkozás célja stílusfejlesztéssel és önbizalom erősítéssel segíteni a nőknek, hogy jobban érezzék magukat.

Ladányi Beáta, a Charmina Brand alapítója
Csodálod a híres és a hétköznapi nőket, akik egyedi, saját stílust hoztak létre és tanulmányozod az ikonikus nőket, hogy tanulj tőlük. Kik a példaképeid? Mit tanultál tőlük?

Nem lehet csak néhány nevet kiemelni. Ha stílusikonok kerülnek szóba, akkor rögtön eszünkbe jut Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Coco Chanel, Grace Kelly, Jackie O Kennedy, akik egyedi, jól azonosítható, saját stílust hoztak létre. Sok mindenkitől lehet tanulni (nemcsak hírességektől), akár csak finom apróságokat is elsajátíthatunk más, stílusosan öltözködő nőktől. Amit kívülről azonnal észreveszünk az az, ahogy magukat megjelenítik: visszafogottsággal és nyugalommal. Amit lehet tőlük tanulni, hogy azért is tűnnek stílusosnak, mert önazonos a megjelenésük. Hitelesnek, relevánsnak, ápoltnak, kifinomultnak néznek ki, és nagyszerű benyomást keltenek.

A személyes stílus nem egyezik meg a mindenkori divattal. A stílus nem csak az öltözködésről szól, hanem tágabb értelemben rólad, a személyiségedről és az életmódodról. Egy stylist biztos, hogy segíthet néhány egyedi öltözék összeállításával vonzó megjelenést kialakítani, sokszor azonban ezek az átalakítások mégsem működnek, mivel ezek nem arról szólnak, hogy ki az alany, milyen a személyisége.

Azt vallod, az ember soha nem tudhat eleget, örülsz, ha újat tanulhatsz. Milyen előadás vagy tanfolyam, esetleg cikk volt számodra a leghasznosabb az elmúlt 1 évben?

Valóban tudás halmozó vagyok, előfordult, hogy párhuzamban végeztem több iskolát, tanfolyamot. Sokszor egy kép, egy mondat felkelti az érdeklődésem, és elkezdek kutakodni abban a témában. Az elmúlt évben leginkább a különböző testalkatokkal, és az azokhoz illő öltözködések meghatározásával foglalkoztam. A Facebook csoportunkba jelentkezők válaszai alapján ez az egyik legfontosabb téma, ami érdekli őket, így kiemelten foglalkoztam ezzel. Sok könyvet, cikket olvastam el, és készülök egy hasznos tudásanyaggal, mert azt látom, hogy nagyon sok a félreértés, a nők sokszor rosszul kategorizálják a saját testalkatukat, és így hiába követik az ahhoz a testalkathoz tartozó stílus szabályokat. A Covid miatti bezártság időszakában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design az üzletben elnevezésű online képzésén vettem részt.

Arra biztatod a nőket, hogy legyenek ápoltak, jól öltözöttek és kedvesek, cselekdjenek átgondoltan, érezzék remekül magukat a bőrükben. Azaz legyenek elegáns hölgyek! Valóban könnyebb a hölgyeknek leküzdeni a mindennapok akadályait, nehézségeit? Hogyan tudsz te segíteni?

Egy jó modorú és vonzó külsejű nő ahelyett, hogy beolvadna a tömegbe, számtalan szempontból kiemelkedik.

Az elegáns nő sokkal több, mint
aki csak csinos megjelenésű.

Egy hölgy tudja, hogy a szépség és a gazdagság nem tart örökké, de kisugárzása, egyénisége alapján pozitív véleményt alakíthatnak ki róla. Az igazi szépség belülről származik. Az elegáns hölgyek nagy önbecsüléssel bírnak, tiszteletet tanúsítanak mind önmaguk, mind mások iránt, ezáltal sokkal könnyebb és boldogabb lehet az életük.

Mi, a Charmina csapata, egyaránt segítünk a nőknek a külsejük előnyösebbé tételében, valamint a belső önismeretük fejlesztésében, és a stíluskommunikációjuk, a külvilággal való kapcsolódásuk megfelelő kialakításában.

Az anya-lánya párosról, a Charmina mentorprogram megálmodóiról,
és a márkanév születéséről ide kattintva olvashatsz
Fontos, hogy legyen célunk az életben, de vajon ennek a kitűzése az elsődleges vagy haladni, csinálni azt, amit szeretünk, élvezni az utat és majd kialakul útközben a cél?

Érdemes meghatározni a céljainkat, és ennek alapján megtervezni az életünket, hogy olyan emberré váljunk, aki minden nap egyre többet hoz ki magából és az életéből. Fontos tudni, hogy mit szeretnénk elérni, persze nemcsak a célokat kell meghatározni, hanem a siker – önmagunk számára fontos – feltételeit is.

Légy tehát az, aki szeretnél lenni!

Merj nagyot álmodni, ne félj a vágyaidtól!

Fontos, hogy a cél elérése közben is jól érezzük magunkat, és minél több boldog pillanat legyen az életünkben. Élvezzük, amit csinálunk, hiszen az élet az egyszerű és kis élvezetekről szól. Menet közben előfordulhat, hogy a korábbihoz képest új élethelyzetbe lépünk, és szükséges, hogy új célokat tűzzünk ki. A célokat időnként ellenőrizzük, érdemes-e továbbra is megtartani őket. Reálisak-e és a kívánt eredményeket hozzák?

Sokszor túl keményen dolgozunk olyan célokért, amelyek nem vezetnek boldogsághoz és beteljesüléshez.
Ne akarjuk a célok üldözésével
és a boldog percek feláldozásával
élni az életünk.

Azt sem tartom kizártnak, hogy ha azt csináljuk, amit szeretnénk, menet közben kialakul az igazi célunk.

Hangsúlyozod többször, hogy a legfőbb összetevői az egészséges énképünknek az önismeret, az önbizalom és az önszeretet. Azt javaslod, egyik első lépésünk legyen, hogy vegyünk egy teljes alakos tükröt…, igaz? Miért is?

Az első és legfontosabb feladat az önismeret, melyre nagyon sok időt és energiát kell fordítani, hiszen önmagad megfelelő ismerete hatással van életed minden területére. Minden saját magunkból alakul ki. Kerülj közelebb önmagadhoz és lépj előre az életed minden területén önmagad ideálisabb változatára találva.

Meg kell ismerni az erősségeinket, a megfelelő helyen és időben használni, és a gyengeségeket pedig pozitívummá alakítani. A saját hiányosságaid, a hibáid felismerése óriási lendületet ad a fejlődéshez. Miért hasznos a tükör? A tükör szembesít önmagaddal. El tudod fogadni, amit az élet adott neked?

Ha tükör előtt állsz, ne feledd, senki sem rendelkezik tökéletes testtel. Külsőnk ismeretében a megjelenésünket ideálisabbá változtathatjuk! Alkalmazhatunk olyan trükköket, melyek segítségével az előnyös részeinkre tereljük a figyelmet, míg a kevésbé előnyöseket nem hangsúlyozzuk. Vedd fontolóra, hogy elfogadod, amit kaptál az élettől, elfogadod azokat a dolgokat, melyek nem megváltoztathatók, mint például a magasságod.

Ha elfogadjuk az adottságainkat,
sokkal könnyebben tudjuk
magunkat fejleszteni.

„Soha nem leszel olyan szép, mint ma” – megfogott ez a mondatod. Bár többet koncentrálnánk a szépre és a jelenre..! Ha borús a hangulatod, hogyan dobod fel magad, mi az, ami segít túllendülni?

Sokan gondolják azt, hogy a divat, az öltözködés egy felületes dolog, azonban a rólunk kialakult első benyomásnak hatalmas szerepe van a rólunk kialakult véleményben és ezáltal az életünk, karrierünk, párkapcsolataink alakulásában. Minden, amit magunkon viselünk, olyan, mint egyfajta nyilatkozattétel. Az öltözködés egyfajta önkifejezés, mellyel megmutathatjuk magunkat, reagálhatunk környezetünkre, kifejezhetjük valamilyen csoporthoz való tartozásunkat.

Az öltözködés kihathat a saját érzelmi állapotunkra, hangulatunkra, de még a szellemi teljesítményképességünkre is.

Ezekkel kapcsolatban számos érdekes tanulmányt, kísérleti eredményt is bemutatok az Elegancia a gyöngyökön túl című könyvemben.

Velem is előfordul, hogy rosszabb a kedvem, ilyenkor olyan ruhát veszek fel, melyben jól érzem magam és szívesen nézek a tükörbe. Ugyanilyen fontos a pozitív gondolkodás, a negatív gondolataimat megvizsgálom, hogy miért alakultak ki, és igyekszem inkább a jó dolgokra koncentrálni. A legfontosabb számomra bevált gondolkodási minta pedig az, hogy semmi sem tart örökké, minden változik… és a holnapi nap már biztosan más lesz!

A könyvről többet ide kattintva tudhatsz meg
Az Elegancia a gyöngyökön túl című könyved alcíme: Hogyan válj modern stílusikonná. Sokkal több ez, mint egy divatról szóló könyv: a stílusos megjelenés, az elegáns életmód mellett az egészséges önbizalomról és a hitelességről is szól. Önfejlesztő könyvnek is nevezhetnénk! Mi volt az elsődleges célod a könyvvel?

Egyre több stílussal foglalkozó szakember dolgozik már Magyarországon is, azonban a Charmina szemléletmód, a mi munkamódszerünk egy kicsit más, mi összekapcsoljuk a stílust az önfejlesztéssel, és az öltözködést egy kreatív eszköznek használjuk.

Sokszor belefutottunk abba, hogy egy, vagy két mondattal kellett volna bemutatkoznunk és elmesélni hogy mit csinálunk, milyen szemléletben… Nos ennek bemutatását segíti elő a könyv részletesebben. Természetesen az önfejlesztés nem áll messze tőlünk, hiszen mi, a Charmina két alapító tagja, mindketten segítő szakemberek vagyunk a stílus iránti rajongásunk és szakértelmünk mellett. Így a könyv olvasása nemcsak azoknak szerezhet élményt, akiknek fontos az öltözködés.

A külső rengeteget számít, igenis a ruha teszi az embert, hiszen már a megjelenés alapján, a megszólalás előtt, pár másodperc alatt megalkotjuk a véleményünket a másikról. Mi az, amit meg tudsz állapítani egy farmer-póló kombinációból vagy a színekből, amit egy nő visel?

A színek is sokat árulkodnak, például, hogy merünk-e élénk színeket viselni vagy olyan ruhákat viselünk, melyekben eltűnünk? Az öltözék színe különböző jelentésekkel bír a pszichológiai kutatások szerint. Előfordulhat, hogy valaki nem képes élénk színeket viselni, mert túlságosan fél megmutatni magát.

A nők aktuális érzelmi állapota természetesen hatással van arra, hogy milyen ruhát választanak éppen. Kimutatták, hogy a farmer a „depressziós ruha”, azaz a nők többsége rossz érzelmi állapotban nem a kedvenc ruháját veszi fel általában, hanem farmert valamilyen egyszerű felsővel. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nő, aki farmerben közlekedik az utcán, az depressziós… Hiszen a farmer egy remekül használható alapdarabja a ruhatárunknak. Azonban tény, hogyha rossz a kedvünk, kevésbé veszünk fel csinos ruhát, így sokszor csak felkapunk egy farmert és elbújunk egy ormótlan póló, vagy felső alatt. Ezt azért meg kell különböztetni egy csinos farmer + póló + csinos cipő összességéből kialakított trendi megjelenéstől.

Sokszor soroljuk be a másikat “címkék” alá. Mi az, ami a legkárosabb szerinted? Mi a helyzet akkor, amikor valaki attól szenved, hogy folyamatosan a “szép” jelzőt kapja meg, miközben szeretné mondjuk inkább, hogy okosnak, talpraesettnek, profinak jellemezzék. Mi a jó lépés ilyen esetben?

Amikor valakit meglátunk, az első másodpercekben automatikusan levonunk róla valamiféle következtetést. A vizuális adatbázisunkban tárolt információk alapján soroljuk be a másikat különböző „címkék” alá. A legkárosabbak azok a negatív jelzők, melyekkel a nők folyamatosan bombázzák saját magukat, mint pl. hogy nem vagyok elég szép/csinos/vonzó, nem vagyok elég okos és ügyes, képtelen vagyok rá.. Korunk legnagyobb betegsége, a „Nem vagyok elég jó”-érzés, amivel nagyon sokan küzdenek.

A szépség hiánya vagy épp megléte sokaknak okoz problémát. A szép nők gyakran vannak kitéve zaklatásnak, valamint irigység és rosszindulat veheti őket körül. Sokszor hajlamosak azt hinni a szép nőkről, hogy nem elég okosak. Illetve nagyon sok szép nő nem talál magának társat, mert a kedves férfiak többsége meg sem meri szólítani őket.

Munkahelyi, üzleti környezetben egy szép, okos nő előbb-utóbb szerencsére meg tudja mutatni a kvalitásait, de persze már a kezdetekben is tud az öltözködésével, stílusával javítani a megítélésén. Érdemes kerülni a túlságosan kihívó, sokat mutató öltözékeket. Előnyös lehet egy visszafogott, megbízhatóságot sugalló ruházat kiválasztása, itt sokat segítenek a megfelelő fazonok és színek.

Több önszeretet + több önbizalom + több stílus = több siker​ – vallja Ladányi Beáta
Tudj meg többet a Személyes imázs programról
ide kattintva
“Mindannyiunknak megvan az a képessége, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk.” Ez egy döntés lenne? Ilyen egyszerű? Ha nem hozunk létre több kifogást, ha nem várakozunk, álmodozunk, hanem meghozzuk A döntést, akkor -sok munkával de- létrehozhatjuk önmagunk legjobb változatát?

Igen, így van. Nem az a fontos, hogy sok munkát fektessünk ebbe, és küzdjünk… néha már apró változtatások is elég jelentős hatással bírnak. A cél nem az, hogy az elérhetetlen tökéletességet hajszoljuk, hanem az, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk és napról napra jobbá váljunk önmagunk korábbi verziójához képest.

Soha nem késő a legjobb életedet élni
és a legjobban kinézni!

“Ma nőnek öltöztem!” – mondta egyszer legyintve egy kolléganőm, mi, többiek pedig nem győztük dicsérni az új külsejét. Egészen más volt aznap. A ruháink befolyásolják nemcsak a hangulatunkat, de a viselkedésünket is, a gondolkodásunkat is?

Bizony-bizony, a ruháink sokkal nagyobb befolyással bírnak, mint azt gondolnánk. Ruháinkkal nemcsak kifejezhetjük az igazi személyiségünket, hanem akár tényleg meghatározhatjuk a napunkat vagy akár az egész életünket, gondoljunk csak arra, hogy megfelelő öltözékkel nagyobb valószínűséggel kapunk jobb munkát.

A ruhák növelhetik az önbizalmunkat, megerősíthetik önbecsülésünket, és javíthatják a hangulatunkat.

Az a nő, aki okos, megoldja a váratlan helyzeteket is, aki mindig csinos és jól öltözött, ráadásul önállóan hoz döntéseket és céljai is vannak, ügyes üzletasszony, az ijesztő lehet a férfiak számára. Hogyan érjük el, hogy ne fogják menekülőre a másik nem képviselői?

Húha, ez bizony már egy külön tanácsadási szolgáltatást, vagy könyvet is megérne! Merjünk szívességet kérni, és udvariasságot elfogadni a férfiaktól, köszönjük meg a segítségüket, és ne utasítsuk el, hogy erre mi is képesek vagyunk egyedül. Legyünk kedvesek, merjük megélni a finom nőiességünket. Legyünk nyitottak, kíváncsian érdeklődők a férfiak iránt, kérdezgessük őket saját magukról, és dicsérjük meg a számtalan előnyös tulajdonságukat, kedves cselekedeteiket.

Engedjük meg nekik, hogy férfiak lehessenek mellettünk, mi pedig nők mellettük, hiszen nem muszáj minden szituációban nekünk hordani a nadrágot, hiába lennénk képesek rá!

Felbecsülhetetlen az önbizalom radikális elmozdulása a saját stílus megtalálása után. Titkos fegyverré tud válni az a tudás, hogy hogyan kell öltözködni az önbizalom növelése érdekében. Minden nő megérdemli, hogy jól nézzen ki, és megtapasztalja a személyes stílus erejét. 

„A stílusod fejlesztése gyökeresen megváltoztatja az életed!” – A Charmina Stílustanácsodásról bővebben ITT tájékozódhatsz
Ha a csodás stílus titka az, hogy jól érezzük magunkat abban, amit viselünk, illetve ha az elegancia bennünk rejtőzünk, akkor felvetődik bennem a kérdés, miért hasznos a stílustanácsadás? Kinek érdemes hozzád fordulnia? Hogy indul a közös munka?

A stílusod mesél rólad, és szeretnénk segíteni abban, hogy megbizonyosodj arról, hogy a megfelelő üzenetet közvetíted a megjelenésed által. Stílustanácsadással azoknak tudunk segíteni, akik összehangolnák a külső megjelenésüket azzal a személlyel, akik ők igazából, vagy szeretnének azzá válni. A tanácsadás során sokkal jobban megértik, és megismerik magukat az emberek, valamint számos hasznos információt kapnak, hogyan tehetik a megjelenésüket előnyősebbé.

A stílusérzék fejlesztése, kialakítása egy folyamatos változás, követi személyes fejlődésünket. Szoktam is mondani, hogy

a stílus fejlesztése egy folyamatos utazás.

Miután megkeres minket valaki, a közös munka egy részletes kérdőív kitöltésével indul, de még a személyes találkozás elején is beszélgetünk arról, hogy az ügyfelünk hogy él, mivel foglalkozik, mire van szüksége, milyen céljai, elképzelései vannak a stílusával kapcsolatban.

A jól kialakított stílus új perspektívát nyújt magunkról, segít abban, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, és megfelelő önbizalmat ad ahhoz is, hogy rugalmasabban jussunk át az életünk nehezebb pontjain. Magabiztosabbá, önazonosabbá válnak az ügyfeleink. Személyes megjelenésük átalakítása sokszor megváltoztatja az életük menetét, bátorságot szereznek ahhoz, hogy belevágjanak álmaik megvalósításába.

Tudom, milyen érzés az, amikor valaki láthatatlannak, figyelmen kívül hagyottnak és bizonytalannak érzi magát, mert magam is átmentem ezen. Az emberek máshogy néznek már rám, és én is máshogy látom magam a tükörben. Nincs semmi, amit jobban szeretek, mint segíteni másoknak abban, hogy megtapasztalják az önszeretet és magabiztosság érzetét, és hogy megvalósítsák álmaikat önmagunk legjobb verziójaként.

Köszönöm a motiváló mondatokat Ladányi Beátának!

Ha tetszettek a fenti gondolatok, látogass el a Charmina oldalára és kövesd stílustippjeiket Facebookon is!

Légy önmagad legjobb változata! – Charmina

Charmina – Önbizalomba öltöztetve a Facebookon és az Instagramon

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.