Az önbizalom a boldog és sikeres élet alapja – Vendégposzt

Mi is az önbizalom? Hogyan tudjuk megszerezni vagy visszaszerezni? Főként pedig hogyan tud segíteni az önbizalom és az önszeretet az élet minden területén? Erről szól a következő vendégposzt a blogon. Fogadjátok szeretettel Ladányi Beáta stíluskommunikátor, integrál szemléletű tanácsadó, a Charmina Brand alapítójának írását.

Álmaink be nem teljesüléséért sokszor az önbizalom hiánya, a kudarctól való félelem a felelős. Korunk betegsége a „nem vagyok elég jó” negatív hiedelme, mely amellett, hogy önbizalomhiányra utal, önbeteljesítő jóslatként működik.


Képzelj el két, külsőre egyaránt vonzó embert.

Az ember szinte azonnal tudja, melyiknek alacsony az önbizalma, ahogy azt is rögtön felismerjük, aki fel meri vállalni magát, és magabiztos a kiállása. Ha valakinek nincs megfelelő önbizalma, az rögtön meglátszik a tekintetén, a tartásán, a testbeszédén.

A magabiztosság lényegében egy csendes bizonyosság, ami egyszerűen és megmagyarázhatatlanul
sugárzik az emberből.


Önbizalom előnye

Az önbizalom az egyik leghatékonyabb tulajdonság, amellyel rendelkezünk, és mégis túl sok embernek nincs hite saját magában és a képességeiben. Szerencsére az önbizalom nem egy passzív dolog, hanem lehetőség van arra, hogy fejlesszük. Ne tartozz azon emberek közé, akik azt gondolják, hogy soha nem tudják növelni a saját magabiztosságukat, mert ez egyáltalán nem így van.


Óriási hasznodra válik, ha elfogadod és szereted magad, valamint hiszel a képességeidben és a személyes tulajdonságaidban.

Az önbizalom
a boldog és sikeres élet alapja.

Az egészséges önbizalommal rendelkező ember láthatóan jól érzi magát a bőrében, magabiztosabb, jobb a kiállása, többet mosolyog és ettől a viszonylag békés harmóniától érezzük vonzónak a személyét.


Mi az önbizalom? Mit értünk egészséges önbizalom alatt?

Az önbizalom egy olyan kifejezés, amely számos összefüggésben megjelenik, a mentális egészség javításától kezdve az üzleti célok eléréséig és így tovább.


Az önbizalom jobb megértése érdekében hasznos tudni, hogy mi nem az.

Az önbizalom nem egyenlő azzal,
hogy azt gondolod, hogy tökéletes vagy, illetve ha azt gondolod, hogy tökéletesnek kell lenned.

Az, ha önbizalommal rendelkezel, nem jelenti azt, hogy fájdalomtól és nehézségektől mentes az életed (bár az önbizalom segít megbirkózni az élet problémáival).


Az önbizalom egy olyan folyamat, amely magában foglalja azt, hogy miként gondolkodunk magunkról és másokról, valamint azt, hogy hogyan működünk és viselkedünk a kihívások és bizonytalanságok ellenére.


Önbizalom elvesztése

Szinte minden kislánynak meg volt az életében az az élmény, amikor felöltözött kedvenc ruhájába, és felpróbálva anyukája magassarkú cipőjét, végig táncolt a lakáson. Álmodott boldogságról, és hogy meghódítja majd a világot. Ez a kis hercegnő hitt magában.


Mi történt a gyerekkori hercegnővel?


Amikor kicsik voltunk, akkor még nem voltunk bizonytalanok magunkban. Az idő múlásával egyre gyakrabban ki voltunk téve mások véleményének, a külvilágból érkező ítéleteknek. Ki az, akit nem csúfoltak valami miatt gyerekkorában?

Önbizalmunk gyökerei lelkünk legmélyebb rétegéig nyúlnak vissza. Az önbizalom szétválaszthatatlan a bennünk lévő általános bizalommal, mely kapcsolatban áll a Bálint Mihály nevéhez fűződő ősbizalommal.
Kisgyerekként ki vagyunk szolgáltatva a szüleinknek, ezért kötődünk hozzájuk. Ha megadatik a szerető család és valódi érzelmi támogatás, később még akkor is következhetnek be sérülések, és elveszíthetjük az önbizalmunkat a kortárs kapcsolatokban.

Az önbizalmat befolyásolja a sok rossz tapasztalat, a környezet (beleértve a szülők, testvérek, pedagógusok edzők, rokonok, kortárs csoportok, később párkapcsolati partnerek, vagy akár idegenek) visszajelzései, melyek alapján építjük az önmagukról alkotott képet.


Önbizalom megszerzése, visszaszerzése


Rengeteg nő küzd egész életében az egészséges önbizalom és az önértékelés megszerzéséért. Sok nőt megtanítottak arra, hogy mások fényében határozza meg magát (feleség, anya, gyerek munkavállaló), ahelyett, hogy saját magát határozza meg, hogy ki ő és mit akar.

Úgy gondolom, hogy az önbizalom megszerzésének sok köze van a hitelességhez. Ehhez pedig önismeret szükséges.

Az önbizalom megszerzése érdekében jobban meg kell ismerned magad. Sokan gondolják úgy, hogy alaposan ismerik magukat. Azonban

önmagunk megismerése
egy véget nem érő folyamat.


Korunkban egyre nagyobb lehetőségek állnak a nők előtt, azonban tény, hogy nem élik meg a képességeiket teljes egészében, mivel nagyon sokan félnek a szégyentől, a tökéletességtől való elmaradástól és attól, hogy valamiért „nem elég jók”. Megváltoztathatják a világot, ehhez azonban előbb abba kell hagyni az önítélkezést.


A kulcskérdés: mennyit kell még letenned az asztalra, hogy elhidd magadról, hogy értékes és „elég jó” vagy?


Fel kell fedezned, hogy ki vagy, milyen adottságokkal, képességekkel, gyengébb pontokkal és előnyökkel rendelkezel. Hozz létre kapcsolatot magaddal. Fontos, hogy megismerjük önmagunkat, és ezt megkülönböztessük mások véleményétől vagy a velünk kapcsolatos gondolatoktól. Tölts időt azzal, hogy megismerd a valódi önmagad – nem pedig azt a személyt, aki megpróbálja felmérni az emberek elvárásait.


Légy őszinte – önmagaddal is


Az őszinteség kulcsfontosságú az önismeret szempontjából. Amikor őszinte vagy saját magaddal és a tetteiddel kapcsolatban, akkor megengeded magadnak, hogy elindulj a változás útján.


Az őszinteség csak pozitív eredményeket hozhat, és mindenképpen segít abban, hogy jobban megértsd, ki is vagy valójában. Rájössz, hogy minél közelebb kerülsz önmagad megismeréséhez, annál magabiztosabbnak és szabadabbnak érzed magad. Szánj magadra egy kis időt, egyébként is sok szempontból fontos az önismeret!


Ahogy egyre jobban megismered magad, az önbizalomnak köszönhetően kialakul az önszeretet.

A valódi önbizalom lényege, hogy
kedveled önmagad és örülsz annak,
aki vagy és nem próbálsz meg
valaki másnak látszani.

Tedd fel magadnak a kérdést, és légy őszinte: Szereted magad?


Miért olyan rohadt nehéz szeretnünk magunkat? A rövid válasz az, hogy egy olyan társadalomban (és valószínűleg családban) nőttünk fel, amely nem tanított meg minket az önismeretről.


Egész korai életünkben arra tanítottak minket, hogyan kell olvasni, írni, számolni, építeni. Azt tanították nekünk, hogyan kell mondani, hogy “kérem” és “köszönöm”, valamint mi az elfogadható és elfogadhatatlan, de a legtöbben nem tanultak az élet egyik alapvető dimenziójáról: az önszeretetről.

Nem kapott hangsúly, hogyan tartsuk tiszteletben magunkat, hogyan határozzuk meg az egészséges határainkat, tudva, hogyan kell nemet és igent mondani, és nem tanították meg, hogyan vigyázzunk magunkra.
A mi kultúránkban és társadalmunkban nevelkedve valószínűleg arra tanítottak, hogy “helyezz másokat magad elé”, és ne gondold át a saját szükségleteidet. Azonban, bár lehet, hogy gyerekként nem tanították meg, hogyan kell szeretni magad, a lehetőség ajtaja még mindig nyitva áll számodra.


Önszeretet


Mi az önszeretet? Az önszeretet az elfogadás érzése, amikor önmagunkra nézünk és gondolunk.

Minél több szeretetet adsz saját magadnak, annál többet tudsz nyújtani a világnak is.

Ez a pozitív, megerősítő kapcsolat önmagunkkal befolyásolja az élet többi kapcsolatát, és mások számára is megmutatja, hogyan kell kezelni téged. Minden kapcsolat azzal a kapcsolattal kezdődik, amelyet önmagaddal kötöttél.


A magas önszeretetű emberek magabiztosak, boldogok, és pozitívan, tisztelettel kezelik magukat. Önszeretetet gyakorolni nem is olyan könnyű dolog. Még a belső önbizalommal rendelkező embereknél is vannak olyan dolgok, amelyek valószínűleg nem tetszenek nekik. Ez rendben van, és az, hogy elégedetlenek vagyunk egyes vonásainkkal, teljesen természetes, meg segít abban, hogy pozitív irányban változtassunk.


Soha ne felejtsd el,
hogy senki sem tökéletes,
és a hibák egyedivé tesznek.

Csak ne légy megszállott abban, hogy csak a hibáidra figyelsz. Ezt elkerülheted, ha önmagad pozitív vonatkozásaira is összpontosítasz. Nagyon jó lenne, ha felírnád a pozitív tulajdonságaid és tehetségeid listáját. Légy büszke a szép és jó tulajdonságaidra.
Az önértékelés, az önszeretet gyakorlása némi erőfeszítést igényel. Időbe telhet, de tanuld meg szeretni azt, aki vagy.

Légy magabiztos és érezd magad gyönyörűnek! Gyönyörű vagy. Értékes vagy. Élj az önbizalom erejével.

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, integrál szemléletű tanácsadó
www.charmina.hu
Önismereti fejlesztés és önbizalomnövelés: https://charmina.hu/onbizalom/

3 hozzászólás

 • NInaa

  Nagyon szépen köszönöm ezt a bejegyzést. “Világ életemben” önbizalomhiánnyal küzdöttem, vagyis még a mai napig küzdök. Az mondjuk már biztos, hogy tinédzserkori énemhez képest ez már javulófélben van, de még mindig van hova fejlődni. Próbálom a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy az önbizalmam nőjjön, bár lehet, hogy ez egész életemben csak mindig egy kicsivel lesz jobb, de mégis érzem a javulást. Ez a cikk pedig még jobban megerősített abban, hogy jól csinálom azt, amit csinálok, csak szép lassan haladok a cél elérése felé.

  Szóval tényleg köszönöm.
  Ninaa

  • DeakEmberAgnes

   Nagyon szépen köszönjük! Örülök, hogy megírtad! Biztos vagyok benne, hogy a blogolás is segít(eni fog) az önbizalmad erősítésében! Drukkolok! 😉 Nagyon szép a blogod és naná, hogy jól csinálod! Csak csináld! – Magadért! 😉 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.