Ahol az állatok is mosolyognak – Richter Safari Park élménybeszámoló

Volt olyan ismerősöm, aki még nem is hallott róla, hogy van ilyen, ezért mindenképp szerettem volna egy élménybeszámolót és ajánlót írni a Richter Safari Parkról. Én már 2020 óta szemeztem vele, amikor megnyitotta kapuit Szadán, Magyarország első és egyetlen autós szafariparkjaként. Tavaly Nagykőrösre költözött a Richter Safari Park, és azóta is töretlen a népszerűsége. Kihagyhatatlan élmény, írd fel te is a bakancslistádra!

 

Az első, ami meglepett, hogy egy hatalmas területet járhatunk be, több mint egy óra alatt tettük meg a három kilométer hosszú útvonalat. Nem pár perc tehát az autós szafari és közben folyamatosan vigyorogni fogsz, és nem tudod megunni. Látszik, hogy a nagyjából 200 állat igazán jól érzi magát itt. Különleges élmény ilyen közelről látni tevéket, akik még be is dugják a fejüket az autóba. Nagyon kellemes megsimogatni a lámák puha szőrét, és mókás ahogy rágják a falatokat. Picit ijesztő a zebrák hatalmas fogaival találkozni, ahogy nyújtod nekik a répát. Gyönyörűek a lovak, a zsiráfok, de még a marhák is. Nagyon viccesek a csacsik és az is, ahogy a strucc közelében mindenki felhúzza az autó ablakát…   

Az autós szafari után dínó park és még van tovább…

A családoknak, kisebb-nagyobb baráti társaságoknak pedig egész napos kikapcsolódást nyújt a helyszín. Hiszen egyszerre egy nem hétköznapi állatkert és állatsimogató, elefánt-show, cirkuszi előadás, motoros bemutató és dínó park, (eddig minden benne a belépőjegy árában) meg óriáskerék, körhinta, dodgem, ugrálóvár és vízibickli is várja a látogatókat. És még az is lehet, hogy kihagytam valamit. Ja, igen, például új attrakció, hogy a tigrisek közé is be lehet menni egy ketreccel ellátott kamionban. És a kisvonattal akár újra bejárhatod a parkot az autókázás után.
Hihetetlen a kínálat és fantasztikus a hangulata a szafariparknak. Zsúfoltság sem jellemző, mert bár sokan voltak, eloszlik a tömeg a nagy területen.

A programokról ITT és ITT olvashatsz.  

Ifj. Richter József nagy álma vált valóra ezzel a parkkal. A modern állatvédelmi elvárásoknak megfelelően már nem léphetnek fel cirkuszban vadállatok, a családtagként szeretett állatok viszont most a szafariparkban számukra ideális környezetben folytathatják életüket. A közönséggel való kapcsolatuk is megmarad. Sőt, amit a szafarihangulaton túl nem látunk, vagy nem tudunk: továbbra is megszokott ápolóik gondozzák őket, ez is a jóllétüket szolgálja.


A zsiráfokról nincs fotóm valamiért, de higgyétek el nekem, ők is ott voltak. Ifjabb Richter József vágya volt, hogy szerezzen zsiráfokat is a szafariparkba:

“Mivel állatok között nőttem fel – elefántjaink, zebráink, lovaink, tevéink voltak –, az volt az álmom, hogy zsiráfom legyen. Tíz évvel ezelőtt felvettem a kapcsolatot egy német szafariparkkal, de a zsiráftartásnak már akkor is nagyon szigorú feltételei voltak. Az igazgató azt mondta, utazzam oda, töltsek ott néhány hetet, és tanuljam meg, hogyan kell a zsiráffal bánni, aztán ő is eljön hozzánk, és megnézi, milyen körülményeket tudunk biztosítani. Csak ezután kaphatok zsiráfot. Teljesítettem a feltételeket, és lett zsiráfom.”

 

Mit kell tudni még a Richter Safari Park látogatása előtt? 

  • Időpontot kell foglalni az autós szafarihoz 
  • Ha nem foglaltál a honlapon időpontot, egy másik bejárathoz irányítanak, és ez esetben kisvonattal tudsz körbemenni a területen (1500 Ft / fő plusz díj ellenében) 
  • Érdemes délelőtt érkezni, mert később már nem biztos, hogy annyira érdeklődőek az állatok a répa iránt, amit adni tudsz nekik..
  • Csak a szafariparkban vásárolt ennivalóval lehet etetni az állatokat. Egy zacskó répa ára 500 Ft. Elég egyszerre 1 zacskót beszerezned ( a nagyobb zöldségeket ketté is törheted), majd a bejárt útvonal alatt is lesz lehetőség vásárlásra, ha elfogyna a jutalomfalat.
  • Az autóval nagyon lassan lehet haladni, és kiszállni útközben tilos! Kb. egy órás úttal számolj!
  • A belépő ára: 4500 Ft/ fő ( 10 év alatt: 4000 Ft/ fő) Ez az ár tartalmazza az autós szafarit ( ha foglalsz előre!!) és a parkolást, a mosdóhasználatot, valamint az elefánt-showt, a cirkuszi előadást és a motoros bemutatót, továbbá az állatsimogatót (minden más 2-3 zseton ellenében vehető igénybe, egy zseton ára: 500 Ft) 
  • A Safari Park Richter Facebook oldalán szokott lenni játék, ingyenes belépőért. 
  • Minden további információ és foglalás a honlapon.

“… a szívem egyik fele mindig velük van, a másik a cirkuszban” 

Az élményt tovább növelte számomra, hogy nemcsak az állatok voltak vidámak, hanem mindenki. Értsd úgy, hogy igen, a cirkuszigazgató, a szafaripark tulajdonosa, ifjabb Richter József is ott volt a helyszínen, sőt több produkcióban is részt vett. Érezni lehetett, hogy a közönség a fontos, a mi szórakoz(tat)ásunk a lényeg. A park összes dolgozója mosolygott és jó volt ezt látni, sokat hozzátett a szuper naphoz. 

Az autós szafarira mi 11 óra előtt néhány perccel érkeztünk és utána szinte rögtön, 12 órától megnéztük az elefánt tréninget. Nagyon élveztem a showt, az elefántok voltak a kedvenceim az egész látogatás alatt.  Az ember és állat közti bizalom abszolút megmutatkozott és a hihetetlen adatok mellett, hogy milyen rengeget esznek és isznak ezek a hatalmas állatok, elhangzott az is, hogy itt például az elefántok körömápolását maga az igazgató végzi. Más állatkertekben ez az állatok számára rendkívül fontos teendő csak altatásban végezhető el, itt viszont nincs rá szükség. Tud-e vajon labdázni egy elefánt? Kíváncsi vagy a másodperc hanyad része alatt tüntet el egy ekkora állat egy egész kürtős kalácsot? Itt mindez kiderül és biztos, hogy mosolyt csal az arcodra az is, mennyire imádják a vizet az elefántok.

Érdekesség: nyáron a nagykőrösi helyszínen található tóban fognak pancsolni az elefántok.

A Richter név már garancia a fergeteges cirkuszélményre. Ugyanakkor ezer éve voltam utoljára cirkuszban és a bohócot sem szeretem… Kíváncsian vártam, hogy mit nyújtanak majd a produkciók. Könnyesre nevettem magam, imádtam minden percét! Kb. 50 percig fantasztikusan szórakoztunk. A záró produkció a 21 évesen a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójává vált, ifj. Richter József lovas akrobatika száma volt. Őrületes volt látni, mennyire összhangban van a ló és az ember, és elképzelni sem tudom, mennyi munka, kitartás, türelem és idő kell hozzá, míg ennyire meg tudnak bízni egymásban és ilyen lesz a műsor.

“Édesapám azt mondta, hogy amit a cirkuszművészetben el lehet érni, azt ő és a bátyám már elérte, és nem akarja, hogy csalódjak. Profi teniszezőnek készültem, a legjobb nyolc között voltam a korosztályomban Magyarországon, de a szívem visszahúzott a cirkuszba. Életem legnagyobb motivációja lett, hogy mindenre, amit a családom elért, rátegyek egy lapáttal, és bebizonyítsam, hogy lehet ezt még jobban csinálni” – mondta egy interjúban ifjabb Richter József.

A cirkuszban nem fotóztam, csak kikapcsolódtam teljesen. Borzasztóan élveztem én is, a férjem is, és a 10 éves kisfiunk is a programokat, amit a Safari Park kínált. 

A cirkusz után motoros bemutató volt. Az az ifjabb Simet László, aki nemrég a Duna felett, 40 méter magasan sétált végig egy kötélen Buda és Pest között, egy bámulatos világszenzációt bemutatva, most itt is megörvendezetett minket egy klassz produkcióval. A 63 éves artista motorral haladt végig a magasban egy kötélen, miközben a motorról egy trapéz lóg a mélybe, melyen partnere, Suzie ad elő különböző artista mutatványokat és Simet László is vagy kézen áll a motoron, vagy elengedi annak kormányát.. Eszméletlen a pár perces bemutató.

Hallottam egy olyan fél mondatot a produkciók után a szereplők és az igazgató beszélgetéséből, hogy: “már nem az a világ van, mint régen”. Talán mindannyian sejtjük, mire gondolhattak… Én tiszta szívből ajánlom mindenkinek, hogy menjetek el a Richter Safari Parkba, hogy menjetek el cirkuszba. Tapsoljatok, nevessetek, ámuldozzatok, szórakozzatok.

“Míg tíz évvel ezelőtt az volt a feladatom, hogy minél jobb szaltókat ugorjak a ló hátán, most nem ez az elsődleges, hanem az, hogy a két intézmény előremenjen. Nem lehet egyszerre három lovat megülni az idők végezetéig, mert az ember élete menet közben átalakul.” 

 

A bejegyzésem nem reklám tehát, hanem ajánlás. És hatalmas köszönet és még nagyobb gratuláció ifj. Richter Józsefnek. Mert ezt így kell csinálni! 

“Nagyon konok vagyok: amit kitalálok, azt igyekszem elérni. És az a tapasztalatom, hogy a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét az életemben.”

 

Csak csináld – Magadért  ( és másokért! ) 

 

Az idézetek forrása:  https://kultura.hu/

Olvassátok el a teljes interjút ITT

 

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.