“Félünk, hogy hibázni fogunk, ha megszólalunk, ezért inkább nem is tesszük.” – A Your English Steps segít, hogy hatékonyan és élvezetesen tanulj angolul

Tavaly ilyenkor sokan belevágtak valami újba, valamibe, ami kihívást jelent számukra. Bízom benne, hogy még tart a lelkesedés vagy épp most jön majd jókor egy új élmény, amire még nem is gondoltál! Tanultál ugyan angolul, de mégsem mersz megszólalni, szeretnéd eredeti nyelven nézni a filmeket, de messze nem elég a meglévő nyelvtudásod? Rossz tapasztalataid vannak az angol nyelvtanárokat illetően és unod a tankönyveket? Az angolozás lehet szerethető!

A kellemest össze lehet kötni a hasznossal! A hatékony és élvezetes tanulás mellett bátorítást kapsz és érezheztően fejlődni fog az angolod, ha a Your English Steps órákat választod. Nem csodamódszert alkalmaz, viszont odafigyel majd rád a most következő interjúalanyom:

Dán-Csala Judit, a Your English Steps alapítója

Már az óvodában tanultad az angolt és azonnal megszeretted a nyelvet, 20 éve diplomás angoltanár vagy. Mit lehet még rólad tudni, mutatkozz be röviden, kérlek, kitérve arra, minek vagy kinek köszönhető szerinted, hogy hosszú évek óta az angol nyelv lelkes gyakorlója vagy!

Az ELTE angol és portugál szakán végeztem középiskolai tanárként, de egyetem után letértem a pályáról, az Erasmus ösztöndíjprogram intézményi koordinátoraként helyezkedtem el, és közel 15 évig dolgoztam az egyik legnagyobb csereforgalmat lebonyolító budapesti egyetem nemzetközi kapcsolatain. Közben két gyermekem született, és

kiszakadva a jól megszokott, kihívást már kevésbé jelentő munkából ráébredtem, hogy szeretnék visszatérni az eredeti szakmámhoz.

Az, hogy az angol nyelvet korán megszerettem és kitartóan szeretem azóta is, talán a szerencsés körülmények összejátszásának tudható be:
A játékos óvodai angol egy profi és odaadó tanár vezetésével; az, hogy az általános iskolai barátnőmmel angolul leveleztünk és angolul szólongattunk le embereket a Margitszigeten poénból; hogy a szüleim fontosnak érezték a nyelvtanulást és „különtanárokat” fogadtak mellém (köztük néhány szeretnivaló, emlékezetes magántanárt); egy kis versengés a bátyámmal, aki velem egyidőben tanult angolul, de idősebb lévén mindig előttem járt; gyerekkorom meghatározó zenéi, pl. a Carpenters, a Beatles vagy a Queen – kívülről fújtam minden egyes számukat; hogy gimis koromban elmehettem egyedül Angliába egy több hetes nyelvtanfolyamra (életem első utazása egyedül, ráadásul egy brit családnál lakhattam – hatalmas élmény volt!)… És még biztosan rengeteg, apróságnak tűnő epizódot lehetne említeni a múltból, ami valahogyan szerepet játszott ebben…

Sokakban megfogalmazódik a gondolat, hogy tanulni kéne angolul, de tehernek érzik, félnek tőle. Te azt állítod, az angolozás észrevétlenül beépülhet az életünkbe. Hogyan lesz hatékony és élvezetes az angoltanulás nálad?

Érthető módon sokakban van ellenállás vagy félelem az angollal kapcsolatban. Egyrészt vagyunk, ugye, akik a mai modern technológiák létezése előtt kezdtünk angolt tanulni, és

– valljuk be, nyelvet tanulni pusztán tankönyvekből, hát még, ha kifogunk egy kevésbé talpraesett tanárt – nem a leglelkesítőbb.

Aztán vannak azok, akiket az a nyomás stresszel, hogy „muszáj megtanulni angolul, mert mindenki tud már, csak én nem”. Emellett rengetegen vagyunk, akik a saját maximalizmusunk „áldozatai” vagyunk: félünk, hogy hibázni fogunk, ha megszólalunk, ezért inkább nem is tesszük.

Pedig a nyelvtanulásban
nem szabad a tökéletességre törekedni!

Sokan megrekednek valahol angolból, mert félnek, unják, vagy elégedetlenek azzal, amit kapnak, vagy egyszerűen nincs idejük pusztán a nyelv kedvéért a nyelvvel foglalkozni. Őket bizonyára csalódottság tölti el, mert ezen a szinten még nem merik használni a nyelvtudásukat. Ilyenkor értelemszerűen szüneteltetik is az angolozást, és így abból a kicsi gyakorlatból is kijönnek, amit megszereztek, és elfelejtik, amit addig tudtak. Nagyon veszélyes így veszni hagyni a nyelvtudást (sajnos ezt tapasztalatból tudom).

De itt jövök én a képbe! A szolgáltatásaim főleg azokat szólítják meg, akik valahol elakadtak a nyelvtanulásban:

a segítségemmel lendületbe hozható,
sőt megszerethető az angolozás, aktivizálható a passzív tudás,

és olyan módszert kap a kezébe a tanuló, amivel a számára aktuálisan felesleges témákat és területeket kikerülve fejlesztheti az angolját. A hatékonyság abban is rejlik, hogy angolozás közben építheted akár a karriered, kaphatsz nevelési tippeket, vagy tájékozódhatsz szinte korlátlanul bármilyen témában, ami pillanatnyilag az érdeklődési körödbe tartozik – a minimalizmustól az életmódváltáson, a gyereknevelésen és a fenntarthatóságon át az aktuális nemzetközi eseményekig.

A módszerem ugyanakkor élvezetes, hiszen

óhatatlanul felvillanyoz,
amikor azzal foglalkozhatsz,
ami igazán érdekel és amit szeretsz.

Ugyanígy lelkesíthet, hogy nem erőltetett nyelvtani példamondatokat tolok eléd, hanem igazi, autentikus angol videókat vagy irományokat.

Miben más a Your English Steps és a te módszered? Mi az, amit te nyújtani tudsz?

A Your English Steps nyelvfejlesztési módszerével részben szakmai tanulmányaimra és olvasmányaimra alapozva, részben viszont hosszas önvizsgálatot tartva rukkoltam elő.

Egyszerűen rájöttem (és éreztem), hogy mind magamnak, mind a tanítványaimnak azzal teszek jót, ha a hangsúlyt az angolozás élvezetére tesszük; ha ráébresztem a hozzám fordulókat, hogy

az angoltanulás nem szükségszerűen kín, mert a mindennapok részévé válhat olyan pofon egyszerű, apró szokások beépítésével, mint az angol nyelvű Google keresés, az angol nyelvű közösségi média oldalak és szereplők követése vagy a külföldi podcastok hallgatása.

Ezeket az apró (és nem mellesleg, kvázi ingyenes) lépéseket mindenki megteheti. Amit én ezen túl nyújtok, az abban rejlik, hogy segítek kiválasztani a források végtelen tengeréből a legjobbakat, aztán az adott tananyagban megtalálni a leghasznosabb nyelvi elemeket, hogy tanítványaim kihasználhassák a kontextus fantasztikus előnyeit. Ezen túlmenően a frissen szerzett tudásukat az óráinkon szóban is elmélyíthetik, kellemes beszélgetés formájában, további segítség mellett.

Nem állítom, hogy mindenkinek ez a módszer lesz a legideálisabb, hiszen más-más céljaink vannak, különbözőek vagyunk. A lényeg az, hogy tankönyvek nélkül, megfelelően megválasztott, de mindenképpen könnyen elérhető online tananyagokra támaszkodva is szintet léphetünk az angolban, akár gyerekek mellett, otthonról is.

Mire vagy te a legbüszkébb az angolóráiddal kapcsolatban?

Büszke vagyok rá, hogy tanítványaimnak segíteni tudok, és értékelik, hogy a legjobb tudásommal őket támogatom. Sőt mi több, kölcsönösen élvezzük az órákat. Azt hiszem, senkinek nem kell magyaráznom, hogy ezek mennyire sokat jelentenek. Külön öröm, hogy gyakran sikerül olyan hasznos és érdekfeszítő tananyagokat találnom a tanítványaimnak, amelyek valószínűleg amúgy nem jutottak volna el hozzájuk. Aztán természetesen büszke vagyok a tanítványok által elért eredményekre, és hogy bátrabban használják az angolt a munkámnak köszönhetően.

Általában a legnagyobb problémát az egyes szavak, kifejezések kiejtése okozza és egyáltalán az angol nyelven való megszólalás. Az óráid főként a társalgásra épülnek, ugye? Hogyan hidalható át a „nem merek angolul beszélni” probléma? Mennyiben járul hozzá szerinted a te személyed?

Igen, ahogy említettem is, szinte „népbetegség” Magyarországon, hogy sok év angoltanulás után sem merünk megszólalni angolul. Az óráimon szinte végig társalgunk (persze mindig van miről, a feladott leckéknek köszönhetően).

Természetesen ebben a kommunikációban erősen benne van az őszinte figyelem és érdeklődés, amit tanúsítok, az egymásra hangolódás, ami viszonylag rövid idő után ki szokott alakulni, és úgy általában, a bátorító és barátságos közeg, ami az óráinkat jellemzi. Ez a légkör nyilván pozitívan hat a tanulásra, meg persze oldja a még esetleg meglévő gátlásokat is.

Visszatérve a megoldásra: szükség van azoknak a nyelvi szerkezeteknek, elemeknek az ismeretére, amelyek a tervezett megszólalásokban segíteni fogják a nyelvtanulót.

Vannak kisebb trükkök, egyszerű stratégiák is, amelyek megtámogathatják az önbizalmat.
Ami a legfontosabb viszont, az a sok gyakorlás.

Fontos, hogy céltudatos legyen az, aki belevág az angoltanulásba vagy a nyelvtudásának fejlesztésébe. Milyen célokat tűznek ki általában a tanítványaid? Hogyan segítesz útmutatást, irányt adni azoknak, akik nem elég határozottak?

A célok nem mindig a tankönyvi séma szerint fogalmazódnak meg, de ez nem tragédia, mert az a fő, hogy legyen konkrét elképzelés arról, mire akarom használni a fejlesztendő vagy megszerzendő tudást. Ha ez megvan, hozzá lehet rendelni a megfelelő lépéseket. Amíg nem tudom, hogy az angol valójában a tárgyalásokra kell majd nekem, addig nem jut eszembe olyan kifejezéseket tanulni és olyan videókat nézni, amelyek kifejezetten tárgyalási szituációkban hasznosak. Ha megfogalmazódott az a vágyam, hogy a legközelebbi külföldi utam során boldoguljak el az angolommal, akkor érdemes lehet egyebek mellett a szállás, a közlekedés, az étkezés és a városnézés témájával foglalkozni.

Ha úgy érzem, valamelyik tanítványnak épp arra van szüksége, olyan tananyagot keresek neki, ami segíti őt a célkitűzésben vagy tervezésben. Többek között ez a szépsége a módszeremnek.

Az angol nyelvtanulással párhuzamosan haladás érhető el más területeken is, például önfejlesztésben vagy produktivitásban.

Egyébként, ha engem kérdezel, én a használható nyelvtudást tűztem ki célul, úgy általában.

A nyelvtanulás pedig
egy soha véget nem érő folyamat.

Elárulhatom, hogy a mai napig magam is fejlesztem az angoltudásomat, és mindig van új, amit tanulhatok, pedig jó pár évtizede kezdtem.

Tetszik, hogy külön kiemelted az oldalodon, hogy az introvertáltak számára is tudsz biztosítani ideális körülményeket. Hatékony lehet számukra – ahogy az új élményt keresőknek vagy akár a kismamáknak is- a séta közbeni angolozás. Mesélj a Yes, Let’s Go! módszerről!

A YES, Let’s Go! szolgáltatás tényleg újnak számított, amikor bevezettem. Alapvetően ugyanaz a módszer (autentikus, motiváló kontextuson keresztül, kommunikatív módon tanulni), de annak, hogy nem helyhez kötött, hanem sétálós formát ölt, nagyon sok előnye van.

A séta plusz motivációt adhat azoknak, akik például az egészséges életmódot előtérbe szeretnék helyezni. A mozgás bizonyítottan segíti a tanulást, a memorizálást. A baba levegőztetése sok kismamának az egyetlen időszak, amikor úgy érzi, büntetlenül beillesztheti az angolozást az életébe. Nem utolsó sorban pedig a sétálós angolozás során az introvertáltak is felszabadultabban társaloghatnak, mert nem érzik úgy, hogy egymást szuggeráljuk folyamatosan és mindig adódik téma – ha máshonnan nem, hát az éppen minket körülvevő környezetből merítve. Sajnos, részben a világjárvány, részben egyéb körülmények miatt jelenleg nem tudok sétálós órákat tartani. Azt remélem, hogy ez csak szüneteltetés, mert számomra is üdítő volt, hogy mozoghattam tanítás közben.

Mit gondolsz a filmekkel való angol tanulásról? Felirattal vagy anélkül? Hasznos, célravezető lehet vagy van ennél jobb megoldás?

Természetesen a filmekkel való angoltanulás nagyon hasznos és ajánlom is mindenkinek. Azt szoktam tanácsolni, hogy eleinte feliratokkal nézzük, lehetőleg angol nyelvűvel. Ha nagyon szükséges, akkor magyarral. Ezt főleg azért lenne jó mellőzni, mert ilyenkor egyszerre két nyelven kellene feldolgoznunk az információt, váltogatva a nyelvek között, ami lassítja a nyelvtanulást. Ezzel igazából fordítási gyakorlattá válik a filmnézés, és ez általában nem cél. Fokozatosan lehet angol feliratokra váltani, és végül akár elhagyni a feliratokat.

Egy játékfilmnél ez már igencsak haladó szint, ne várjuk ezt magunktól, amíg nem vagyunk „fekete övesek” angolból.

A filmeknél akkor már jobb a rövidebb epizódokból álló sorozatokkal, és különösen a tehetségkutató vagy valóságshow műsorokkal történő nyelvgyakorlás.

Meglepően sokan nem használják ki a videómegosztó programokban rejlő fantasztikus lehetőségeket, ez még praktikusabb lehet valakinek, aki még csak barátkozik az eredeti, igazi angol hanganyagokkal.

A magam részéről nagy barátja vagyok a YouTube-nak, ha angolozásról van szó: ez a nyelvgyakorlásra használható rövid videók kimeríthetetlen tárháza.

Tény, hogy el lehet veszni a temérdek tartalom között, ezért vagyok különösen elégedett, amikor a tanítványaim örömére szolgál egy-egy kifejezetten nekik „kibányászott” videó. A YouTube előnye például, hogy a világ minden témájára találhatunk anyagot, rövidebb, emészthetőbb videókat. Ráadásul most már az a ritka, ha nincs felirat hozzájuk. (Vigyázat! Sajnos, gyakran pontatlan.)

Amit nem szabad kihagyni véleményed szerint, és ezt tartod az egyik specialitásodnak is, az a podcastokkal való tanulás! Kezdőknek is ajánlod?

A podcastokat imádom, sok lehetőség rejlik bennük. Ma már annyira elterjedtek, hogy ezek az audio anyagok is hihetetlen széles témaválasztékban érhetők el – különösen angol nyelven.

Felnőtt kezdőknek azt mondanám, hogy talán inkább a nyelvtanulóknak készült, könnyített angolt (lassabb beszéd, kisebb szókincs) tartalmazó podcastokba hallgassanak bele, és számítsanak rá, hogy képek nélkül mindig nehezebb megérteni a hallottakat.

Egy másik lehetőség, hogy csatlakozzanak a gyerekeikhez és hallgassanak együtt olyan igényes műsorokat, amelyek kicsiknek készültek, sok dallal, mondókával, egyszerűbb szókinccsel. Akik már magasabb szinten vannak angolból, kereshetnek olyan podcastot, ami elég rövid (5-10 perc körüli) és érdekesnek tűnik a témája. Nagy segítség lehet, ha olyat választanak, amelyhez a podcast készítői átiratot (transcriptet) is kínálnak a honlapjukon.

Te honnan inspirálódsz, mit szeretsz hallgatni, nézni? Hogyan készülsz az óráidra? Elmosódnak a határok a szabadidőd és munkád között?

Azt hiszem, kevesen tudják elképzelni, mennyi angol nyelvű tartalmat fogyasztok nap mint nap! Podcastoktól kezdve Netflix sorozatokon és filmeken, közösségi média tartalmakon és hírleveleken át a YouTube videókig minden a terítékre kerül.

Engem szinte minden inspirál,
ha az angollal kapcsolatos.

De tényleg, például imádom a különböző angol dialektusokat hallgatni. Nem vitás, hogy a munkám és a szabadidőm között eléggé elmosódnak a határok, de azon kevesek közé tartozom, akik ezt nem bánják. Így legalább „szakmai ártalomra” hivatkozhatok, ha sorozatokat nézek, vagy éppen érdekes blogposztokat olvasok…

Lehet-e tudni bármit a további terveidről, ami a honlapodat, az angoltanítást érinti?

A terveim sajnos sokszor borultak már, így félve osztom meg azokat másokkal, de az biztos, hogy tele vagyok megvalósításra váró ötletekkel.

Szeretek újítani, csavarni a dolgokon egyet, új dolgokat kipróbálni, hogy még hatékonyabban segíthessek a hozzám fordulóknak.

A listámon most kihívások és online kurzus indítása is szerepel, de szeretnék mind az anyukáknak indított Facebook csoportomban, az „Anya tud angolul”-ban, mind pedig a hírlevelemre feliratkozók számára emailben újra aktívabban jelen lenni. Egyelőre mindenképp online szolgáltatásbővítésben gondolkodom, ugyanis szeretnék több embert elérni a módszeremmel, és a magántanítás meglehetősen létszámkorlátos – különösen, ha ennyire személyreszabott, mint az én módszerem a jelenlegi formában.

Sok sikert kívánok és köszönöm az interjút, Dán-Csala Juditnak!

Ha lendületbe akarod hozni az angoltudásodat, keresd bátran:

Your English Steps

Your English Steps Facebook oldala

Anya tud angolul Facebook csoport

Your English Steps az Instán

Csak Csináld – Magadért!

A fotók Dán-Csala Judit tulajdonát képezik.

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.