Aludj rá egyet! + 3 tipp, hogy könnyebb legyen döntést hozni

Néha túlgondoljuk. Néha túl gyorsan belevágunk. Pedig van egy ősrégi tipp: aludj rá egyet! 

Van az úgy, hogy nem kell azonnal válaszolni egy e-mailre. Sorra kell venni a lehetőségeket fejben, mérlegelni, előnyöket-hátrányokat végigvenni. Vannak bizonytalan tényezők és fix pontok, tények. Tudnunk kell priorizálni, el kell dönteni, kimondani, hogy mi a célunk! Határozzuk el magunkat. Aztán vágjunk bele, csináljuk. Nincs hátraarc, felejtsd el a mellékszálakat, válaszd ki az utat és haladj előre. Meg tudod csinálni. Az egyik legnehezebb részén túl vagy, ha már döntöttél!

 

Hogyan dönts?

Túl sok a megválaszolatlan kérdés? Nehéz a döntés, mert minden olyan bizonytalan?

Tipp 1: Ne félj!

Nincs rossz döntés! Lehet, hogy rázod a fejed, de most tényleg, komolyan, gondolj bele! Mi történhet? Ha egy idő után kiderül, hogy nem jól döntöttél, majd akkor változtatsz! Akkor sem lesz késő. Örökké viszont nem húzhatod, hogy elhatározd magad és lépj! El kell indulnod. Az út azonban lehet szerteágazó, kanyarokat lehet tenni. A legrosszabb, ha nem teszel semmit. Ne gubózz be, ki az ágyból, nyisd ki az ablakot, szellőztesd ki fejed. Tárd ki az ajtót, vedd észre a lehetőségeidet! Persze, hogy aggódsz, izgulsz, sőt félelem is lehet benned. Győzd le! Vedd sorra a pozitívumokat és koncentrálj arra. Menni fog. A döntés után minden könnyebb lesz, hidd el!

“Ha akarsz valamit, tegyél érte! Ennyi!”  ( A boldogság nyomában c. film

 

Tipp 2: Ha változtatsz, változni fogsz!

Minden fejben dől el. Ez nem klisé, ez így van. Ha már megfogalmazódott benned, hogy változásokat szeretnél, akkor itt az ideje, hogy lépj. Mindig több lehetőséged van! A fenti mondat pedig fordítva is él, a változással (önmagadon) eléred, elérheted, hogy olyan irányba alakuljanak a téged körülvevő dolgok, amilyeneket látni, tapasztalni szeretnél.

Kezdd magadon a változtatást. Az első gondolatod ne az legyen, hogy lecseréled a rosszat, a kevésbé működőt. Tegyél meg mindent, hogy jobb legyen. Állj derűsen a mindennapokhoz. ( Olvasd el ezt az írást is sok-sok motiváló idézettel: ITT) Légy hálás azért, amid van.

Ha viszont úgy érzed, nem rajtad múlik, ha a fő probléma egy olyan ok, amin nem tudsz változtatni, akkor nincs más hátra, lépned kell. Keress olyat, ami jó neked. Tedd fel a kérdést, mi az, amit igazán szeretnél. Egyszerűsítsd a válaszaidat, amíg ki nem mondod az igazi indokot, miért is szeretnél váltani, változtatni. Ha kimondtad, akkor meg tudod határozni a célodat! Célok pedig kellenek, mert anélkül a segítség sem tud érkezni. Ha túl leszel a döntés meghozatalán, akkor egy jó adag stressztől szabadulsz meg, akkor nyitottabb leszel a feléd érkező megoldásokra. Mert ha felkészültél, akkor megtalál majd a megoldás, szembejön a számodra megfelelő lehetőség.

 

“A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.” (Darrell Royal)

Tipp 3: Légy önmagad!

Ne másokért csináld. Az önismeret elengedhetetlen. Nem csak a változtatáshoz, a döntések meghozatalához, az egész élethez.

Segíthetnek az önfejlesztő könyvek vagy néhány mélyebb beszélgetés barátokkal. Lazíts vicces videókkal, sorozatnézéssel, hallgass zenét, vegyél egy forró fürdőt, olvass, írj rá ismerőseidre, csevegjetek semmiségekről. Találj egy új hobbit, ami egyszerre kapcsol ki és tölt fel. Legyél minél többet a levegőn, sétálj, lapátolj havat, építs hóembert, fuss, mozogj. Engedd meg magadnak a nem gondolkozást, azt, hogy kikapcsoljon kicsit az agyad. Jót fog tenni. Felszabadulsz, ellazulsz. Aztán egészen más szemmel nézel majd a világra. Vegyél egy nagy levegőt, fújd ki hosszan. Aztán mondd ki. Te vagy az, aki  a legjobban ismered önmagad. Tudod, hogy mire van szükséged a te boldogságodhoz. Ne másokkal törődj most. Neked mi lenne, mi lesz a legjobb? (Olvasd el ezt a vendégposztot is: https://csakcsinald.cafeblog.hu/2018/04/30/felmondtam-felszabadito-erzes/ )

Tipp 4: Aludj rá egyet!

Adj egy pici időt magadnak. 

Nehéz néha csak úgy lenni, nem csinálni semmit. Kell azonban, hogy ilyen percek, órák is legyenek az életünkben. Ne érezd ilyenkor haszontalannak magad. Ha a fentieken túl vagy, ha már körvonalazódik benned a döntés, vagy ha egyáltalán nem tudod, mit tegyél, akkor: Aludj rá egyet! De lehetőleg csak egyet! Ne halogasd a döntést. Az nem old meg semmit, sőt csak rosszabb lesz. Ne keresd a kifogásokat.

“Te talán halogatsz, de az idő nem fog!” (Benjamin Franklin)

Vedd végig a lehetőségeidet, a pozitív oldalt állítsd szembe a negatívval, majd koncentrálj újra a jókra. Egy átaludt éjszaka után könnyebb lesz. Mosolygósan ébredsz és nem csak mondod, hanem úgy is érzed majd, hogy meg tudod csinálni!

Én bízom benned! Hajrá! 😉

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.