Mindent lehet, csak akarni kell vagy hagyjál már! Melyik mondat hagyja el többször a szádat?

Mindent lehet, csak akarni kell! Annyit halljuk, és így önmagában persze, sajnos nem igaz.

Viszont az sem jó stratégia vagy hozzáállás, hogy rögtön legyintünk, nemet mondunk, vagy egyenesen azt, hogy hagyjál már. Esetleg még meg is sértődünk. Az alap pedig a kifogás, kifogás, kifogás. Az nagyon megy mindenkinek.

Sok-sok és még több esetben nem működik a “csak akarni kell”…

Viszont vegyük azt, hogy van egy elképzelésed, például fejedbe vetted, hogy szívesen elköltöznél vidékre, egy kisebb településre a (nagy)városból. Na, ez azért működhet, ha tényleg akarod. Én már csak tudom. Többen írtak nekem a napokban, hogy irigyelnek, amiért én ezt megtettem.  Elmondom, mi hogyan tettünk lépéseket az ügy érdekében, te mit tegyél, ha épp fontos döntés előtt állsz:

www.csakcsinald.cafeblog.hu/2016/09/19/kovesd-az-almod-meg-ha-videkre-is-vezet/

-Járj utána. Érdeklődj, kérdezősködj.

Először interneten, de aztán mindenképp személyesen is. Győzödj meg a saját szemeddel a lehetőségekről. A helyszínről, a környékről. Beszélgess azokkal, akik már ott laknak. Hallgasd meg őket, hogy érzik magukat, mit tanácsolnak. Kérdezz bátran. Tudd meg, hogy van-e óvoda, iskola az adott településen, vagy hol van legközelebb. Mérd fel, mennyi időt kell autóznod a legközelebbi boltig. Érdeklődj, hol számíthatsz munkalehetőségre.

-Munkalehetőség

“Aki keres, az talál.” Ez szerintem így van. Ha tetszik, ha nem. Tény, hogy nem mindegy, mikor. Lehet, hogy el kell vállalni olyat, ami nem álmaid munkája. De lehet, hogy jelentkezel a kiszemelt helyre, és hipp-hopp, máris ott dolgozol. Lehetséges, hogy utaznod kell, de mondjuk csak heti 2 nap, gondold végig, mi és hogyan éri meg neked.

-Pénz-kérdés

“Nincs pénzem.” mondja valaki így egyszerűen. “Drága.”-jelenti ki más, pedig le merném fogadni, hogy még fel sem keresett egyetlen ingatlanokat hirdető oldalt sem. Így nem lehet, persze, hogy nem. Nem csak akarni, tenni kell. Mindenért. Például minden egyes nap megnézni a hirdetéseket. Mert előfordulhat, hogy amit egyik nap még magas áron hirdettek, pár nap múlva lényegesen kedvezőbb ajánlattá vált. Bármi történhet. Legyen előtted a cél, szűkítsd az ajánlatokat a te feltételeid és nyilván a pénztárcád szerint. De ne add fel, próbálkozz. És legyél türelmes. Lehet, hogy nem pár hónap, hanem inkább évek telnek majd el, de a lényeg, hogy aztán ott legyél, ahol szeretnél.

-Kapcsolat

Költözni családdal vagy minimum a párunkkal szoktunk leginkább. Mivel a társunk az adott illető, így remélhetőleg hasonló elképzeléseink vannak a közös jövőről. Itt különösen fontos, hogy meg legyen az összhang. Itt nincs olyan, hogy csak az egyik akarja, meg kell beszélni az elképzeléseket, közös nevezőre jutni és csak úgy belevágni. Nem szabad ráerőltetni valamit a másikra, ha ő egyáltalán nem szeretné, vagy nem tudja elképzelni sem. Ha viszont csak bizonytalan, fél a változástól, az újtól, nem meri otthagyni a biztost, a megszokottat, akkor igen, legyünk bátrak és mutassuk meg neki, mi mennyire szeretnénk, vigyük el minél többször megmutatni a legszebb arcát a településnek, meséljünk egy elképzelt jövőképről. Legyünk nyitottak, merészek, lelkesek, ám csak picit álmodozók és inkább realisták, hogy tényleg jó vége legyen a dolognak.

-Mások

Mindenki a családból és a barátok közül fog mondani mindenfélét. Nem szabad hagyni, hogy elbizonytalanítsanak. Talán épp csak, hogy nem mondják ki, vagy ki is mondják, hogy őrültnek tartanak titeket. Ne érdekeljen. Ne foglalkozz velük. Ha tényleg barátok, akkor meg fog maradni a kapcsolat. A család pedig idővel el fogja fogadni. Úgy sem tud mást tenni. A lényeg, hogy ti jól érezzétek magatokat. Akinek fontosak vagytok, annak szintén ez számít majd. Az új helyen pedig új emberek várnak, akik lehet, hogy pár évvel ezelőtt ugyanezeken mentek keresztül, így teljesen együttéreznek majd veletek és ha más nem is, de ennyi közös máris lesz bennetek. A többi rajtatok múlik.

Tehát, lehet, biztosan tudom, hogy meg lehet csinálni. Ha nem intézed el vállvonogatással, ha nem adod fel, ha nem csak akarod, -tényleg, igazán, magatokért és együtt- hanem teszel is érte, akkor szinte mindent lehet. Egy költözést biztos. Mi vagyunk az élő példa. Mi is. És még sokan. Te is lehetsz!

Csak csináld!

(a képek illusztrációk)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.