3+1 mondat, ami az életben többet nem hagyja el a számat

Időnként nyerünk, máskor tanulunk egy-egy esetből. Persze, csak utólag okos az ember, akkor, amikor történik, nem gondolkozunk. Ne maradj csendben, nem az a megoldás, viszont fontos, hogy az a mondat hagyja el a szádat, amit ténylegesen akartál mondani.

Gyakran rájövök, hogy ahhoz hogy célt érjünk el, pontosabban, hogy az legyen a végkifejlet, amit szeretnénk elérni, lényeges, hogyan fogalmazunk.
A szavaink számítanak, ahogy a hangsúly, a hanglejtés és a nonverbális kommunikáció, a gesztusaink is.

Megtanultam, és igyekszem alkalmazni is, hogy konkrétan kell fogalmaznom, ha tudom, mit akarok, akkor meg is kell tudnom nevezni azt, mert hiszek abban, hogy

aki kér, az kap(hat).

Ha van egy kívánságom, elképzelésem, akkor igenis ki fogom mondani. Azt is tudom, hogy van néhány mondat, amit jobb elfelejteni.

3+1 mondat, ami az életben többet nem hagyja el a számat:

Mindegy.

Megkérdezik tőled, mi legyen vacsorára. Azt mondod: mindegy. Nem hallotta a másik, amit épp meséltél neki, erre legyintesz neki és azt motyogod: mindegy. Ezt válaszolod a mikor, hova, mivel, miben menjünk kérdésre? Ugyan már! Semmi sem mindegy.

Ugye, milyen gyakran kijelentjük ezt, pedig dehogy, mindegy. Mondd el, mit szeretnél, mi az elképzelésed, mit szeretsz, mit kívánsz.

Nem tudod? Nem igaz.

Tudod, csak lusta vagy végiggondolni, épp nincs kedved semmihez, esetleg valami egészen más jár a fejedben. Kérj egy pici időt, türelmet, egy ölelést. Merülj bele egy könyvbe, tekerd fel a hangerőt a kedvenc számodon vagy sétálj egyet. Meríts erőt, találj életkedvet. Oké, most felteszik újra a kérdést. Ugye most már mást fogsz válaszolni? Ne mondd, hogy mindegy. Nem az.

Lepj meg!

Neeeem. Ennek sosincs jó vége. Ha ez hangzik el a szádból: lepj meg, akkor már valami van a fejedben, már van egy elképzelésed, mi az, aminek örülnél. Ha szeretnél valamit, mondd meg, mi legyen az. Én például fogom magam és ráírom a bevásárlólista aljára: tulipán. Aki kér, kap(hat).
De így nem meglepetés– szinte hallom, amint mondod. Az a hírem, hogy a meglepetést nem lehet kikövetelni. A meglepetés attól az, ha neki jut eszébe, ha nem kéred, hanem csak gondol rád és ezért meglep valamivel.


Rád bízom.

Ne bízd rá, tudd mit akarsz!

Ha akarsz valamit, tegyél érte.

Első lépésként gondold végig, mi az, amit szeretnél. Szánj időt rá. Tudnod kell, mit szeretnél kapni, magad előtt kell látnod, mi legyen a végeredmény. Ha pedig látod, tudod, akkor el is kell tudnod mondani vagy meg kell tudnod mutatni a másiknak. Vezesd rá, fejtsd ki, beszéljétek meg. A kommunikáció fontos, anélkül nem megy semmi. A rád bízom, picit lerázásszerű, átruházod rá, nemcsak a megvalósítást, de az ötletelést is, a teljes műveletet. Kiengeded a kezedből az irányítást. Utána pedig magadat fogod hibáztatni, ha nem jól sül el a dolog…

Ne használd ezt a kifejezést, tudnod kell, mit akarsz, és muszáj elmondanod, mert lehet, hogy számodra egyértelmű, de a másik nem gondolatolvasó, nem fogja kitalálni, mit szeretnél, értelmezheti teljesen másképp a feladatot és akkor csak csalódás lesz a vége mindkét fél számára.

Majd visszafelé!

Azért +1, mert ez szerintem sosem hagyta el a számat, de nekem már mondták. Utálom ezt a mondatot, sírtam is már miatta, azután pedig megfogadtam, soha többé, nem hagyom magam! Igaz, hogy ez azért már több összetevős, sok mindenen múlhat, de én nagyon szeretem a közmondást, és igyekszem így élni:

Amit ma megtehetsz,
ne halaszd holnapra!

Ne halogass, ne várd a holnapot, tedd meg akkor, amikor lehet.

Egy kirándulás, nyaralás során akkor, amikor ott vagyunk, akkor szeretem megnézni és töviről-hegyire bejárni az adott nevezetességet vagy természeti jelenséget. Nem tud senki azzal meggyőzni, hogy majd visszafelé megnézzük. Nem tudhatjuk, hogy aznap mi fog történni, akkor hogyan alakul majd az időjárás, a többi programunk, nem beszélve arról, hogy bármi közbejöhet.

A jelen számít, ezért tőlem biztos nem fogod hallani, hogy majd visszafelé intézzük el, nézzük meg, tegyük meg. Most. Ha már leszakad a lábam, akkor is.

Összefoglalva:

Éljünk a mának!
Nem kaphatjuk meg azt, amit nem kérünk!

Kaptam már meg, hogy követelőző vagyok, de én nem így látom.

Tudnunk kell, mit akarunk, azzal haladunk előre. Ha pedig akarunk valamit, muszáj kimondanunk, nem várhatunk a csodára, és nem várhatjuk, hogy kitalálják helyettünk.

Sokáig csendben voltam, ma már nem vagyok.

Ha kéred, megkaphatod (ha nem kéred, szinte biztos, hogy nem kapod meg.) Ez a kedvenc mottóm.

Ezt javaslom, hogy tartsd észben te is. Ezzel csak nyerhetsz!

Csak csináld magadért!

Ezt is olvasd el:

Mit tegyél, ha nem sikerült elsőre, amit szerettél volna

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.