Mit tegyél, ha nem sikerült elsőre, amit szerettél volna?

Nem sikerült? Szomorkodás helyett énekelj! : “A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe….” Emlékszel még, hogyan folyatódott a dal?

“… mert érzem mindenféle gond van most a fejemben”

A kiszakadás az adott helyzetből, akár úgy, hogy a hegyekbe kirándulunk, akár úgy, hogy régi slágereket hallgatunk, segíthet akkor, amikor a csalódottságtól, dühtől, szomorúságtól könnyes az ember szeme.

Miután kisírtad magad, a következőket tedd meg!

 

3 tipp, ami segít, hogy túllendülj a bánkódáson, ha valami nem jött össze:

 

  • Elfogadás

Ez most így alakult. Legközelebb sikerül.

Jusson eszedbe, ahogy a hegyre felmászni, az emelkedőre feltekerni, úgy mindig minden az elején nehéz és annál jobb érzés, amikor sikerül, amikor túl vagy rajta.

Lehet, hogy neked több idő kell, hogy sikerüljön. Na és? Sikerülni fog!

 

“Ha négyórás mászás után érsz fel egy hegy csúcsára, sokkal nagyobb lesz az élmény, mint ha tizenöt perc alatt jutnál fel drótkötélpályás felvonóval. Néha pedig jobb ötlet, ha vonattal indulsz neki az útnak repülő helyett. Lassabban érsz ugyan oda, de sokkal több időd lesz arra, hogy élvezd az utat.”

(Meik Wiking) 

 

  • Nézd távolról, tanulj belőle

Amikor valami épp az orrunk az előtt zajlik, azt lehet észre sem vesszük. Ha egy hegy tetejéről körbenézünk, messzire ellátunk. Nem kell, hogy feltétlen ott legyél a magasban, de próbálj meg úgy tekinteni a történtekre, hogy rájöjj, mi az, amit akart tanítani, mit kell legközelebb másképp csinálnod, mire kell figyelned. Ugye ismered a mondatot: “Egyszer nyersz, egyszer tanulsz!”?

Legyél kicsit egyedül „a hegyed tetején” (vagy akár a párnák között az ágyban). Sírd ki magad, majd szedd össze magad, meg tudod csinálni. Ne add fel!

 

“Ha autóval vagy helikopterrel jutunk fel egy hegycsúcsra, ahelyett hogy saját lábunkkal másznánk fel, annak nincs értéke, hiszen hiába állunk a szikla csúcsán, felületes lesz az élményünk, mert az odavezető út fájdalommentes volt.”

(Erling Kagge) 

 

  • Kommunikálj!

Miután kiszakadtál egy kicsit a valóságból, azaz jól kisírtad, kitomboltad magad, és már túl vagy a hagyjál békén, nem akarok senkivel sem beszélni, úgy sem érted időszakon, akkor igenis kommunikálj! Ne legyél egyedül, vedd fel a kapcsolatot azokkal, akik segíthetnek, akik erőt adnak. Beszélgess azokkal, akik már voltak hasonló helyzetben. Ne azokkal, akik elsőre átmentek a vizsgán, vagy kipipálták, elérték a kitűzött céljukat, mert az ő sikerük, most neked nem biztos, hogy segítség. Hallgasd meg azokat, akiknek hozzád hasonlóan sikertelen volt az első, második vagy akár a harmadik alkalom, de nem adták fel, ők fognak tudni téged biztatni, motiválni.

Beszélj azokkal, akik megnevettetnek. Fontos, hogy minél hamarabb újra derűlátó legyél! A biztató szavak jól jönnek majd.  A barátok, a család nem fog bántani, támogatni fog! Te se legyél mérges magadra. Nincs értelme bántani, szidni magad. Ne sajnáld sokáig magad, tegyél vagy tegyetek olyat, ami jókedvre derít.

Higgy magadban.

Hidd el, fog az menni. Fel a fejjel!

Csak csináld!

 

 

“Egy közmondás szerint aki gyorsan akar haladni, az egyedül megy, de aki messzire akar jutni, az jó társaságban utazik. Én mindig a hosszú távot szerettem.”

(részlet a Vakrandim az élettel c. filmből)

 

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.