“Az üzletem azért más, mert lelke van” – Sikerinterjú a Babi néni gyógyfüvei tulajdonosával

Sok időt el tudok tölteni bioboltokban vagy azok weboldalán. Egészséges hozzávalók a főzéshez, környezetkímélő természetes szerek a takarításhoz, szuper termékek a bőrnek, illóolajok, teák, étrendkiegészítők és még sorolhatnám… Mindig elcsábít egy-egy termék és a kosaramban landol a többi már jól ismert mellett. Rengeteg dolgot szeretnék kipróbálni, egyelőre csak ámulva nézem, és kicsit irigylem azokat, akik a beszerezhető alapanyagokból valami még csodásabb használati cikket készítenek maguknak. A tudom mi van benne, mindig nagyszerű érzés.

Aki pontosan tudja, mi van a szavak mögött és a dobozok, csomagok belsejében és akinek egy egész bolt áll a rendelkezésére, hogy – ha akar- kedvére kísérletezzen:

Boja Mariann – a Babi néni gyógyfüvei Gyógynövénybolt, Biobolt tulajdonosa

http://www.babibiobolt.hu/

Olvassátok szeretettel a vele készített interjút! :

12107966_1140520572628911_2738221416227824008_n

Drog- és toxikológiai technikusi szakon végeztél. Érdekes választás, miért éppen ezt az irányt választottad? Mindig ilyen tudatos voltál? Mesélj a tanulmányaidról, mit szerettél a legjobban benne?

A drog- és toxikológus szak igazából pont a véletlen műve. 🙂 Az irány viszont tudatos. Iskolás koromban, mint minden gyerek, kb. fél évente más szakmát tartottam a legjobbnak. Mikor mit láttam, mivel kerültem kapcsolatba. Egy valami viszont megragadt bennem még alsós koromban és úgy tűnik, az évek során titkon ott növekedett bennem a felületes rajongások alatt. A gyógynövények iránti érdeklődés. Nagymamámnál nyaraltam és találtam egy könyvet, ami egyébként máig a legjobb a témában szerintem: a Gyógyító növények-et. És azt láttam benne, hogy amit eddig gyomnak hittem, az mind gyógyhatású. Ez valami csoda volt számomra. Hogy a kertünk tele van “gyógyszerrel”.

Szóval amikor pályaválasztásra került a sor, rájöttem, hogy se idegenvezető, se pszichológus nem akarok már lenni, hanem gyógynövényekkel szeretnék foglalkozni. Párhuzamosan indult volna gyógynövény technikus és drog-tox szak, de összevonták, mert kevesen voltunk. Így lettem toxikológus is. 🙂 A legjobban a drogismeret érdekelt, hiszen emiatt jelentkeztem. Ne tévesszen meg senkit a név, ez nem kábítószerekkel foglalkozik. A drog szaknyelven a növénynek az a része, amit gyógyászatra használunk (pl. a kamilla virágzata). Elég nehéz volt, főleg a sok latin miatt, de sok gyakorlással egy maréknyi zöld porból megmondtuk, melyik növény. És ez volt a legjobb, a gyakorlás alatt morzsolgattunk, szagolgattunk, néha még kóstolni is lehetett.


Korábban üzletvezetőként dolgoztál gyógynövényboltban. Hamar megfogalmazódott benned, hogy saját üzletet szeretnél nyitni? Miben más a Babi néni gyógyfüvei, mint a többi gyógynövénybolt vagy biobolt?

Tulajdonképpen üzletvezetőként is sajátomnak éreztem a boltot, minden erőmmel azon voltam, hogy jól működjön. Amikor segítettem megnyitni a főnököm második üzletét, szinte mindent nekem kellett intéznem és nagyon élveztem. Kolléganőm ültette a bogarat a fülembe, hogy akkor miért nem a saját boltomban csinálom mindezt. A Babi néni gyógyfüvei azért más, mert lelke van. 🙂

Már a neve is ezért lett személynév, nem pl. Calendula vagy Levendula. Folyamatosan változik a vásárlók változó igényeihez alkalmazkodva, fejlődik, színesedik. Van olyan termék pl. amit csak azért tartok, mert tudom pl. hogy “Józsi bácsi” vagy “Marika néni” minden hónapban visz egyet. De van olyan is, amit sokan kerestek és nagy tárgyalások árán sikerült elérnem a gyártónál, hogy a saját webáruházán kívül nálam is árulja.

babinéni

Mi az, amit mindenképp szerettél volna elérni? Mesélj a kezdetekről, kérlek! Mi volt az elképzelés mind a bolt mind az üzletvezetést illetően? Sikerült megvalósítani? Mi az, amin még szeretnél esetleg változtatni, erősíteni?

Minden kezdet nehéz. Óriási közhely, de nagyon igaz.

Amikor felmondtam a munkahelyemen és vállaltam, hogy lemondok a fix fizetésről és a továbbiakban abból élek, amit sikerül “összehoznom”, az olyan volt, mint egy igazi ugrás a semmibe. Nem tudtam, lesz-e érdeklődés egy ilyen üzletre a környéken, lesz-e vevőköröm, meg fogok-e élni ebből. Persze a családom támogatott, mindenki drukkolt, de ők sem tudhatták, menni fog-e. Az első betérők is nagyon kedvesen megjegyezték, hogy „hát itt már minden volt, pár hónap és maga is bezár”. De én kitartottam. Persze az első pár év nagyon nehéz volt, minden hasznot visszaforgattam, hiszen a nyitáskor nem tudtam sokat befektetni árukészletbe, mert nem volt. Fontosnak tartottam, hogy jó áron tudjak adni mindent, hiszen az egészség nem csak a gazdagok kiváltsága. Szerettem volna, hogy egy problémára többféle terméket is tudjak ajánlani az olcsó gyógyteától a prémium minőségű komplex hatású kapszulákig. Ezért nagyon-nagyon sok helyről rendelek árut, szinte mindent a gyártótól vagy a magyar forgalmazótól. Így rengeteg olyan dolgot találnak nálam, ami máshol nincs és az árak is kedvezőek. Folyamatosan reagálok a vevők igényeire, igyekszem mindent gyorsan beszerezni. A nehezen beszerezhető 200 Ft-os teáért ugyanúgy megdolgozom, mint a többezres kapszuláért. A webáruház indításával már az egész országból vannak vásárlóim. Reklámnak is bevált a netes jelenlét, sokan az interneten találnak rá a boltra valamilyen terméket keresve. Ezt szeretném még tovább erősíteni, fejleszteni. Pár hónapja bővítettem a létszámot, most már van egy váltótársam, emiatt több a szabadidőm, amit a pihenés mellett tanulásra is fordítok, online marketing előadásokra járok.

13391624_1121572231196285_7354971970209604731_o
A visszajelzések azt mutatják, szeretnek “Babi néninél” vásárolni. Pozitívan értékelik a széles áruválaszték, a kedvező ár mellett magát az eladó, azaz a Te készséges, kedves, rugalmas hozzáállásodat. Mit gondolsz, mindhárom egyformán fontos egy jó üzlethez? Mit tennél még a siker receptjéhez hozzá?

Tényleg ezek a legfontosabbak. Főleg egy kis üzletnél. Ide pont a személyes kapcsolat miatt járnak. Megbíznak bennem, hogy jó tanácsot fogok adni, hiszen ismernek. Nem fogok rájuk sózni feleslegesen valami drága dolgot, mert én is azt szeretném, ha visszajönnének még. Tudnak kicsit beszélgetni valakivel, viccelődünk és már ettől is gyógyul az ember. Lehet, hogy pont az a recept, hogy ne akard görcsösen. Csináld, amit szeretsz, mert csak azt tudod jól csinálni. Élvezd a munkád és szinte biztos a siker!

841308_662776803742499_974064988_o
‘Üzleti siker honlappal ‘ pályázat különdíjasaként, 2013-ban


Mennyit foglalkozol a reklámmal? Elégedett vagy a Babi néni gyógyfüvei marketingjével?

Hagyományos értelemben vett reklámmal már egyáltalán nem. Próbáltam a szórólapozást, nyomtatott megjelenést, nem hozott sok sikert. Weben sokkal olcsóbban és hatékonyabban tudok reklámozni. Keresőoptimalizálással, gyártók oldalain megjelenéssel tulajdonképpen ingyen hirdetek. A termékkereső oldalakon a kattintások után kell fizetnem. Google kampányt is csinálok néha. Most, hogy tudom, mire kell figyelni, már elég költséghatékonyan tudom ezt is létrehozni. Elégedett sosem leszek, mert az azt jelentené, hogy megállok. A dolgok pedig ilyenkor könnyen elmennek melletted.

Mi a legkeresettebb termék ma, ha 1-1 -et kellene kiemelned az egészséges élelmiszerek, a háztartás és a szépségápolás kategóriákból, melyek lennének azok?

A chia mag és az útifű maghéj, ami most nagyon megy. Persze főleg fogyni vágyók viszik, de én szoktam ajánlani rostpótlásra és pl. gluténmentes zselésítőnek vagy állagjavítónak is (akár sikér helyett). Háztartásban a természetes tisztítószerek (mosószóda, szódabikarbóna, citromsav). Egyébként én is ezeket használom, évek óta nem vettem “puccos” tisztítószereket. Tökéletesen működnek és multifunkciósak 🙂 Szépségápolásból a kencealapanyagok. Az otthon készített krém olcsóbb, mint a bolti, tudod, mi van benne és szuper érzés kicsit boszivá válni, amikor kikevered.

babinénikence

Szappan – és kencerecepteket is találni a weboldalon, megosztanád az olvasókkal a te saját kedvencedet, amit gyakran készítesz otthon? Előfordulhat, hogy a későbbiekben már nem csak saját felhasználásra készítesz majd szépségápolási termékeket, hanem elérhetőek lesznek az üzletben is? Gondolkodsz esetleg saját márkában?

Igen, a kencék! Ez az egyik különlegessége a boltnak, kevés helyen kapni ennyi alapanyagot, tégelyt. Ez főleg amiatt van, mert én is imádok kotyvasztani. Legtöbbször szappant készítek, az fogy a leginkább és igazi meglepetés mind. Van egy alapreceptem (ITT) , de mindig változtatom aszerint, hogy éppen milyen alapanyag van otthon. A bolti lejárós dolgokat is újra tudom így hasznosítani. Összeöntöm, aztán egy nap aggódás, hogy milyen az állaga, aztán még minimum egy hónap, mire használni lehet. Lehet, hogy igazából az izgatott várakozást szeretem benne.

Egyelőre a kencézés megmarad hobbinak. Nagyon sok engedély szükséges hozzá, ha hivatalosan szeretné valaki csinálni. Ez túl sok energiámat elvonná és félek, hogy elvesztené a varázsát is. Azért figyeljétek a polcokat, lehet, hogy előbb-utóbb találkoztok a Babi néni felirattal a dobozokon!

A plusz 10 kérdés-válaszhoz katt. a képre (aztán a jobb felső sarokban a nagyításra):

babinéniválasz

CSAK CSINÁLD MAGADÉRT – Összegzés: 

Ne félj belevágni, biztosan nehéz lesz, ahogy minden kezdet az, viszont ha tudod, hogy ez az, amit igazán szeretnél, meg kell tenned az első lépést. Tedd fel a kérdést magadnak: jó vagy benne? élvezed? Akkor csináld! Kitartóan! Akkor is, ha más nem hisz benne. Kedvesen! Add bele a saját személyiségedet. Érezzék a törődésedet, a lelkesedésedet. Legyél megbízható, figyelmes, gondos, naprakész. Mindig, minden nap a legjobbra törekedj! Legyenek új céljaid! Ne állj meg!

További szép utat, sok sikert kívánok a Babi néni gyógyfüvei üzletnek és Mariannának.

Köszönöm a válaszokat!

Neked mi tetszett a legjobban a mai interjúban? Ha van olyan személy a környezetedben, akinek szívesen elolvasnád a kérdéseimre adott válaszait, írd meg nekem! 🙂

Kövesd a Csak Csináld – Magadért Facebook oldalát is! 😉

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.