Vigyázz! Kész! Posztolj! – Házimunka

Csatlakoztam a kezdeményezéshez, aminek a lényege, hogy mindenki egy adott témáról írja le a véleményét, azonos időpontban. Kéthetente, szerdánként (a nyárra való tekintettel most több időt kaptunk a posztolásra, Szilvitől, a kitalálótól, a Pillecukor blog írójától) jelentkezem majd az új témával, a témakör mindig meglepetés. 

VKP új hivatalos kép

Az aktuális téma (nekem első) : A háztartás 

Ami nekünk bevált: a megosztott házimunka

Még hozzá mi a férjemmel területekre bontottuk le a lakásunkat. A nappali és a háló az övé, a konyha, a fürdő és a wc az enyém. De pontosabban úgy is mondhatnám, hogy a porszívózás és a portörlés, meg a virágok locsolása volt az ő feladata, minden más az enyém. A múlt időt pedig azért írtam, mert a költözésünk óta borult kicsit a helyzet. Jött bőven új feladat, mint a lépcső sepregetése, a terasz takarítása, a jóval több ablak, …

A leggyakrabban végzett házimunkákkal kapcsolatban írok most egy kis beszámolót:

girl-1531575_1920

Amit csinálok és amit nem: 

-Nem vasalok, csak a legritkább esetben

-Csak minimális mennyiséget mosogatok, mert mosogatógépünk van

-A porszívót veszem elő a leggyakrabban, mert minden helyiségben (kiv. fürdőszoba) parketta van. Felmosás helyett, inkább feltörlés van, nedves ronggyal. 

Legkedvesebb eszközök takarítás során:

-papírtörlő

-ecet és szódabikarbóna


Kedvencem

-mosás-teregetés

laundry-1350593_1920

Legkevésbé szeretem:

-vasalás

Ami nem maradhat el: 

-zene

Amit kihagyok:

-gumikesztyű

 

A főzést nem tudom igazából, hogy házimunkának nevezzem-e. Szeretek főzni. Kb. 2 naponta főzök, de nem tudom így meghatározni. Van, hogy minden nap. Sajnos, még nem jöttem abba bele, hogy nagy adagokat készítsek ált. max. 1 nap alatt megesszük a meleg ételt ( ha marad ebéd után, akkor vacsorakor elfogy). Három fogást nem szoktam, kettőt is ritkán. Próbálkoztam tervet készíteni, mikor és mit főzök, de nem annyira jött be, főzök, amikor kell, és csak nagyjából tervezem meg előre egy hétre, hogy mit, sokszor összedobok valamit abból, ami van. 🙂

A takarítást illetően, most működik az, hogy minden nap csinálok valamit, míg kisfiam szundít egy nagyot délután (kb. 2,5 óra) -miután vagy mielőtt kicsit leültem gépezni/olvasni/beszélgetni.

Valószínűleg alakul , azaz alakítom majd a ház körüli teendők elvégzését, azaz lesz tervem és visszatérek a menütervezésre is, majd ha elkezdődik újra számomra is a munka. Vagyis remélhetőleg szeptembertől.

Még fontosnak tartom megjegyezni, hogy a kisfiamat is bevonom a házimunkába. Egyáltalán nem érzem dolgoztatásnak, azt látom, hogy élvezi. A múltkor is konkrétan a mosógép beindítása közben hangzott el tőle: Szeretek veled lenni! 🙂 <3 
Szerintem, ha a kicsik segíthetnek, azt érzik, hogy fontosak, hogy rájuk bízunk ekkora nagy feladatokat (pl. megnyomni a gombot a mosógépen, vagy mosogatógépen, megkavarni a hozzávalókat, stb.) azzal mutatjuk, hogy teljes értékű partnernek tekintjük őket és hogy bízunk bennük. Mit számít, ha leesik útközben a vizes ruha a padlóra/ földre, mit számít, ha a tányér mellé kerül 1-2 kanál liszt? Igen, több idő, ha velük végezzük a házimunkát, de szerintem megéri. Egyrészt szórakoztató -neki és nekünk is (ha úgy állunk hozzá .. én szeretem, ha ott van velem és nem egyedül vagyok) másrészt a javára válik majd a későbbiekben, önállóbb lesz. 

Házimunka gyermekkel témában ITT írtam egyszer. 

 

A többiek írását a házimunkáról itt találod:

Neked mi az, ami bevált, mi a trükköd, praktikád, amivel időt nyersz? Megosztod velem? 

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.