„Akinek korábban az élete része volt az utazás, nem tud róla lemondani”- Interjú Kaprinyák Nikivel, a Csodahelyek alapítójával

Nehezen viseljük, hogy a koronavírus miatt kevesebb a lehetőségünk, ám szerencsére nem kell bezárkózva élnünk. Csodálatos helyek vannak hazánkban és most több idő jut, hogy felfedezhessük ezeket. Ha nem tudod, merre indulj, keresd fel a Csodahelyek Magyarországon csoportot a Facebookon vagy a Csodahelyek.hu-t.

Kaprinyák Niki a Csodahelyek.hu alapítója és a Csodahelyek csoportok megálmodója. Nikit még a korábbi blogja, a Mert utazni jó, utazni érdemes idején ismertem meg. Egy csupaszív, csupamosoly csaj, aki nem igazán bír megülni a fenekén. Folyton úton van és mindig épp a legutóbb látott helyszín a kedvence. Rengeteg Csodahelyet felfedezett már, biztosak lehetünk abban, hogy amiről ír, azt töviről-hegyire bejárta. Nagyszerű ötlet volt, hogy létrehozzon egy magazint, a Csodahelyek.hu-t, ami az élményekre épül, aminek célja, hogy bemutassa hazánk és a szomszédos országok legszebb kirándulóhelyeit, látnivalóit.

Kívánom, hogy mindenki, aki olvas és követ minket, legyen részese a csodának! Az utazás csodájának, Magyarország csodájának, a világ csodájának! A csodák ugyanis körülöttünk vannak, csak észre kell vennünk őket. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

– olvashatjuk Kaprinyák Niki, a Csodahelyek.hu tulajdonosának és főszerkesztőjének üzenetét az oldalon.

Nikit megkérdeztem a kedvenc helyeiről, erre vonatkozó válaszait az interjú végén találod. Előtte viszont még komolyabb vizekre is eveztünk és nagy örömömre minden kérdésemre válaszolt. Érdemes végigolvasni, azt gondolom, már a válaszokból is töltődhetünk.

Ahogy a Facebook csoportban lévő fotókat, beszámolókat is mindig boldogság végignézni, nagyon klassz közösség jött létre és ez nagyrészt köszönhető Niki hozzáállásának, kedvességének és maximalizmusának. Odateszi magát, legyen bármiről szó, odaadása, életszeretete, utazásrajongása, pozitivizmusa, lelkesedése érezhető minden írásában.

Kaprinyák Nikolett
Csodahelyek.hu tulajdonosa, főszerkesztője
és a Csodahelyek Facebook csoportok létrehozója
Vajon hogyan változtunk tavaly március óta? Több az erdőben kirándulás, túrázás vagy inkább várunk, nosztalgiázunk régi fotókat nézegetve és alig várjuk, hogy újra utazhassunk külföldre, meg nyissanak már végre a hazai klassz wellness hotelek?

Én a magam részéről még soha nem túráztam annyit, mint az elmúlt egy évben, ilyen szempontból jót tett a karantén. Áthelyeződött a fókusz. De elnézve a Csodahelyek Magyarországon csoport tagjait – ahol több mint 470.000 ezer fővel már elég pontos képet kapunk a társadalomról – azt látom, hogy az emberek többsége szívesen mozdul ki Magyarországon, és fedez fel újabb és újabb helyeket. Ez persze nem zárja ki azt, hogy ne vágynánk külföldre, hiszen akinek korábban az élete része volt az utazás, nem tud róla lemondani egyik napról a másikra.

Mit gondolsz, mi az, ami hasonló nagy élményt tud adni mint az utazás? Ami hasonlóan feltölt, kikapcsol és hosszútávon is építkezhetünk belőle?

Az utazás élményét semmi nem tudja pótolni! A repülést, az új kultúrák megismerését nem lehet helyettesíteni, éppen ezért nem is szeretem egy lapon emlegetni a belföldi, 1 napos kirándulásokkal. Ne azért kiránduljunk, túrázzunk itthon, mert nem mehetünk Portugáliába vagy Norvégiába, hanem azért, mert kellemes időtöltés! Mert a túrázás kiszellőzteti a fejet, segít edzésben maradni, feltölti a lelket és nem utolsósorban remek dolog még jobban megismerni hazánk szépségeit!

Andrássy-kastély Tiszadobon
Forrás: https://instagram.com/csodahelyek.hu
Ha te lennél a miniszterelnök, engednéd, hogy foglaljanak, érkezzenek a vendégek a szállodákba? Hogy legyenek csoportos túrák a természetben és sétálhassanak a családok az állatkertben?

Őszintén örülök, hogy nem vagyok a miniszterelnök vagy más döntéshozó helyében, hiszen nagyon nehéz döntéseket hoznak nap mint nap, és ezek nem mindenki tetszését nyerik el. Az emberek vágynak a közös élményekre, a családi programokra, a wellness hétvégékre, ugyanakkor a másik oldalon ott az óriási felelősség és a feladat, hogy ezt a járványt valahogy meg kell állítani. Március 8-tól újabb korlátozások lépnek érvénybe, vagyis egy ideig megint nem álmodozhatunk wellnessről vagy állatkertről. Maradnak az erdei túrák, a tanösvények és arborétumok, most ezeken a helyeken kell megtalálnunk azokat az élményeket, amelyek feltöltenek.

Elszomorított, amikor láttam, hogy mennyi szemetet hagytak a szánkózók Kékestetőn vagy amikor az erdőben találkozom szeméttel. Mit gondolsz, mi lenne fontos és alapvető amit az embereknek fejben tudnia kellene, hogyan tudnánk jobban vigyázni a környezetünkre, hogy még unokáink, dédunokáink is élvezhessék a szépségét?

A szemetelés régóta létező probléma, de a járvány miatt mintha ez is felerősödött volna. Tömegek indulnak el hétvégén egy-egy népszerűbb hely felfedezésére és sajnos nem mindenki tartja tiszteletben a természet törvényeit, az alapvető kirándulási szabályokat. Nálunk, a Csodahelyek Magyarországon csoportban rendszeres téma a szemetelés, cikket is írtunk már a témában. Bízom benne, hogy ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy még felelősségteljesebben kiránduljon az ország.

Láttam cikket a Csodahelyek oldalon az erdőfürdőzésről. Véleményed szerint nyitottak rá az emberek, hogy kipróbálják, esetleg rendszeres erdőjáróvá váljon az is, aki eddig azt írta be a google keresőbe, hogy “kilátó autóval”?

Elég megosztó téma volt, hiszen egy szinte ismeretlen módszert próbáltunk megismertetni az olvasókkal. Voltak, akik kétkedve fogadták, ám sokan lelkesedtek az ötletért és üdvözölték az újdonságot. Ahogy Valkó Zsuzsi erdőfürdőzés vezető mondta: “ez az úttörő munka része.” Véleményem szerint zseniális módszer, amely testre és lélekre egyaránt hat. Bárcsak többen meglátnák a szépségét és a hasznát!

Mi az, amit legtöbben megnéztek az oldalon, megosztasz néhány adatot a látogatók érdeklődéséről?

Az elmúlt napokban sokan voltak kíváncsiak arra, mely arborétumok tartanak nyitva a korlátozások idején is. Népszerűek a tavaszi csodahelyekről szóló beszámolók (pl. a csáfordjánosfai Tőzikés tanösvény kapcsán) vagy a Budapest környéki kirándulóhelyeket is sokan keresik az oldalon. De meglepő módon a szállásajánló cikkeket is szívesen olvassák, hiszen mindenki nagy erőkkel tervezi a következő pihenését.

A Csodahelyek Magyarországon csoportban pedig nincs megállás, naponta akár több száz poszt is érkezik jóváhagyásra, hiszen sokan szeretnék megosztani a legfrissebb kirándulások beszámolóit. A 4 moderátor kollégám soha nem unatkozik (egyedül karácsonykor volt 2 nap szusszanásnyi idejük), szinte éjjel-nappal figyelik a csoportot és koordinálják a zökkenőmentes működését.

A csoda mindig a közelben van. Legtöbbször oly közel, annyira a kezed ügyében, hogy egy életen át eszedbe sem jut kinyújtani utána a kezed.”
(Márai Sándor)

Kedvenc helyed, ahova télen szeretsz kirándulni?

Nálam most a Kőszegi-hegység, a Somló-hegy és a Bakony volt a téli kedvenc. Mivel közel lakom ezekhez a helyekhez, így nem kellett sokat utazni, ha havas hegyvidéki tájra vágytam.

Kedvenc úti célod nyáron?

Tavaly nyáron Tokaj és környékén, valamint a Zempléni-hegységben többször megfordultam. Érdekes módon a vízpartok ezúttal kimaradtak, a Balatont is inkább tavasszal és ősszel csodáltam meg, főleg a kilátókból és a partról.

Kedvenc kirándulóhelyszín/nyaralás kettesben?

Kedveljük az eldugott, erdei szálláshelyeket, amelyekből egyre nagyobb a színvonalas választék itthon is. Szeretünk lejárni a szlovén tengerpartra, imádjuk az olasz kisvárosok hangulatát, de télen Zakopane és a Magas-Tátra is mindig elbűvöl.

Családdal?

A családi kirándulások során szívesen keresünk fel tanösvényeket, a Tatai Fényes tanösvény vagy a Vulkán tanösvény nagy kedvenc.

Ahol a legtöbbször jártál?

Talán a Balaton-felvidéket már elég jól ismerem, bár épp múlt hétvégén sikerült egy eddig felfedezetlen részére tévedni. A középkori templomokat tudatosan útba ejtem az utazások, kirándulások során. Van olyan is, ahová rendszeresen visszajárok.

Kedvenc várad?

A regéci vár hangulatát nagyon kedvelem, a csobánci várrom panorámája pedig mindig elbűvöl.

Kedvenc hazai szállodád?

Több is van, ahová rendszeresen visszajárunk és még nem csalódtam a színvonalban. Évek óta nagy kedvenc a Jankovich Kúria, ahol koreai ételeket is lehet kóstolni, valamint az egri Imola Platán Hotel, amely felnőttbarát szállodaként szuper választás.

Kedvenc fotód, amit az elmúlt évben készítettél?

Visszapörgetve az Instagram-oldalamat, 3 képet is találtam hirtelen, amire szívesen emlékszem vissza. Az első Tokaj-Hegyalján készült, a szőlőtőkék között, egy családi kirándulás alkalmával. A második a Csobánc hegy tövében egy tökéletes nyári pillanatot örökített meg. A harmadik pedig egy egyszerű tájkép Fonyódról, tökéletes színekkel.

Kedvenc kirándulós emléked a múlt évből?

Bár a tavalyi év nem az ismerkedésről szólt, mégis több értékes emberrel találkoztam, sokszor csak “véletlenül”. A véletlenek sorozatának köszönhetően egy tartalmas és emlékezetes hétvégét töltöttem Mecseknádasdon vagy Bács-Kiskun megyében, de olyan is előfordult, hogy régi olvasónk meghívott és személyesen mutatta be a lakóhelye környékét. Ezekre a találkozásokra szívesen emlékszem vissza, hiszen csak tovább növelik egy-egy csodahely értékét.

Kedvenc új (belföldi helyszín) felfedezésed?

Bár rendkívül rossz időjárási körülmények között, de néhány napja fedeztük fel a Kő orra nevű kilátót Lesenceistvánd környékén, a Kék túra vonalán. Igazi csodahely, alig várom, hogy a tavaszi arcát is láthassam.

Kedvenc utazós könyved? 

Sok könyvet olvastam és olvasok most is, ami az utazással kapcsolatos (pl. útikönyvek, ajánlók), de regények közül csak kettő van, ami nagy hatással volt rá és gyakran elő is veszem. Az egyik Szerb Antaltól az Utas és holdvilág, a másik Márai Sándor Tájak, városok, emberek című könyve.

Kedvenc utazós filmed? 

Rajongok Olaszországért, ezért az első film, ami eszembe jut, az a Római vakáció Audrey Hepburnnel.

Kaprinyák Niki a Jeli arborétumban
Forrás: https://www.instagram.com/csodahelyek.hu/

Köszönöm a válaszokat Kaprinyák Nikinek vagy ahogy többen emlegetik, Csodahelyek-Nikinek!

Köszönjük neki és az egész csapatának azt az odaadó, figyelmes, precíz és nagyszerű munkát, amit végeznek!

Kedves Olvasók, kívánom, hogy sok-sok csodahelyet fedezzetek fel, amit aztán megoszhattok a Csodahelyek Magyarországon csoportban.

Kövessétek Niki oldalát az Instán is!

Inspirációért, kellemes -vírusmentes- olvasnivalóért pedig irány a Csodahelyek.hu oldalra!

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.