“Elég, ha azt csináljuk, amit a legjobban szeretünk” – Sikerinterjú egy mesterfodrásszal

Nagyon fiatal, de még fiatalabb volt, amikor elhatározta, amibe belevág, azt sikerre is viszi.

Külföldön tanult, majd együtt dolgozott olyan sztárokkal is, mint Victoria és David Beckham vagy Madonna fodrásza. Bemutatókon vesz részt csapatával itthon és külföldön egyaránt. Debrecenben nyitotta meg saját üzletét, a város egyik legszínvonalasabb fodrászszalonját. Picit nehéz nekem őt üzletembernek neveznem, de határozottan az. Ugyanakkor megmaradt az a közvetlen, kedves és segítőkész srác, aki mindig is volt.
Bízom benne, hogy újabb inspirációt adhatok a következő sikersztorival, mely talán egy mondatban így foglalható össze: Határozd el, valósítsd meg és élvezd! 🙂

Aki ezt teszi és aki nagy örömömre válaszolt a kérdéseimre: 

Mokánszky Milán – a Head Office Hair and Bar tulajdonosa és vezető fodrásza
img_9852.PNG

Dolgoztál Angliában a pályád elején. Milyen elképzeléseid voltak a külföldi munkát illetően és mi lett belőle?

Angliába kalandvágyból mentem. Semmiféle elvárásom nem volt a nyugati munkával kapcsolatosan. Mint azt te is sejtheted, óriási különbség van a nyugati és az itthoni szolgáltatásokat illetően, bár szép lassan felzárkózni látszunk. Eredetileg 2 hónapot terveztem, szűk 1 év lett belőle. Talán egy másik országban, ahol inkább otthon éreztem volna magam, tovább maradtam volna, de Anglia nem nekem való. 🙂 

Hogyan lettél a Schwarzkopf Professional bemutató fodrásza. Mit tettél ennek érdekében? Mesélj, kérlek röviden arról, mivel jár ez!

Már tanuló koromban is rengeteg szakmai programon vettem részt. Mikor megtudtam, hogy lehet pályázni szaktanácsadónak, azonnal lecsaptam a lehetőségre. Sikeres felvételi után egy több hónapos tréningen vettem részt, ami egy vizsgával zárult. Ezt követően rendszeresen léptem fel itthon és külföldön is. Az igazat megvallva, akkor ez volt az egyetlen okom, hogy fodrász legyek és ennek érdekében mindent megtettem. Sokat kellett dolgozni. Mikor mások szórakoztak, vagy hétvégén pihentek, nekem akkor is meló volt. Megvan a szépsége, de az utóbbi időben, hogy az üzleteimmel is tudjak foglalkozni és építeni, szüneteltettem a dolgot. De lehet, hogy előbb-utóbb folytatom, mert szeretek tanítani. 🙂

-Amikor még csak tanultad a szakmát, már akkor magad előtt láttad, milyen lesz a fodrászműhelyed? Olyan lett, amilyennek megálmodtad?

Amikor még tanultam, nem álmodtam saját üzletről, inkább a színpadi csillogás érdekelt. Egyébként az üzletemet illetően őrült vagyok, mindig látok kivetnivalót benne, így évente többször újítok rajta. Úgy vagyok vele, hogy ha már olyan sok időt töltünk ott, akkor olyan hely legyen, ahol mi fodrászok is jól érezzük magunkat, nemcsak a vendégek. 🙂

img_0216.JPG

-Hogyan választod ki a munkatársaidat, a szakmai tudáson túl melyek azok a fő szempontok, amivel rendelkezniük kell? Melyek a legfontosabb tulajdonságai egy fodrásznak szerinted?

A munkatársaimat nem elsősorban a szakmai tudásuk alapján választom, sőt. A legfontosabb, hogy olyan emberek legyenek, akikkel szívesen dolgozunk együtt nap, mint nap és akikben látjuk a potenciált, hogy együtt tudunk fejlődni. Szakmailag pedig mindenkinek van hova fejlődni. Ugyanúgy, ahogy én is járok továbbképzésekre, szervezek a kollégáimnak is szemináriumokat. Nálunk mindenki olyan képzést kap, amik segítségével már nem csak jó emberek, de kitűnő szakemberek is lesznek.

-Többször hangoztatod, hogy nagyszerű csapat vesz körül. Valóban csapatmunka a fodrászat? Mitől az szerinted?

A legtöbb vendég megemlíti nálunk, hogy látszik: egy csapat vagyunk. Mindenkinek megvannak a maga feladatai és mindenki megérti, hogy csapatként többre vagyunk képesek, mint egyénben. Mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért és ezt elismerjük egymás között is. Így elég, ha azt csináljuk, amit a legjobban szeretünk.

-“Bármit is csinálunk a középpontban mindig az ember van.” -olvasható a Head Office honlapján. Mit kapnak nálatok a vendégek, amit máshol nem? Mindig teljesíted az egyéni kívánságot, vagy megpróbálod kicsit irányítani, a saját kézben venni a dolgokat, ha tudod, hogy jobb, előnyösebb lenne az elképzelésed szerint?

Természetesen, mint szakember, igyekszünk a vendégekkel megértetni, mi a legelőnyösebb neki. Mind esztétikai, mind praktikusság szempontjából. Ugyanakkor – többek között ezt is külföldön tanultam – a szolgáltatás legalább olyan fontos, mint a szakmai tudás és ebben szerintem kimagaslóan jók vagyunk. Onnantól kezdve, hogy ezeket a sorokat olvasod, azon túl, hogy meglátogattál minket és azokat a termékeket/eszközöket készleten tartjuk Neked, hogy otthon is el tudd készíteni a frizurádat, egészen addig, hogy hírlevélben tájékoztatunk az aktuális ajánlatainkról, vagy a blogunkon leírjuk, hogyan mosd otthon helyesen a hajad. Ezt nevezem teljeskörű szolgáltatásnak.

img_9114.JPG

-Mindig képben kell lennie egy fodrásznak, mert folyamatosan változnak a trendek, a technikák. Havonta továbbképzést nyújtasz ezért a kollégáidnak. Te hogyan éred el, hogy naprakész legyél? Mi az, ami segít a fejlődésben? 

Ez a szépség-, és divatszakma, természetes, hogy naprakésznek kell lennünk. Azon túl, hogy havonta többször vannak képzéseink, a külföldi útjainkról mindig egy táska divatmagazinnal jövünk haza, amiből extra inspirációt meríthetünk. Még ha sokszor feleslegesnek is érezzük – hiszen jól tudjuk, hogy Magyarországra jóval később érnek el az aktuális trendek (Debrecenbe nem is mindig) – az a feladatunk, hogy irányt mutassunk.

-Tanfolyam is indult a Head Office-ban, a képzés végén pedig a legjobbaknak munkát ajánlasz. Milyen pluszt kap tőletek a jelentkező és mitől lesz a legjobb valaki?

A tanfolyam végén meg fogom kérdezni a gyakornokokat, ők hogyan látják, de én biztos vagyok benne, hogy olyan képzést és támogatást kapnak, amit sehol máshol. Még mielőtt elkezdődött volna a tanfolyam Amerikából rendeltem meg nekik a legprofibb eszközöket. Igazából nekik már csak apróságokat kellett beszerezniük. Azon túl, hogy hetente többször kapnak tőlem és a Head Office többi kiváló szakemberétől képzéseket, minden hónapra szerveztem nekik egy szemináriumot, amikor az ország egyéb részéről (többnyire Budapestről) jönnek hozzánk a legjobbak tréninget tartani. A legfontosabb a megfelelő hozzáállás. Hogy a gyakornok akarja és tudja, hogy képes elérni a céljait.

-Mi a sikered titka szerinted?

A jó szándék.
fca432cf-cf2f-4b6d-b222-087b75f8f7fd.JPG

Még a következő kérdésekre vártam 1-1 rövid választ Milántól: (katt. a képre és nagyobb lesz!)

csak-csinald-interjú-milán_

Csak csináld Magadért Összegzés: 

Találd meg, mi az, amiben jó vagy! Tanulj, képezd magad! Soha ne add fel, lásd magad előtt a célt, a végeredményt! Legyél szorgalmas. Vedd körbe magad jó csapattal, hozzád hasonló gondolkodású emberekkel. Törekedj arra, hogy a legjobb legyél! Élvezd, szeresd, amit csinálsz!

És Te mit kérdeznél? 

Most megteheted! Faggasd Milánt hajápolással kapcsolatban, trendekről vagy arról, ami Téged érdekel! Kérdezz bátran, a mai napon feltett kérdésekre itt a blogon, komment formájában válaszol majd!

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.