A gondolattól a végeredményig

út
Azt gondolnád elsőre, hogy hosszú az út.
Nem tudjuk, nem tudhatjuk előre, hogy milyen hosszú. Viszont ez a két lépés a fő, a mindent eldöntő. Majdhogynem nincs is másra szükség, csak :
1. Gondold ki, mi az, amit szeretnél.
2. Lásd a végeredményt.

Magyarázom kicsit, és példákat is hozok mindjárt.  

Mike Dooley: Végtelen lehetőség c. könyvét olvasom éppen. Az első fejezettől kezdett tetszeni, amikor kimondja az alapelvet, miszerint : „A gondolatok dolgokká válnak.” Ez nem felismerés számomra, inkább megerősítés. Itt jön sokaknál azonban, hogy jó, de hogyan. A következő fontos mondatot írja Dooley:
“Kizárólag a végeredményre összpontosítottam, és egy pillanatig sem gondoltam arra, hogyan fogom elérni.”  
Végeredmény. Ez a szó kattog a fejemben. Az élet pedig hirtelen számos  apró alátámasztó példát mutat, folyamatosak a felismerések bennem. 

Mondjuk talán sokan láttátok a Friderikusszal összezárva című műsort. Pár nappal ezelőtt megnéztem neten a Frei Tamással készített epizódot. Nagyon tetszett, a volt műsorvezető meglepően nyílt volt, így rengeteg érdekes információ kiderült mozgalmas életéről. Elhangzott, hogy mennyire szerette, amit csinál (szerintem ez látszott is mindig) és mennyire élvezi azt, amit jelenleg tesz. A számomra legérdekesebb jelenet viszont éppen a mai posztom témájáról szól. Friderikusz mondta ki, hogy szerinte éppen azért lett Frei televíziós újságíró, mert be akarta járni a világot. Frei Tamás elmondta, hogy neki ez volt a vágya, ezt képzelte el: utazni akart, minél több országba eljutni és megismerni azokat. Azon nem gondolkodott, hogyan is fogja ezt elérni, de sikerült, megcsinálta, elérte. A gondolata valósággá vált. 
Megnéztem még az Ördög Nórával készült részt is. Ott is ezzel szembesültem, hogy csak is az számít, mi az ami előttünk lebeg, amit elképzelünk, hiszen az fog valóra válni. 3,5 évig próbálkoztak Nóráék a babával, de sikerült, hiszen Nóra és Pali csak arra gondolt, sikerülnie kell, sikerülni fog, más opció egyszerűen nincs. A gondolat és a végeredmény ismét. Az hogy, hogyan érünk el a végkifejletig pedig nem számít. Tüneményes kislánya után pedig váratlanul újra teherbe esett és egy kisfia is született. Sokszor hallani, hogy a második gyermek már könnyen összejön azoknál, akiknél az első baba hosszabb ideig nem.  Úgy gondolom, talán ajándék ez az élettől a kitartásukért. A lényeg pedig, hogy soha ne adjuk fel. 
Ha akarsz valamit, ha igazán akarod, soha ne add fel!

Fent azt írtam, majdhogynem nincs is másra szükség, mint a gondolatra és a végeredmény vizualizálására. Véleményem szerint van itt még két fontos tényező:

-hinni : lehet hinni sok mindenben, de leginkább magunkban higgyünk! Higgyünk abban, amit csinálunk, higgyük el, hogy jók vagyunk benne, jól csináljuk és higgyük el magunkról, hogy képesek vagyunk megtenni, elérni, amire vágyunk.

-tenni érte: Ahogy Will Smith mondja a fiának a Boldogság nyomában c. filmben: “Ha igazán akarsz valamit, tegyél érte!
Még egy példa – egyben ajánló: A Joy című filmet néztem meg nemrég a moziban.
5682d6f676e55_image.jpg
Nagyon meg akartam nézni, tudtam, hogy jó film lesz, hogy tetszeni fog! Így is volt és pont arról szól, hogy ha kitalálunk valamit magunknak, ha elképzeljük és meg akarjuk csinálni, akkor meg tudjuk csinálni. Meg lesz a kívánt eredmény, csak hinnünk kell benne! És persze soha nem adhatjuk fel, még akkor sem, ha …
Nem árulom el a filmet, nézzétek meg, érdemes! Bár a végét tudjuk, de fordulatokkal teli, szuper alkotás, nagyszerű színészekkel ( Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert de Niro)!
 
“Amit az emberi elme képes kigondolni és hinni benne, azt meg is tudja valósítani. (Napoleon Hill)”
 
fenti kép forrása : flickr.com

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.