A fürtojás egy csoda, a Mátrába költözni pedig a legjobb döntés volt

A fürjtojás egy csoda. A Mátra szintén. Na, és mi történik, ha a kettő találkozik? Megszületik egy igazán jó döntés, egy imádott életforma, egy győzelem.  Piros Gábor évek óta fürjtenyésztéssel foglalkozik, vele beszélgettem a költözésről és a füstölt fürjtojásaik sikeréről.

Érdekelt, hogyan kezdődött a fürj-imádat, milyenek most a mindennapjaik, kérdeztem őt a versenyről, amit megnyertek és a további elképzelésekről is.

Olvasd el a sikerinterjút!

Piros Gábor, www.füstöltfürjtojás.hu

Egy átlagember nagyjából annyit tud a fürjtojásról, hogy nagyon egészséges, erősíti az immunrendszert, tisztítja a szervezetet, és nagyon ízletesek a belőle készített ételek. Na, de miért gondolja valaki ezt ki, hogy akkor, én most a fürjtenyésztéssel, a fürjtojásokkal fogok foglalkozni? Mesélj a kezdetekről, kérlek!

Párommal mindketten budapestiek voltunk és 35 évesen már teljesen beleuntam a nagyvárosi pörgésbe. Besokalltam és biztosan tudtam, hogy ezek után csak vidéken tudom elképzelni az életemet. Első körben találtunk egy Pest megyei településen egy kis tornácos pincét, szőlővel és gyümölcsössel. Ezek után elvégeztem egy szőlész-borász és egy gomba-szakellenőri iskolát. Egy év múlva vettünk egy családi házat Monoron. Elköltöztünk. Volt egy állattartásra alkalmas épület, na itt kezdődött minden. Vettünk nyulakat, voltak tyúkok, sőt a feleségem már kecskéken is gondolkozott, és megvettük az első 10 fürjet. A kedves kis madarak maradtak, a számuk pedig hamarosan közel ezer lett. Elsősorban gyógyborokkal szerettem volna foglalkozni, csak sajnos két év alatt kétszer fagyott el a szőlőm. A munkám még Budapesthez kötött, a fürjtojás meg sok volt, így elkezdtük feldolgozni és árulni. Közben saját tapasztalatból és sok tanulással mi is rájöttünk, hogy a fürjtojás egy csoda.

Galyatető páratlan mikroklímájának köszönhetően télen-nyáron hideg füstöléssel készülnek a fürjtojások. A füstölés és az egyedi pácolási eljárás pedig tartósítószer- és adalékanyagmentes termékeket eredményez, amelyek hosszú ideig eltarthatóak.

Most pedig Galyatetőn készülnek a finomságok. Nagyjából egy éve költöztetek ide a családoddal. Miért a Mátra? Az ország legmagasabban fekvő települését már gondolva a későbbi terveitekre, tudatosan választottátok? Jó döntésnek bizonyult? Mi a véleményed arról, hogy vannak, akik miattatok, a ti példátokat látva gondolkodnak szintén a költözésen?

Amikor feleségemmel először itt jártunk Mátraszentimrén és a Magas-Mátrában, öt perc után egymásra néztünk és egyszerre mondtuk ki, hogy itt szeretnénk élni! Budapesthez már nem kötött a munka és a füstölt fürjtojás sikerének hála tavaly a Mátrába költöztünk. A legjobb döntés volt, a gyerekek szempontjából is, akik így egy mesevilágban nőhetnek fel. Galyatetőn, 900 méter feletti magasságon, 20 kilométer erdő terül el minden irányban körbe, harapni lehet a levegőt, csend van és nyugalom.

Korábban előttem is ott volt a példa, hogy lehet vidéken újrakezdeni, most pedig tényleg sok ember a mi történetünkből merít erőt és vág bele. Mindenkinek tiszta szívemből, szeretettel és örömmel mesélek a Mátráról. Mosolygós arcokat látok és azt, hogy sok embernek szintén ez az álma…

Piros Gábor Galyatetőn – ide költözött családjával

Tagja vagy a Slow Living Hungary-nek, amely mozgalom többek között az étkezési kultúra segítését, fejlesztését, magyar Slow Food termelők, borászok, éttermek boldogulásának támogatását tűzte ki célul. Mi a szereped, miért fontos mindez számodra? A legjobb helyen vagy hozzá, az biztos, de mégis tudnál hozni konkrét példákat, hogyan történik a mindennapokban a te életedben a lelassulás?

A Slow mozgalom talált meg minket, miután Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorában szerepeltünk és a főszerkesztő ajánlott minket. Amikor Szekeres Diána, a Slow Living Hungary magyarországi elnöke meglátogatott minket itt Galyatetőn, akkor egyértelművé vált, hogy együtt kell dolgoznunk. Én a mindennapi életünket mutattam meg neki, először gombát szedtünk, amit aztán füstöltünk és egy finom fürjtojásos reggelit készítettem belőle. Azonos az értékrend, amit képviselünk: csak a hazai, csak a természetes és jelen lenni, lassulni, nem kell rohanni.

Szerepelt Borbás Marcsi műsorában, Marcsi imádta őt és a füstölt fürjtojásokat, több üveggel is vásárolt

Mi az, ami számodra is később derült ki a fürjtojásokról, milyen érdekességre hívnád fel a figyelmet, amit kevesen tudnak róla?

Kevesen tudják, hogy a tojás 9 naposan a legtökéletesebb, addigra áll össze benne minden összetevő. A japánok olyan fanatikusak, hogy a gyerekeknek csak fürjtojást és csak 9 naposat adnak az iskolákban.

A kis fürjek tojása igazi csoda. A fürjtojás kúra (nyersen kell fogyasztani) számos betegség -pl. légzőszervi fertőzések, asztma- ellen hatásos illetve jótékonyan hat az emésztőrendszerre, az idegrendszerre, a szívműködésre, sőt potencianövelő hatása is van.

A fürjtojást fogyaszthatjuk nyersen is, utánaolvastam és tudom, hogy azért, mert a kis fürjek teste jóval melegebb, mint a tyúkoké és így képesek elpusztítani a tojásban lévő baktériumokat. Na de mégis, nem tudom elképzelni, hogy nyers tojást iszom reggelente. Milyen praktikáid vannak esetleg? A gyermekeitek milyen formában fogyasztják? Melyik a családi kedvenc a saját készítésű termékeitek közül?

Én reggelente 5 darab fürjtojást fogyasztok, a hűtőből kivéve nyersen, egy csipet sóval. A gyerekeknek az esti kakaójukba csempészünk bele egy nyers fürjtojást, langyos tejbe elkeverve. A C-vitamin kivételével minden benne van, ami a szervezet számára szükséges. Bele lehet keverni akár joghurtba, kefirbe, vagy tejbe, egy turmixba. A feleségem a szőlőmag-olajos füstölt fürjtojást szívesen adja salátákhoz vagy sajttálakhoz, és az olajjal, ami átvette a füstös ízt locsolja meg az egészet. A kisfiam imádja a fürjtojást, bármelyik változatot, akár a chilis füstölt fürjtojást is megeszi.

A gyerekek hogyan élték meg a költözést, mi most a legfontosabb a családotok számára? Mi az, amit szeretnél átadni nekik a ti életszemléletetekből, a munkához való hozzáállásotokból? Egyáltalán munkának tekinted vagy teljesen másképp neveznéd?

A gyerekek már nagyon várták, mikor költözünk ide, az ovi egy csoda most nekik egy ilyen környezetben. Rengeteg időt töltünk együtt az erdőben. Ősszel minden nap erdei gombákat hoznak a kertből és kérdezik: Apa, milyen gomba ez? A munkám a hobbim, és ha ennek sikere is van, akkor az igazán nagyszerű érzés.  Bízom benne, hogy a gyermekeim már korábban rájönnek arra, hogy abból is meg tudnak élni, amit szeretnek csinálni… Az Öcsi most favágó, erdész és autóversenyző akar lenni egyszerre, a lányom énekes. Úgy vélem, ha már most ezt szeretnék, akkor ne legyenek egy nagyvárosban robotok. Rengeteg munkával jár kilépni a nagyvárosi alkalmazotti létből, de végre azért dolgozom, ami a miénk.

 

Egyre többen ismerik a galyatetői fürjtojásokat, sok étterem, és piac kínálatában megtalálhatóak. Jövőre még inkább ismertté válnak majd a termékeitek, hiszen az összes Spar üzletben fellelhetőek lesznek. Megnyertétek ugyanis a Hungaricool innovációs versenyt, ahol a versenybíróság az egyedi megoldásokat, az új technológiai eljárásokat alkalmazó, különleges, egészséges és környezettudatos termékeket díjazta. Mesélj a versenyről, hogyan zajlott, mennyire bíztál a sikerben, hogy indultál neki?

Az OMÉK-on is egy véletlen során kerültünk versenybe. Egy barátom szólt, hogy van egy ilyen megmérettetés. Majd 300 élelmiszergyártó 700 termékéből kerültünk be a legjobb 20-ba. A termékünkről tudtam, hogy a legjobb, de amikor a versenyen láttam, hogy milyen profikkal kell versenyeznem, kicsit remegett a lábam. A prezentációban a Galyatető-életérzést próbáltam bemutatni. Ez bejött, a füstölt fürjtojásunk magasan a legfinomabb! Megnyertük!!!

A kis családi vállalkozás hamarosan KFT-vé bővül, felvesztek majd alkalmazottakat. Hogyan fog meglátásod szerint a mostani életetek megváltozni? Összeegyeztethető marad a korábbi életforma az újjal? Milyen további elképzeléseid, céljaid vannak?

Az életforma nem változik, a minőségből nem engedünk, a vállalkozás nagyobb lesz, de csak addig, amíg ezt élhetőként tudjuk képviselni. Szeretnék a közeljövőben az Európában rendezendő élelmiszer világkiállításon egy nagyot domborítani és megnyerni mindent, amit csak lehet. Füstölt galyatetői erdei gombákat is szeretnék készíteni. Nem célom, hogy nagyok legyünk, de még számos nagy tervem van!

További sok sikert kívánok Piros Gáboréknak!

Hogy tetszett az interjú?

A fotók Piros Gábor tulajdonát képezik.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.