“Vagy csinálod normálisan, vagy nem kell járni” – Interjú a személyi edzővel sikerének hátteréről

Csak keményen! Rövid címként ezt is írhattam volna.
Egy kemény csaj a következő interjúalanyom, aki mindig újabb és újabb célokat állít maga elé. Elszánt, talán már kicsit megszállott is, ami a sportot illeti. De imádja, amit tesz. A mindig hatalmas mosolya is ezt igazolja. Testnevelést tanít és személyi edző, a közelmúltban pedig a fitness versenyzést is kipróbálta. Naná, hogy élvezte! De ez még mind nem volt elég számára, egy nagyon férfias sportágba kezdett és újabb célokat tűzött ki maga elé a versenyzés terén is. Az interjúból minden kiderül. Én drukkolok neki:

Magyi Réka – testnevelő tanár és személyi edző /Cross tréner- X-body edző – Power Plate edző
réka277uu

Hároméves korod óta sportolsz. Hogyan gondolsz vissza az edzésekre járó gyerekkori énedre? Mit mondtak neked a szüleid? Milyen volt a hozzáállásuk és hogyan élted Te meg?

A gyerekkori énemnek sem volt könnyű dolga… mindig is izmosabb testalkatom volt, így a balett, a ritmikus sportgimnasztika és a show tánc hiába ment jól, kitűntem a társaim közül. Ennek a kedves edző néni minden edzés alkalmával hangot is adott, a lelkembe gázolva. Hiába mentem azonban haza az edzésekről sírva, mégis minden alkalommal visszamentem, és a legtöbb versenygyakorlat részese voltam. A későbbiekben, már a versenyúszás, az atlétikában a rövidtávfutás, távolugrás, majd a labdajátékok közül, a röplabda , kosárlabda, főiskolán pedig a kézilabda szerelmese lettem. A szüleim támogattak születésemtől kezdve mindenben, így már kiskoromtól szabad kezet kaptam a sportágválasztásban (is).

A szenvedélyed a sport. Hogy érzed magad, ha kimarad 1 nap mozgás? (nem fizikailag gondolom) 

Szenvedély… Elég összetett dolog ez, hisz nekem nem csak a magam edzése, de a munkám is. Testnevelő tanárként és személyi edzőként megfelelni is minden nap kihívás. Van, amikor úgy érzem, sok az, amit csinálok: a napi 13-14 óra munka, utána még a saját edzéseim, otthon aztán még megfőzöm a másnapi ebédet. Éjfél körül kerülök ágyba, hajnal 5-kor pedig kelek. Sokszor kénytelen voltam elhanyagolni a saját edzéseimet, csakhogy a vendégeimmel foglalkozhassak. Egy idő után a testzsírszázalékom jelezte, hogy itt radikális változtatásokra lesz szükség. Fáradt voltam, és mindig jött a szokásos : “Majd holnap…”! Aztán elkezdtem a fitness versenyzést, ezért muszáj volt magamra is időt fordítani. A saját edzéseimet vagy az ebédidőmben oldottam meg, vagy este 7-8 óra után.

11998525_10155982862265543_1514383458_n_1.jpg
12545990_10156376021485543_512530916_o.jpg

Mesélj az első versenyedről! Milyen élmény volt, mi volt a tanulság és lesz -e következő?

A verseny egy olyan dolog volt, ami felejthetetlen! Akár ha a fájdalomról van szó, akár a két nap vizmegvonásról, vagy a 16 hét csokoládé nélkülözésről. De amikor ott állsz a színpadon, úgy érzed: megérte! Nekem ez az előző verseny még egy próba volt. A női Vezérfitnessben, ahol dolgozom, a főnökasszonyom benevezett engem is, kipróbálni, hogy érzem magam, hogy tetszik ez az egész fitness verseny. Imádtam! Leírhatatlan, amikor ott állsz fent és mindenki téged néz, szól a zene, tökéletes a tested, ki vagy festve, le vagy fújva barnitóval! Elmondhatatlan érzés! Én testnevelő edzőként végeztem, a fitness versenyzés utolsó heteit mi nem tanultuk! Ezért segítséget kértem volt versenyzőktől! Rengeteget segítettek a felkészülésben és orvosok is -barátnőm és anyukája- is voltak mellettem végig. Most is előttem áll egy verseny, ami májusban lesz, illetve az Elite Challenge által megrendezésre kerülő 60 órás Amazon Challenge június végén, Orfűn.

12510092_10156376021540543_1249367080_o.jpg

Ezenkívül amerikai foci edzésekbe is belekezdtél. Miért éppen erre esett a választásod?

Főiskolán kéziztem, imádtam, de sokszor kiállítottak szabálytalankodásért, ütközések stb. Előtte sprinter voltam, így nem is gondolkoztam. Labda van a főszerepben itt is, hirtelen irányváltoztatások, futó edzések, csapatjáték – ezek, amikre azt mondtam, ez kell! Nagyon megszerettem. Az egyetlen fiú csapat itt Debrecenben a Gladiators. Kb 20-an vagyunk edzéseken, segítenek ha nem értek valamit, de szerencsére nem kímélnek, azért mert lány vagyok.

Hogyan állsz az emberekhez, amikor kifogásokat keresnek, nyafognak, lemondják az edzést. Hogyan kezeled ezeket a helyzeteket? Mi a véleményed a kifogásokról?

Nem szeretem, ha nyafogás van, vagy ha különböző kibúvókat keresnek a megbeszélt időpontok alól. Én is ember vagyok, úgy, ahogy nekem , úgy másnak is lehetnek problémái. Ezzel nincs is gond, de van hogy átlátszó, ilyenkor megbeszéljük a dolgokat. Belátják, hogy ha ők nem akarják eléggé, én miért akarjam? Nem tudok más helyett enni, és edzeni…Empatikus embernek tartom magam, sajnos van, hogy túlságosan is hajlamos vagyok mások problémáját átérezni. Ugyanakkor úgy gondolom, ezzel nyitom meg azt a kiskaput, ami másodlagosan, az edzéshatékonyság mellett, összeköt Velük.

Mennyire befolyásolják az érzelmeid az órákat, ki tudod zárni őket? Mindig őszinte a mosolyod, vagy pl. pörgősebb az óra, ha mérges vagy és úgy érzed szívesen kitöltenéd a dühödet?

Ha bármi gondom van, az látszik is rajtam, de az edzéseimen sosem. Ilyenkor elmegyek és kiedzem magamból.

Hogyan tudod motiválni az embereket? Mi az, amit legtöbbször hall tőled az ember egy edzés alatt?

A Cross órák és a személyi edzés is az életem. Amikor üvölt a pörgős zene, ordítod a hátralevő másodperceket, látod az akaratot az arcukon, … – egyszerűen megőrülök ilyenkor! És azt hiszem, ezzel el is mondtam mindent!

réka
11998354_10155982862295543_315845812_nm.jpg

Jó nőnek tartod magad, elégedett vagy magaddal? Hogyan éled meg, ha kemény csajként jellemeznek?

Sajnos vagy nem sajnos, mindig ezzel jellemeznek. A férfiak többsége ezért nem is mer közeledni, amit nem is bánok! Szerencsére akad olyan ember, aki tudja ezt az oldalamat is kezelni. A hivatásomból is kifolyólag minden nap sportruhában vagyok, így engem nem a ruha tesz nővé. Mindemellett egy karakán csajnak tartom magam, aki a jég hátán is meg fog élni. Az edzések is meghatároznak abban, ha valaki ezzel a szóval jellemez, Nálam nincs kecmec, vagy csinálod normálisan, vagy nem kell járni. A hisztivel sajnos nem tudok azonosulni, ettől teljesen kiborulok én is. Sosem leszek elégedett magammal, bár ezzel szerintem az összes sportoló így van! Minden nap többre és még többre vágyom!
réka22
Plusz 10 kérdés -válasz: (katt. a képre és nagyobb lesz!)

Downloads14

Csak Csináld-Magadért Összegzés: 

Nevess önfeledten -minél többet! Élvezd az életed -melynek a munkád is része! Válasz olyat, ami kedves számodra, amit élvezettel teszel nap mint nap! Tegyél meg mindent célod érdekében! 


Az interjút készítette: 
Deák-Ember Ágnes

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.