“Ha nincs pandémia, talán sosem vesszük a bátorságot, hogy váltsunk”- Interjú a BEGiN Handmade táskamárka tulajdonosaival

Sokak számára adott egy kezdőlökést a 2020-ban kezdődött vírushelyzet. Két barátnő összefogott és vállalkozásba kezdett. Ha nincs a pandémia, nem kezdenek bele a maszkok, majd a táskák varrásába. Mára táskamárka tulajdonosok, gazdagodtak egy webáruházzal és számos elégedett vásárlóval. Örülök, hogy bemutathatom a csodaszép, kézzel készített egyedi táskákat gyártó BEGiN Handmade márkát az oldalamon, megmutatva, hogy így is lehet!

A BEGiN márkanév Bujtor Edina és Gabányi Noémi monogramjából áll össze. Ők a büszke és boldog tulajdonosok, akikkel a kezdetekről, a nehézségekről és az örömeikről beszélgettem, valamint arról, hogyan fejlődnek, fejlesztenek és mernek nagyot álmodni.

Jól gondolom, hogy a varrás nemcsak munka, hanem igazi szenvedély részetekről? Mivel foglalkoztatok a vállalkozásotokat megelőzően?

Noémi: Ruhaipari technikusok vagyunk mindketten, osztálytársak voltunk, ami barátsággá érett. Az iskola elvégzése után a szakmában dolgoztam, majd a gyermekeim születése után bedolgozóként tevékenykedtem. A kreatív dolgokat mindig is kedveltem. Utána egy hosszabb kihagyás következett, igazából a táskák tették szenvedéllyé a munkát.

Edina: A vállalkozás indulása előtt több mint tíz évig vendéglátás területen, rendezvényeken dolgoztam mint pultos, felszolgáló. 2020 márciusától a pandémia óta a teljes ágazat leállt. Pénzt kellett keresni.

Noémivel beszélgettünk és felmérve a körülöttünk kialakult helyzetet, a lehetőségeket, azt, hogy mire van szükség és mihez értünk, visszatértünk tanult szakmánkhoz, a varráshoz. Először maszkokat varrtunk, mivel arra volt igény, de tudtuk (reméltük), ez nem tart örökké. Áprilisban kezdett lecsengeni a dolog. Váltani kellett. Tavasz lévén egy könnyű, kis vászon táskát hordtam. Ebbe szeretett bele Noémi és lett az az ötlete, hogy varrjunk táskát.

Tehát minden Edina táskájával kezdődött… Mit tudott az a táska? Hogyan talált gazdára? Azóta több is készült belőle?

Noémi: Mit tudott a táska? Egyszerű volt, praktikus, igazi szaladgálós. Nekem készült az első darab.

Egyszerűen úgy gondoltuk, megmutatjuk a Facebookon a barátainknak, mivel töltjük a karantén időszakot.
Fél óra alatt eladtuk.
Abból a fazonból, nyáron, végül több mint 70 db készült el.

Egy percig sem tartottatok a vírushelyzettől, hogy pandémia idején lehet, hogy nem fognak tőletek rendelni, mert ezer más dologgal foglalkoznak inkább az emberek? Vagy éppen most indult be nagyon az online vásárlás?

Noémi: Kezdetben a maszkok varrása volt az egyetlen bevételi forrásunk.

Edina: Ekkor még egyáltalán nem foglalkoztunk azzal, hogy „mi lesz, ha…”, fognak-e rendelni, ki fog rendelni… A pandémia kezdetén sok embernek még volt munkája és megtakarított pénze. Beindult, illetve fellendült az online rendelés.

Noémi: Azt hittük, megvarrjuk a táskámat, és ennyi… Gondoltunk arra, hogy minek táska, ha a nők a konyhától az íróasztalig mennek kizárólag, de ránk cáfoltak.

Mert a BEGiN Handmade-nél ezt is lehet, grafikát rendelni, nyomatni, hímeztetni, a táska színvilágát összeállítani.

Most hogy látjátok, jó időben kezdtetek neki a vállalkozásotoknak?

Noémi: Évekkel előbb kellett volna. Azonban,

ha nincs pandémia, talán sosem vesszük a bátorságot, hogy váltsunk, annak ellenére, hogy már egyikünk sem szívesen csinálta, amit csinált.

Edina: Hogy jó időben kezdtünk-e neki? Ezen még nem gondolkodtam, nem volt más választásunk.

Mit jelent, a BEGiN „kívánságpizza” táska, amit tőletek lehet rendelni?

Noémi: A „kívánságpizza” táska úgy áll össze, ahogy a vásárló szeretné. Összerakhatja, az alapszínt, a mintát, a pánt anyagát, színét, az ésszerűség keretein belül változtathat a méretén.

Sokan megkeresnek minket azzal, hogy, van egy agyonhasznált, de imádott táskájuk, és készítsük el neki azt, az általuk választott méretben, és módon. Jelenleg is két ilyen projekten dolgozunk.

„Ön megálmodja, mi elkészítjük!”

Hol alkottok jelenleg? Mit szóltok, hogy manapság már táskakészítő workshopokra is lehet jelentkezni, esetleg vannak ilyen terveitek?

Noémi: Jelenleg a mi lakásunkban van kialakítva egy varroda, egyenlőre ezen nem is szeretnénk változtatni. Nem tervezünk workshopokat, azonban vannak olyan csoportok, ahol kezdők segítséget kérnek. Ezekre reagálni szoktam, és segítek.

Gratulálok a BEGiN Handmade weboldalához! Van-e olyan cél, elképzelés, hogy üzletet nyitottok a közeljövőben vagy üzletekben is kaphatóak lesznek a táskáitok?

Noémi: Köszönjük szépen. Nem csak a mi érdemünk. A grafika és a weboldal Nagy Zsuzsi, Vandizájn munkája. Igazi csapatmunka volt.

Üzletnyitást nem tervezünk, örömmel veszünk azonban értékesítésre vonatkozó megkereséseket.

Nagyon gyorsan elkészült a BEGiN táska, amit rendeltem, pedig személyre szabva, pontosabban a laptopom méretéhez igazítva kértem. Gyorsak, precízek vagytok, és rugalmasak. Mi az, ami mégis nehézséget jelent esetleg számotokra?

Edina: Jelen pillanatban nehézséget a karácsony utáni kereslet visszaesése okoz. Ez financiális problémákhoz vezet, mely a fejlesztésre nyomja rá leginkább a bélyegét. Gépek beszerzésére lenne szükség és a technológia korszerűsítésére.

Noémi: Nehéz egy bőr táska alapján elkészíteni egy textilbőr táskát. Egész más technika, sokszor megvalósíthatatlan. Gyakran nehéz megértetni azt is, hogy az a méret vagy az a technika azon a terméken nem mutat jól. Futottunk már bele olyan helyzetbe, hogy a megrendelő kért egy adott méretet, amire mi jeleztük, hogy nem lesz szép. Mégis ragaszkodott hozzá, így kellemetlen élmény lett mindkét félnek.

Hogy zajlik a közös munka? Milyen előnyét és hátrányát látjátok? Felosztjátok a szerepeket vagy mindketten részt vesztek a marketingben és a varrásban valamint a honlap szerkesztésében is? Mi a legidőigényesebb?

Edina: A közös munka abszolút családias környezetben és hangulatban zajlik. Kiegészítjük egymást tudásban, mentalitásban, hangulatban és támogatjuk a másikat. A legelején tisztázódott, hogy ki mit szeret, mit tud, és mit csinál majd. Ezt teljes mértékben az egyéniségükből fakadt szerintem.

Együtt találjuk ki, mi lesz a következő modell. Együtt készítjük el a terveket, a szabásmintát. Én szabok, vasalok, Noémi varr, esetleg mindketten és a befejező műveletek vagy az esetleges fotók készítése is közösen zajlik.

A rendeléseket, szerződéseket, a különféle platformokon való megjelenést (a háttérmunkát) megbeszélés után Noémi kezeli. Mérleg jegy szülötteként azt hiszem, én ehhez túlságosan „művészlélek” vagyok.

Noémi: Természetesen a varrás a legidőigényesebb. Szerencsére a marketing nincs a vállunkon, elég hamar beláttuk, hogy ehhez segítség kell. A csapat tagja a marketingesünk, Bajusz Emese is.

Edina: Legidőigényesebb a munkánkban egy még el nem készített táska prototípusának elkészítése. Mivel se táskakészítést, sem bőrdíszművességet nem tanultunk, sokáig tart mire egy-egy feladatot kitalálunk, megoldunk.

Mi a legnagyobb boldogság jelenleg a vállalkozásotokkal kapcsolatban?

Noémi: Jókor jött az ötlet. Túléltük 2020-at. A legnagyobb boldogság? Az, hogy együtt vagyunk, tudunk együtt dolgozni. (Kicsit szarkasztikusan: és még nem öltük meg egymást) Imádjuk a pozitív visszajelzéseket.

Határtalan öröm látni, ha viselik a táskánkat, és újra és újra tőlünk rendelnek.

Edina: A legnagyobb boldogság az elégedett vásárló.

Kívánok a BEGiN márka megálmodóinak rengeteg elégedett vásárlót és további sok sikert a munkában!

Köszönöm az interjút!

A BEGiN Handmade elérhetőségei:

https://www.beginshop.hu/

https://www.facebook.com/beginshop.hu/

https://www.instagram.com/beginshop2020/

Olvasd el ezeket az interjúkat is:

Hobbiból vállalkozás

Demecs Norbi túravezetőt faggattam

A csoda csakis azé, aki hisz benne – neked van már kívánságzsineged?

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.