Ne mástól várd!

Sokat gondolkodom azon, miért annyira fontos, hogy másoktól halljam: ügyes vagy, jól csinálod. Miért másoktól várom a dicséretet?kerdes.jpg

Természetes, hogy szükségünk van elismerésre, megerősítésre, dicséretre. Az a helyzet, hogy önmagunktól kellene ezt elsősorban megkapnunk. El kell kezdenünk önmagunkon gyakorolni.

Dicsérd meg magad. Ahelyett , hogy negatív dolgot mondanál: Jajj, de béna vagyok! /Hogy lehetek ilyen hülye? /Nem tudom megcsinálni!  (biztos ismerős, vagy tudnád még folytatni a sort..)

5.jpgSajnos, sokkal többször fordul elő, hogy bántjuk, szidjuk magunkat, mint az, hogy pozitív mondatokot fogalmaznánk meg magunk felé. Pedig: Minél többször mondasz valamit magadnak, annál jobban kihat az önértékelésedre.

Ráadásul, túlzásba visszük. Pl. Állandóan elkések! vagy Mindig ez történik velem! …

Ne mondj olyat, ami nem igaz.

1. lépés: Vedd észre magad: ejnye, már megint… (a felismerés már fél siker!! 🙂 ) 

2. lépés: Fogalmazd át: pl. Ezt ügyesebben/ okosabban is lehetett volna.  vagy: Lehet, hogy picit lassabban, de meg tudom csinálni!  

“Aki magát ócsárolja, ne várjon másoktól dicséretet.”

Természetes, hogy hibázunk. Viszont, nincs értelme sem magadat, sem másokat hibáztatni. 

Tekints úgy a hibáidra, hogy jó, mert tanulhatsz belőle.

 

A fenti közmondás nagyon igaz. Ha önmagaddal van bajod, állj a tükör elé. Akárhányszor csak elsétálsz egy tükör előtt, nézz bele és nézd meg magad jól. Ne csak nézz, láss!

Vedd észre ami szép , sorold fel, amit szeretsz magadon. Szép a mosolyom, a szemem, a  hajam, a bőröm.

Dicsérd meg magad, ha csinin felöltöztél, ha időben elindultál, ha mosolyogtál, ha kedves voltál. …

Szeresd magad!

 

Figyelj a hozzáállásodra , ez az amin bármikor változtathatsz.

Emeld fel a fejed, mosolyogj. Erőltess magadra mosolyt. És észre fogod venni a szép dolgokat. Míg ha lehajtott fejjel jársz, sok történésről, sok pici csodáról, vagy éppen apró figyelmességről lemaradsz.

Figyelj másokra. Biztosan hallottad már, ha Te kedves vagy, veled is kedvesek lesznek. Ez nagyon-nagyon igaz. Legyél türelmes. Legyél segítőkész. Te is lehetsz legközelebb a másik oldalon.

“Vágysz megértésre? Próbálj megérteni másokat! Vágysz dicséretre? Dicsérj meg másokat (…)! Vágysz kedvességre? Légy kedves!”

(Böjte Csaba) 

“Ha megdicsérsz valakit, attól te is boldogabbá válsz. A dicséret a pozitív dolgokra összpontosít, és amikor pozitív dolgokra gondolsz, az élet szebbnek tűnik.”

(Andrew Matthews )


Dicsérd tehát magad és légy kedves másokhoz.

A dicséret pedig összefügg a jutalommal. Jutalmazd meg magad, ha elértél valamit!

Itt ne tárgyi dolgokra gondolj és ne nagy ajándékokra –bár nagy célok elérése esetén, igen is vedd meg magadnak, kényeztesd magad! -, hanem engedélyezz magadnak egy forró fü578959_547746298576138_883690250_n.jpgrdőt, egy kis olvasást, egy forró csokit, néhány szelet sütit, egy új étterem kipróbálását, … 

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.