Ilyet még nem láttam! Gyönyörű a vízesés télen!

Néha a kirándulás célpontja lehet egész közeli és mégis nyújthat különleges, nem mindennapi élményt. Télen túrázni? Miért ne? Abszolút kárpótolt a befagyott vízesés csodás látványa!

Tegnap kitaláltam, hogy menjünk el a Mátrában lévő Ilona-völgybe, mert a Csodahelyek Facebook csoportban megosztottak friss fotókat a fagyos, jeges csodavilágról! Sosem láttam még befagyott állapotban vízesést! Ma útra is keltünk férjemmel, egy kellemes túrán vagyunk túl és abszolút megérte!

Mielőtt megtennéd, már sorolom is a kifogásokat, – hogy neked már ne kelljen… 🙂  :

  • Télen? Jajj, de olyan hideg van! 

Öltözz fel rétegesen, melegen! (van egy ilyen mondás is , hogy nincs rossz idő csak nem megfelelő öltözet). Ugye, milyen egyszerű?! És hidd el, a séta közben biztosan nem fogsz fázni! És egyáltalán nem fogsz azzal törődni, hogy hideg van. Mert persze, hogy hideg van, tél van, de épp ezért most is ki kell mozdulni, hogy olyan csodás tájat láthass, amit más évszakban nem…

 

  • Jajj, most éppen fáj a ….. !

Még a hajad is.., ugye? Azt is hidd el nekem, amikor azt mondom, a túra közben nem fogsz ezzel foglalkozni! Nem fog fájni, mert nem fogsz rá gondolni. Sokkal fontosabb dolgokkal leszel elfoglalva, a természet szépsége el fogja veled feledtetni az összes nyűgödet. 

 

  • Jajj, de olyan jó így a takaró alatt, meg a sorozatomból is még van 2 rész…és ….! Télen? Ne már!

Igen, igen, persze, hogy jó. Na, de képzeld el, hogy milyen jó lesz egy kiadós séta után otthon a melegben pihenni. És itt is érvényes a két első ponthoz írt pár sor.

 

Igen, január van, igen, hideg van, kell az otthoni begubózás, kell a pihenés és a semmittevés. Egy darabig, de aztán gyorsan szedd össze magad, mert hidd el megéri! Télen is lehet túrázni!

 

Most kell megtenni, hogy elindulsz és gyönyörködsz a tájban. A tél is elmúlik hamar, és sajnos, anélkül hogy nagyon belemennék a klímaváltozás témába, azért beláthatod te is, hogy minden-minden változik és egyre szomorúbb a kép. Kis hazánkat is érinti, és a közeljövőben már még jobban összemosódnak majd az évszakok és a meleg hatására először pont a kis patakjaink fognak eltűnni, és akkor vízesések sem lesznek.

De most még vannak! Nem kell elmenni a Plitvicei-tavakhoz, elég a Mátrát útba ejtened. Parádfürdő közelében található hazánk legnagyobb természetes zuhataga, az Ilona-völgyi vízesés. 

 

 

Vízálló bakancs ajánlott, de a Visszhang-réttől (nagyjából itt tettük le az autót) kb. 2,5 km-t kell megtenni a vízesésig. Kényelmes, könnyű túra, még télen, hideg időben is jól fog esni.

Az előnyöket szerintem nem is kell sorolnom. Azért még is leírom pár sorban, hogy szuper jó program volt férjemmel kettesben ez a kirándulás, hiszen a mozgás és a friss levegőn sétálás közben jót beszélgettünk és szórakoztunk  (a visszhangot is többször kipróbáltuk, meg fotóztunk is sokat). Kalandos is volt a túra, mert csúszós volt azért néhol a terep, figyelni kellett, hova tesszük a lábunkat.

Mivel a lépésekre figyeltem és a fotótémákra, én -bár ne kövesd a példámat- teljesen elfelejtettem, hogy éhes vagyok, mert nem is reggeliztem otthon. A fenti mondataim megerősítésére szolgál viszont ez is.

Nincs más hátra, szedd össze magad, a január csak január, ne legyen kifogás! 

Indulj el, hogy ilyen szépeket láthass, hogy elkápráztasson a jégbe zárt vízesés csodája:

 

A jeges mesevilág, a jégcsapokkal díszített vízesés élőben még lenyűgözőbb!

Ráadásul, bár sokan nem hiszik el, de itt a magasban, a Felső-Mátrában sokszor akkor is süt a nap, amikor máshol már egy hete nem láttak mást mint ködöt!

 

Fotó: A Grand Hotel Galya Facebook oldaláról

 

Ha te is szeretnél többet látni, mozdulj ki, indulj el, CSAK CSINÁLD!

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.