Irány Esztergom!

Ne csak a Balatonra gondolj, ha nyaralni indulsz! Itt van a csodálatos Dunakanyar közel a fővároshoz, rengeteg programlehetőséggel, szépséges látnivalókkal. Esztergom a kapuja és mi hamarosan indulunk, hogy felfedezzük mennyi szuper közös kalandban lehet itt részünk a gyermekkel, hogy aztán a rövid kiruccanás után feltöltődve érkezzünk vissza a dolgozós hétköznapokba.

Arra buzdítalak, fedezd fel te is minél jobban kis hazánkat!

Biztosan számtalanszor választottad már a Balatont, esetleg indultál egy-egy nagyobb városba. Most célozd meg a Duna-partot!

Miért jó döntés Esztergom?

 

 

Kultúrára szomjazóknak, történelemkedvelőknek:

 • Ha Esztergom, akkor természetesen mindenkinek a Bazilika jut az eszébe. Ehhez a városhoz köthető a Magyar Királyság kezdetének története. Nagyszerű program a Bazilikát, Magyarország legnagyobb székesegyházát a Duna másik oldaláról is megtekinteni. Amikor átsétálunk a Mária Valéria hídon, máris Szlovákiában, Párkány városában találjuk magunkat. A Bazilika belső tere ingyenes látogatható, belépőjegyet az altemplom, a kincstár, és a kupola megtekintéséhez szükséges váltani. A szűk csigalépcsőt a gyerekek is élvezni fogják, a Panoráma terem és a csodás látvány megéri a fáradalmakat, a fenti kávézóban pedig picit megpihenhetünk.

 • A Vármúzeumban visszacsöppenhetünk a középkori királyok, reneszánsz érsekek, a vár lakóinak és szolgálóinak időszakába. Megtekinthetjük a Rondella kiállítótermen túl a Várszínházat, a Fehér-torony kilátót, Vitéz János könyvtárszobáját, a harangudvart, a Lipót-teraszt és a Szent Korona hiteles másolatát bemutató trón- illetve lovagtermet.

 • Közkedvelt látnivaló a szintén csodás környezetben található, különleges hangulatú Babits Mihály Emlékház.

 • Még számos múzeum áll rendelkezésre illetve be lehet akár nevezni a Turisztikai Információs Iroda Multúra egyedülálló városnéző csomagjára is. (www.iranyesztergom.hu)

 


Túrázókedvűeknek:

 • A Vaskapu-hegyről népszerű kirándulóhely, belátni a csúcsról egész Esztergomot és a Dunakanyart. A kilátás gyönyörű és egy étteremmel rendelkező menedékház valamint egy állatsimogató is várja a túrázókat.

 • Végigjárhatjuk a Strázsa-hegyi tanösvényt (kb. 1 óra) és felfedezhetjük a védett növényeket, mint a gyönyörű erdei szellőrózsát, a sömörös kosbort, a fekete és a leánykökörcsint, vagy az apró nőszirmot és láthatunk számos szebbnél-szebb lepkefajt. A hegy tetején álló kilátóból egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk. A tanösvény utolsó állomásánál a “Gyilkos-tónál” a vízpartok rejtett élővilágával ismerkedhetünk meg. (forrás: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/strazsa-hegyi-tanosveny)

 • Túraútvonal ajánlat még: A lenyűgöző adottságokkal bíró Búbánat-völgy, vagy a Rám-szakadék egyedülálló, sziklás, vadregényes útvonala, vagy a festői szépségű pilissztentléleki túra mind kitűnő választás felfedezni a mesés tájat.

 

Vízimádóknak:

 • Aquasziget: Fedett élményfürdő (többek között sodrófolyosóval, vízeséssel, vízgombával, dögönyözővel és mászófallal, jacuzzival és gyermekmedencével, csúszdákkal) szaunavilág és kültéri strand (óriás játszótérrel, strandröplabdával) vár a fürdőben.

 • Palatinus-tó: Az ország egyik legtisztább vízű mesterséges tava, ahol strandokat építettek ki csúszdával, sportolási lehetőséggel, működik búvárbázis és csónakázni is lehet.

 • A Kis-Dunán, illetve innen a Nagy-Dunára kijutva hosszabb-rövidebb vízitúrákat tehetünk. Kajak-és kenubérlésre van lehetőség.

 • A Bottyán-tó horgászok kedvelt helye, ahogy a Búbánati-tavak együttese is, utóbbi csónakázáshoz is nagyszerű választás.

 

Közlekedési eszköz rajongóknak:

 • Az autógyártásról is nevezetes Esztergom, és van a városban egy Autós Közlekedési Park, ahol 6-12 év közötti gyermekek kis Suzuki Vitarák volánjai mögött gyakorolhatnak.
 • Van dotto-kisvonat, ami nagyszerű lehetőség a városnéző túrára

 • Lehet sétahajókázni, egy 45 perces út alatt a vízről megcsodálni a Várhegyet a Bazilikával és a gyönyörű természeti értékeket.

 

Édessszájúaknak:

 • Meg kell nézni az Esztergomi Bazilika marcipánból készült 1:200 arányú makettjét is és kipróbálni 1-2 különlegességet az Esztergomi Központi Kávéház-Szamos Cukrászdában, ahol még Babits sarok is található, hiszen szívesen időzött itt a nagy költőnk.

 • Érdemes fagyizni egyet a Széchenyi téren.

Gyerekeknek:

 • Duna Múzeum: A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazán népszerű a kicsik körében, hiszen játékos formában ismerkedhetnek a vízzel: van hatalmas vizes terepasztal és árvízi terem is helikopterrel, pihenőpad, ahol vízzel kapcsolatos versekbe, dalokba hallgathatunk bele és egy vetítőterem, ahol levezetésképpen meg lehet nézni a Nagy Ho-ho-ho horgászt ( sajnos felújítás miatt csak jövőre látogatható)

 • Geoda: Interaktív Őslény és Ásványkiállítás, ahol ősmaradványokat lehet kutatni és megismerni.

 • Máltaiak játszótere: Mert egy játszótér mindig kell! A Bazilikától 10-15 perc sétatávolságra, a Kőrösi László utcában található ez a nem szokványos játszó, ahol esős idő esetén vagy nagy kánikulában fedett terasz alá is be lehet húzódni játszani. Kis faházban WC és pelenkázó biztosítja a kényelmet, van babaszoba, a kicsiknek kismotorok, a nagyobbaknak társasok, melyek térítésmentesen használhatóak.

 

A fenti látnivalók összegyűjtésében nagy segítségemre volt az Irány Esztergom! című mesekönyv. Az Utazik a család sorozat könyvei egyszerre mese-és útikönyvek. Nagyszerű választás kicsiknek és nagyobbaknak is, hogy a lapokon keresztül, a vicces család és két kis kedvencük utazásai által megismerhessék Magyarország legszebb vidékeit, a csodás kötelező látványosságokon túl a kevésbé ismert helyeket is.

 

Nem csak úti célt tekintve lehet nyaralni másképp is:

 

Ha eddig mindent megterveztél, beosztottál, engedd most ezt el kicsit.

 • Járjatok nyitott szemmel útközben és ami tetszik ott álljatok meg.

 • Nézz körbe indulás előtt, de gyűjts több lehetőséget össze, így aztán tudtok időjárástól, kedvetektől, távolságoktól függően látogatásokat tenni.

Ha eddig mindig a Google keresőbe írtál kulcsszavakat, vagy csak a Booking-ot ismerted:

 • Nézz szét a KidsOasis oldalán ( https://kidsoasis.hu/utazik-a-csalad-magazin), hogy ne legyen zsákbamacska a választásod.

 • Hallgass ismerőseidre, amikor ódákat zengenek egy helyről, majd nézz utána te is, hogy nektek is megfelelő lehet-e, aztán foglald le, ne csak találomra válassz.

Ha eddig a gyerekmedence volt a döntő szempont:

 • Legyen minél több lehetőség a közös programra. Milyen jó is az, amikor együtt csúszdázhattok, együtt társasozhattok, vagy túrázhattok. Múzeumra, sétára, cukrászdára is jusson idő a fürdés mellett.

 • Élvezd a nyaralást te is úgy, akár egy gyerek!

 • Este ne dőlj ki, igyatok meg 1-1 pohár bort a pároddal és beszélgessetek.

 

Hamarosan indulunk az esztergomi Portobello Wellness & Jacht hotelbe.

Minimális okom sincs az izgalomra, hiszen van egy nagyszerű kezdeményezés, a KidsOasis, ami megteremtette a szálláshelyek családbarát minősítési rendszerét, a kritériumrendszerük alapján pedig a Portobello hotel 4 szélforgós minősítést kapott. (bővebben arról, hogy ez mit jelent ITT)  A KidsOasis célja, küldetése, hogy a család álljon a középpontban, a nyaralás minden családtag számára élmény legyen: megkapjuk az igazi törődést, gondoskodást, odafigyelést, valamint otthoni kényelmet, hogy igazán feltöltődhessünk a mindennapokra, miközben együtt játszhatunk és vehetünk részt programokon.

Ugye milyen jól hangzik?

Izgatottan várjuk azt a pár napot, amit Esztergomban, a KidsOasis által minősített négycsillagos wellness hotelben töltünk majd.

Most úgy gondolom, éppen erre van szükségünk: a feltöltődésre, a kikapcsolódásra, közösen.

Nem indulunk elvárásokkal. A szálloda mint írtam, biztosan remek szolgáltatásokat és nagyszerű programokat kínál majd nekünk, jó kezekben leszünk, csak élveznünk kell majd, amit kapunk.

Azért a látnivalókat sem hagyjuk ki!

Mindenről beszámolunk HAMAROSAN!!!

 

 

Te jártál már a csodaszép Esztergomban?

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.