5 tipp fogyózás helyett!

Itt a január, a tervezgetések ideje, és biztos vagyok benne, hogy ilyenkor hangzik el a legtöbbet ez a mondat: Fogyózás jön, leadok x kilót! 

 

Na, én nem fogadtam meg a szilveszteri koccintáskor és utána sem semmit. Ugyanakkor látom, amit látok és tudom, hogy nem tetszik. Nem sírok és panaszkodom, mert azzal pont semmit nem érek el, – esetleg nem csak magamat, hanem még a körülöttem lévőket is felidegesítem. Nem vágtam a kukába a hűtő és az édességes fiók egész tartalmát. Nem kezdtem el bőszen keresni a legtutibb fogyókúrás recepteket, mert sosem tettem így és nem is most fogom elkezdeni.

 

Nem hiszek a fogyókúrákban. Amit leadsz fogyózás alatt, azt majd szépen visszajön, amint abbahagytad a diétát, a nem evést, a léböjtkúrát, a 90 napos választó kúrát vagy a káposztafalást vagy mit tudom én mit.

Lehet könnyen beszélek, mert vékony vagyok, de hidd el, aki vékony, azon 2-3 kiló plusz már rögtön meglátszik, és ha nem jön fel rám a nadrág, vagy még éppen igen de nem kapok benne levegőt, akkor az azért zavar.

Szóval abban biztosan egyetértünk, hogy egy a fontos, illetve a legfontosabb:

 

az odafigyelés

Aztán ott van még a kitartás, az okos, átgondolt, lépésről-lépésre haladás, és az akarat, meg a mozgás. Az egészséges táplálkozás és a mozgás együtt ér valamit, ha sikert akarsz elérni. Ha tetszik, ha nem, így van ez, és ennyi bevezető és mit nem teszek után, írom, hogy milyen lépéseket tettem én az elmúlt pár napban.

 

  • Víz!

A reggelt egy pohár víz elfogyasztásával indítom. Segíti beindítani az emésztést, hidratál, jól esik. Napközben pedig minimum 2 liter folyadékot -leginkább vizet – iszom. Letöltöttem egy igyál vizet alkalmazást is, segít, hogy kövessem hol tartok és jópofa, hogy a nap végére nagy mosolyra húzódik a polipom szája. Kaptam egy nagyon szuper smoothie készítőt is karácsonyra, így amennyiben itthon vagyok, a délelőtt folyamán egy nagy adag gyümölcsturmixot is megiszom.

Tipp: a kiwiben nagyon sok a vitamin, de enni én legalábbis nem igazán szeretem, a turmixok szuper alapeleme lehet viszont.

 

  • Nincs cukor! 

Már egy ideje a kávémat csak tejjel és cukor nélkül iszom. Ha sütit készítek eritritet használok. A csokiról nem tudok és nem is akarok lemondani, de sokkal-sokkal kevesebbet fogyasztok. Inkább készítek édességet és akkor nem kívánom annyira a csokit, illetve nincsenek szem előtt. Ez is fontos. A nutellás üveget is elrakom, mert nem hiányzik az most nekem. Ugyanakkor állítom, hogy nem lemondásról kell szóljon az egész dolog számunkra, inkább a mértékletességet tartsuk szem előtt!

 

  • Nincs kenyér (és liszt)!

Nagyon szeretem a kenyérre kenhető finomságokat. Viszont az avokádókrémet, a körözöttet, a bármilyen krémet teljesen jól el tudom fogyasztani egy abonett szeleten. Így jóval kevesebbet eszem, mert kenyérből sosem egy vagy két kis szelet fogyott el,  és sokkal egészségesebben étkezem. Salátát készítek ebédre, szendvics helyett. Minél színesebb annál jobb! A liszt fogyasztást is minimalizálom, többször zabpehely és vagy mák kerül például a sütibe legalább fele-fele arányban vagy a lisztből éppen csak egy kevés, vagy el is hagyom.

 

Tipp: banánból és zabpehelyből pár perc alatt nagyon finom kis kekszeket készíthetsz, ha édességre vágysz! 🙂


A saláta nem csak egészséges, de finom és laktató is tud lenni, meg nagyon guszta!

 

  • Kevesebb alkohol! 

Nem azt mondom, hogy olyan hű, de sokat iszom. De azért egy héten több este van, hogy elfogy egy vagy két pohár vörösbor. És azt gondolom ez számít! A csak egy pohár bornak is, a csak egy pohár sörnek is van cukortartalma, és egyáltalán, nem biztos, hogy egészséges és bár jól esik, de mindenképp érdemes kicsit visszavennem belőle.

 

  • Mozgás!

Hideg van odakint és sötét van korán reggel meg már délután is, így aztán sokszor érzem úgy, hogy fáradt, álmos vagyok. Könnyebb választás elindítani egy sorozatot és letelepedni a laptop elé… Ám erőt veszek magamon, és igyekszem nem a kifogást keresni, hanem belevágni! Heti egy-egy napot leszámítva minden napra felírtam magamnak, hogy jóga/séta/futás. Azt gondolom minimum 20 percet minden napba bele tudok valahogy zsúfolni! Sokkal jobb lesz utána a közérzetem és biztos vagyok benne, hogy segíti az állóképességemet, kevésbé leszek fáradékony, jól esik megmozgatni a testemet, az izmaimat. Egyelőre a rendszeresség a terv és nem az erősítés, – bár az is rám férne-, de szépen sorban szeretnék haladni. Nem feladni, hanem csinálni!

Egy kis csoki is belefér, ha odafigyelünk!

Határozott vagyok és odateszem magam, hogy januárban így folytatódjon a többi nap is. Aztán pedig nincs megállás, abban bízom, hogy minél több nap eltelik, annál automatikusabb lesz az egész. Könnyebb lesz az elinduláshoz képest a folytatás és könnyebb leszek én is, de főleg az fontos, hogy jobban érezzem magam a bőrömben, több erőm és kedvem legyen a további terveim megvalósításához!

 

Neked is sok erőt, kitartást! Ne fogyózás legyen a cél, hanem életmód-váltás, odafigyelés!

Hajrá! Csak csináld!

 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.