3 könyv, amit nem fogsz tudni letenni – Kedvenc könyveim 2020-ból – 1.rész

2020-ban többet olvastam, mint máskor. Ha már a négy fal között ül az ember, az egyik legjobb elfoglaltság az olvasás. Több elgondolkodtató, izgalmas, szuper könyv kerültem a kezembe, imádtam az oldalakat falva utazni, álmodozni, kikapcsolódni nevetni vagy épp egy picit pityeregni. Kedvenc könyveim is lettek. Három regényt választottam, amelyek amellett hogy letehetetlenek voltak, nagy hatással voltak rám. Leírom, miért ajánlom ezeket a könyveket elolvasásra akár most a téli estéken!

Hiszem, hogy az a jó könyv, ami megragad az emberben. Amit olvasva egyszerre érzed azt, hogy nem bírod letenni, közben pedig nem akarod, hogy véget érjen.

Az alábbi könyveket nagyon szerettem 2020-ban. Néha buszon, fürdőkádban, fűben hasalva vagy paplan alatt hajnalba nyúlóan olvastam és közben nem igazán lehetett hozzám szólni sem:

Máris jön a top lista fordított sorrendben haladva, azaz a kedvenc könyveim 2020-ban. Előtte két könyv, amelyek majdnem felkerültek a dobogóra. Ezeket is nagyon szerettem olvasni, abszolút kikapcsoltak, elvarázsoltak.

Érdekes, hogy Dánia, Svédország, Róma és New York a helyszínek a 2020-as kedvenc könyveimben. Talán azért, mert nem lehetett utazni? Talán csak simán azért, mert imádok utazni?

Ha máshogy nem, hát könyveket olvasva bármikor utazhatunk!

Utazz könyvekkel: 5+1 könyv

Na, de akkor most már nem húzom tovább az időt, mutatom a kedvenc könyveim 2020-ban 3. helyezettjét.

A könyv, amit te sem fogsz tudni letenni:

Top 3: Sofia Lundberg: A kérdőjel egy fél szív

Ezt a könyvet a címe alapján választottam. Az iskolai könyvtárból került hozzám, mert kisfiam tanítónénijétől nemcsak neki, hanem magamnak is „rendeltem” egy-két könyvet. Amikor megláttam a borítóját, már beleszerettem. Azonnal elkezdtem olvasni és nagyon megfogott. Igazából, ez nem egy vidám történet. Inkább szomorú, megrendítő olykor. Én valahogy szeretem ezeket a regényeket. Furcsa, sejtelmes, de szép történet, ami magával ragad. Különleges a cím is. Valljuk be, sosem gondoltunk még erre, hogy a kérdőjel egy fél szív, de így van!

“-Te valójában egy nagy kérdőjel vagy. Számunkra és a magad számára is. És kérdőjel mindig csak egy fél szív, gondoltál már erre valaha is? Nem lehet szeretni valakit, akinek a szíve tele van titkokkal. Egyszerűen nem lehet.

Titokzatos. Talán ez a jó szó a regény összességére.. Az egész történetben ott van a titkolózás, a titkok, és sok-sok érzelem.

Két idősíkon játszódó történetet olvastam, a múltban játszódó részben a főszereplő még gyerek, a másik párhuzamosan futó részben pedig sikeres fényképész és anya, feleség New Yorkban. Elin Svédországban, pontosabban a Svédországhoz tartozó Gotland szigetén nőtt fel. Imádtam a helyszínt, a hangulatos ábrázolását, a természet lágy ölét.

A felnőtt Elin néha zavaró volt, nem igazán értettem, hogy miért is kell titkolóznia a származását illetően. Aztán ahogy haladunk a könyvben, kiderül, miért a szégyenérzet és a bűntudat. Drukkoltam neki, hogy szedje össze magát, találja meg újra önmagát. Ha másért nem, hát azok miatt, akik szeretik és akiket szeret.

A múltat nem lehet, nem szabad és nem is kell elfelejteni.

Reméltem, hogy megbocsát magának, hogy szembenéz a múlttal, hogy végre vállalja és megosztja azt a szeretteivel. Ehhez nagy erő kellett és amikor végre megtette, akkor felnéztem ezért a főszereplőre.

Nehéz elmesélni, miről szól a könyv, anélkül, hogy ne mondjak túl sokat. A lényeg, hogy ez nem egy szerelmi történet. Egy családról van szó, középpontban egy önmagát marcangoló nő. Elin jelenét és múltját ismerjük meg, a múltat, amit feledni szeretne, ám egy régi barát felbukkanásának köszönhetően ismét gyermekkorának helyszínén találja magát és vele együtt utazunk mi is.

Varázslatos az írónő stílusa, a leírások, és néha kell a léleknek egy ilyen kis szomorkás történet.

Ráadásul a vége nem lesz szomorú. A megható történet a végén elgondolkodtatott és nagyon tanulságossá vált a könyv. Nagyon szerettem.

A két legnagyobb tanulság:


A múltat nem lehet kitörölni és elfelejteni.


Nem biztos, hogy minden valóban úgy történt, ahogy te azt hiszed.

Folytatás holnap a 2020-ban olvasott kedvenc könyveim ezüstérmesével!

Térj vissza holnap is az oldalra!

Csak csináld!

#olvasnijó

Hogyan születik egy mesekönyv? Olvasd el az interjút!

Interjú a mesekönyvíróval

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.