Mit tanulhatunk Gretchentől? – Könyvajánló

Van ez az általam csak kék könyvnek emlegetett könyv, amit már olyan nagyon régóta el akartam olvasni. Boldogságterv a címe, Gretchen Rubin a szerzője. Mindig megnéztem, kerestem a könyvtárban, de épp másnál volt. Mivel sorakoztak, sorakoznak az elolvasásra váró könyvek a polcomon, így megvenni nem akartam. Mikor végre kikölcsönöztem, alig bírtam letenni.

Egyrészt, mert nagyon sok jó ötletet ír le, szórakoztató stílusban, számtalan frappáns, elgondolkodtató idézettel, érdekes kutatási eredménnyel tarkítva, másrészt, mert nagyon vártam mit ír majd a végén. Egy évet szánt a boldogságtervre Gretchen, a 12 hónapot különböző témákra bontva, mindig egy-egy területre koncentrálva. Erre a módszerre egyébként a Benjamin Franklin: Számadása életéről c. könyv inspirálta őt, amelyben a szerző 13 erényt gyakorol, minden héten egyet kiemelve, mindegyiket négyszer ismételve a kitűzött egy év alatt.

Azt gondolom, nem egy kifejezetten önsegítő könyv Gretchen Rubin könyve. Nem is szórakoztató irodalom, mert attól viszont több. Motiváló? Igen. Jól felépített? Igen. Segít, inspirál, cselekvésre késztet? Igen. Emiatt a sok igen miatt, mindenképpen javasolt az elolvasása. 🙂 

Valamint számos pontban magunkra ismerhetünk és az szerintem mindig plusz pont. Már a boldogságterv ötletének megszületése előtti gondolatmenet is ismerős lehet sokunknak: elsuhannak az évek, repül az idő.. jól kihasználom? boldog vagyok? mitől vagyok boldog? hogyan lehetnék még inkább az?

“azon a zsúfolt buszon ülve két dologban immár bizonyos voltam: nem vagyok olyan boldog, mint amilyen lehetnék, és az életem nem változik, ha én nem változtatok rajta.” 

És akkor úgy döntött, ad magának 1 évet arra, hogy még boldogabb legyen. Blogot is vezetett róla, majd mindez, ez az útkeresés, az apróbb-nagyobb trükkök, a sok-sok családi, hétköznapi jelenet megjelent könyv formában is. 

Én nagyon szerettem. 

boldogságterv

Például azt a részt, amikor Felnőttségem titkai címszóval lejegyezte ezeket az igazságokat:

 • Mások nem úgy látják a hibáidat, mint képzeled.  – Hajlamosak vagyunk bolhából elefántot csinálni és azzal törődni, vajon mit gondol a másik. Az, hogy más mit gondol, az egy dolog. Neked azzal, nem kell foglalkoznod. Magaddal legyél rendben. Fogadd el magad úgy, ahogy vagy. Illetve ha valami nem tetszik, akkor változtass!
 • Segítséget kérni szabad.  -Kérj és kapsz. Tudod, néma gyereknek …
 • A legtöbb döntéshez nem kell alapos felkészülés.  – sokszor kell azonnali döntést hoznunk. Nincs idő gondolkodni sem igazán, nem hogy felkészülni. A legjobb, ha a legjobb tudásunk, érzésünk szerint cselekszünk. Ha jót akarunk, ha jó érzéssel tesszük, ha a megérzéseinkre hallgatunk, nagy valószínűséggel jól döntünk.
 • Jót tenni jó érzés.  -így van , jó neked és neki(k) is
 • Mindenkihez kedvesnek kell lenni. – ha kedves vagy, veled is kedvesek lesznek. Ha kedves vagy, sokkal könnyebb.
 • Legyen nálad pulcsi.  -mert sosem tudhatod.. de ha már itt tartunk legyen nálad zsebkendő is  (és be kell valljam ezt a két dolgot én majdnem mindig elfelejtem.. 🙂 )
 • Sok kicsi sokra megy, ha minden nap elvégzel egy keveset, sokra viszed. -ha keveset haladok, az is jó érzés, mert legalább elkezdtem, csináltam.. Ez az idézet is szerepel a falamon: 

  A LEGNAGYOBB VÉTSÉG AZ,

  HA SEMMIT SEM TESZEL, MERT ÚGY GONDOLOD,

  TÚL KEVÉS, AMIT MEGTEHETSZ.  

  (Zig Ziglar)

 • A legtöbb kosz lejön szappannal és vízzel.  – én sem használok sok tisztítószert, csak a feltétlen szükségeseket..
 • Ha néha ki-be kapcsolod a számítógéped, el kerülheted a nagyobb zűrt. – amikor az irodában dolgoztam, ott is a számítógépesek első válasza mindig ez volt: indítsd újra a gépet..
 • Ha valamit nem találsz, takaríts. – a rendrakással megkönnyíted a mindennapjaidat, kevesebb stressz, idegeskedés, keresgélés, + jó ránézni a rendbe tett polcra, sarokra, …
 • Te döntöd el mit csinálsz, de azt nem, hogy mit szeretsz csinálni. – ehhez azt fűzném hozzá, csináld, amit szeretsz! 🙂 Persze vannak például házimunkák, amiket nem szeretünk, de meg kell csinálni. Elkezdeni nehéz, utána már megy. A nálam okosabbak pedig azt mondják, kezdd mindig azzal ami a legnehezebb számodra, hogy túl legyél rajta és utána már csak az várjon, amit élvezettel teszel. Én ettől spontánabb vagyok…
 • A boldogság nem mindig boldogít. – Azt hiszem, ez arra vonatkozik, hogy sokszor sokat agyalunk.. Talán nem kellene…
 • Többet ér, amit mindennap megteszel, mint amit hébe- hóba.  – Minden egyes nap! Nehéz..  A rutinnal kapcsolatban is épp a múltkor hallottam egy olyan mondatot, hogy csak akkor működik a dolog, hogy 21 napig, ha csinálsz valamit, akkor rutinná válik, ha egy nap sem marad ki. Ha egy nap is másképp alakul, akkor kezdődhet újra a számolás.
 • Nem kell mindenhez tökéletesen értened.  – Nem érthetünk mindenhez, viszont legyünk minél több dologgal képben. Tágítsuk az ismereteinket. Fontos, hogy csak olyanról beszéljünk, olyan témához szóljunk hozzá, amit tudunk, amiben biztosak vagyunk, butaságot ne mondjunk csak azért, hogy mondjunk valamit.
 • Ha nem hibázol, nem vagy elég elszánt.  – Mindenki hibázik. Nem baj, ha hibázol. Lásd be, tedd jóvá, tanulj belőle. Akkor előre visz. nobody-is-perfect-688370_1280
 • A recept nélkül kapható gyógyszerek nagyon hatásosak. – Gyógyszer helyett inkább a természetes módszereket választanám. Megfázásra: kamilla,  gyulladásra, viszketésre: körömvirág, fülfájásra: meleg só, hasfájásra: meleg párna, vagy körkörös masszázs , és így tovább…
 • Ne hagyd, hogy a tökéletes a jó ellensége legyen.  – Nem vagyunk tökéletesek. Senki és semmi sem az. Vannak jó élményeink és nagyon jók, vannak jó főztjeink, jó írásaink, stb. élvezzük ezeket. Magunkhoz képest legyünk, akarjunk minél jobbak lenni. A legjobbra törekedni!
 • Ami másnak szórakoztató, nem biztos, hogy neked is az – és fordítva. – Ne akarjunk mások lenni. Ne legyenek mások felé elvárásaink
 • Az emberek általában jobban örülnek annak a nászajándéknak, ami nem szerepelt a listájukon.  – Gondolom, mert vetted a fáradtságot és gondolkodtál, minek is örülnének. Hálásak a törődésért.
 • Akkor sem tudod megváltoztatni a gyerekeid természetét, ha különórákra beszéled rá és iratod be őket.  – nem is kell megváltoztatnunk őket. Terelgetni, irányt mutatni, ötletet adni lehet, erőltetni valamit nem érdemes.
 • Betét nélkül nincs haszon. – Így van. Erő, energia, idő, pénz, bármiről is legyen szó, bele kell fektetni, hogy több, jobb, szebb, okosabb, stb. legyen. 

reed-546250_1280

 

Szeretnék még megosztani Veletek néhány részt, azokat, amelyek nekem leginkább tetszettek, amelyek, elgondolkodtattak, ahol hevesen bólogattam olvasás közben. Aztán elárulom majd mi az, amit magamnak kiemeltem és amit már meg is valósítottam a Gretchen által leírt boldogságterv-pontok közül. 

Szóval folyt. köv. 🙂 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.