[Vigyázz! Kész! Posztolj!] Azt mondom neked, Z generáció …

A hónap bloggereként lehetőségem nyílt témát javasolni. Bevallom, nagyon kíváncsi vagyok a többiek hogyan viszonyulnak a Z generációhoz, ezért választottam ezt a címet. Ebbe belefér, mi az, amiről azt gondoljuk, jól csinálják, illetve amiről azt, hogy kevésbé. Mi az, amit tanácsolunk nekik esetleg, vagy mi az, amit nagyon irigylünk. Mi az, amit köszönünk nekik, vagy épp mi az, ami miatt morgunk magunkban.

a-honap-bloggere

Miért a többes szám harmadik személy? Mert a mai fiatalságról van szó, én bizony már régen elmúltam 20 éves. Korábban mindig a (3 évvel fiatalabb) tesómhoz képest viszonyítottam, ha 1988 előtt született valaki, akkor még nagyon fiatal. 🙂 Én az Y generációba tartozom tehát. A Z generáció tagjai azok, akik 1995 után születtek. 2010 -től pedig már itt az Alfa generáció, tehát a kisgyermekek már egy még újabb csoportot képviselnek.

Azt kell mondjam, hogy nem igazán ismerek senkit ebből a korosztályból. Amit olvastam és amit látok, arról van véleményem. Na és persze szülőként.
Mert felelősek a szülők azért, hogy ebben a mai felgyorsult világban a fiatalok értsék is, amit látnak, amit használnak. Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni kell velük. Meghallgatni őket. A türelem a kulcsszó. Mert nem biztos, hogy könnyen megnyílnak majd egy szemtől-szembe beszélgetés során és nem valószínű, hogy jól ki tudják majd magukat fejezni. De ott kell lennünk és a kérdéseikre válaszolunk. Tudnunk kell róla mit tesz és leginkább őt tudatosítani, hogy amit tesz, az mivel jár, járhat.

 
Még előttem van az a jelenet, amikor azt mondom a szüleimnek, nem, nekem nem kell mobiltelefon. Makacs voltam, épp kezdett mindenki mobilozni, én azt mondtam, nekem nem lesz. Aztán kölcsönvettem Anyukám telefonját egy-két sms erejéig. Aztán persze enyém lett a telefon, a kis Alcatel. 🙂 Majd kaptam egyet. A középiskola első évében történt mindez…

Most biztosan kikerekedett szemekkel nézne egy Z generációs, mert el sem tudja képzelni, milyen lenne mobil nélkül. Ki nem tenné a lábát otthonról a kis készülék nélkül. Sms-t sem ír már. Nem is fogalmaz már 160 karakterben sem, smiley-t, animációt, vagy inkább mozgóképet, videóüzenetet küld. 

Gyorsan pörög minden. Felgyorsult világban élünk. Ezt mondjuk már egy ideje. Azok viszont, akik tényleg beleszülettek ebbe a világba, ahol már elképzelhetetlenek a napok, az órák a mobil és főleg az internet nélkül, megszokták ezt a tempót. Fotóz, videóz, megoszt, sőt élő videóadásban jelentkezik, mindez egy-egy pillanat csupán. Minden élményt megoszt, mert azonnali kontaktra, visszacsatolásra van szüksége.

girl-1192032_1280

A Z generáció Z-je a “zappers” szóra utal, amit “kapcsolgató”, “ugráló” -ként fordíthatunk. 

Több helyre tudnak figyelni, de hosszabb ideig képtelenek koncentrálni. Pörgést várnak. 8 mp az az időtartam, amíg fel lehet kelteni az érdeklődésüket. Eddig figyelnek igazán. Újabb és újabb ingereket várnak.

Érdekes volt, ahogy a múltkori bloggereknek szervezett napon az egyik előadás közben levetítettek két James Bond filmjelenetet. A mai filmben ugrálnak a képkockák, pár másodpercenként változnak, ehhez képest a 20 évvel ezelőtti lassúnak, szinte vontatottnak tűnt.  

Ugrál a mai fiatalság a munkahelyeket illetően is, ha nem tetszik neki valami, nem fél továbblépni, váltani. Azt gondolná egy másik generáció, hogy nem becsülik meg amit kapnak, de én azt gondolom, nagyszerű, hogy tudják, hogy a kitűzött célok elérése rajtuk múlik, ha nem érzik jól magukat, jó, ha ezt időben felismerik és remek, hogy elég bátrak ahhoz, hogy változtassanak. 

A digitális kor bennszülötteinek is nevezik őket, a Z-ket.  Az internetről tájékozódnak, folyamatos információáradathoz szoktak. Az állandó fejlődés, a feljebb jutás lehetősége, a rugalmasság az alapvető elvárásuk. 

Társas életet is leginkább online élnek, interneten kommunikálnak, telefont nyomkodnak a valódi találkozások, beszélgetések helyett. Nehezen fejezik ki magukat szóban és képtelenek az aktív hallgatásra.

Amiért nagy piros pontot adnék a Z generáció tagjainak: 

 • Lelkesek és hajlandóak tenni azért, hogy sikereket érjenek el. Szeretnék élvezni a munkájukat. Tudnak, akarnak váltani, ha nem tetszik az adott munkahely számukra. Saját vállalkozásban gondolkodnak.
 • Ötleteiket, elképzeléseiket képesek megvalósítani
 • Fontosnak tartják a környezetvédelmet. Újrahasznosítanak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, energiatakarékos égőket vásárolnak.

Amit pedig üzennék nekik:

 • Tarts néha szünetet!
  Elképzelhetetlen, hogy ne görgesd végig naponta többször a közösségi oldalakat? Hagyd otthon a telefonod, lépj ki a szabadba és meglátod, hogy hamar elfelejted, hogy szükséged lenne rá. Mindent csak elkezdeni nehéz..
 • Törődj másokkal
  Lehet, hogy neked egyértelmű, lehet, hogy neked nem gyors, neked egyszerű.. Akkor tedd azzá a másik számára is. Segíts neki. Nem tudhatod, mikor jön majd jól éppen az ő segítsége, tapasztalata a Te számodra.. De ne csak ezért.
 • Merj más lenni! 
  A kategóriákba sorolás nem feltétlen jó, tűnj ki a tömegből, erősítsd a saját jó tulajdonságaidat, építkezz belőle és tudd, hogy egyedi és megismételhetetlen vagy!

umbrella-1588167_1920

Nézd meg, mit írtak a többiek (a békára kattintva) :

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.