Találd meg az erősségeidet!

 

jo.jpg

Írtam már arról (ITT), hogy megpróbálok majd annak is segíteni, aki még egyáltalán nem tudja merre induljon el. Nem úgy kezdi a napját, hogy előtte lebeg a célja, csak sodródik a nagyvilágban.
Fontosnak tartom, hogy használd ki a lehetőségeidet! Legyen önbizalmad és érezd, meg tudod csinálni!
Csináld azt, amiben jó vagy!

A fentiekhez pedig az önmagad megismerésére van szükséged. Minden embernek vannak erősségei és gyengeségei.
Az erősségeinkre kell fókuszálnunk!

Nem jutunk előrébb, ha folyton azzal foglalkozunk, ami nem megy. Ha nincs eredmény és sikerélmény rosszul érezzük magunkat. Mindenki másban jó, másban erős. Ha Te megtalálod, mi az, ami a neked való, akkor nem csak, hogy élvezed majd, de könnyedén járod majd az utadat!

Találd meg Te is az erősségeidet!
(Csak egyet válassz ki, amelyik a legközelebb áll hozzád. Ha nem tudsz dönteni kérdezd meg a számodra fontos emberek véleményét, szerintük melyik típusba tartozol.)

A 8 intelligencia a Gardner-féle rendszerből (Howard Gardner, a Harvard Egyetem pszichológia professzora):
 
   -Nyelvi-verbális
A beszéd, az olvasás, az írás készsége tartozik ide. Sokat olvas, könnyen tanul idegen nyelveket, nem okoz gondot neki a verstanulás vagy a dátumok memorizálása. Jó a kommunikáció képességét, könnyedén kifejezi magát. A helyesírása is kiváló.

   -Matematikai-logikai
Számok, műveletek, összefüggések felismerése, érvelés, csoportosítás a fő védjegyei ennek az intelligenciának. Ide tartozik, aki jó a matematikában és a számítástechnikában. Már gyerekként is szerette a kísérleteket, valamint a működési elveket megérteni. A stratégiai játékokat kedveli, ügyes a sakkban, malomban és szívesen kirakózik.

   -Természeti
Imád a szabadban lenni, kirándulni, túrázni. Rajong az állatokért, imád a fákban gyönyörködni, szívesen vizsgálgatja a virágokat, növényeket.

   -Mozgásos/testi
Mozgáskoordinációja jó, hajlékony, kitűnő egyensúlyérzékkel, kézügyességgel rendelkezik. Hamar kitűnik a sportban. Már gyerekként örökmozgó. Sokat használja a kezét: beszélgetés közben gyakran megérinti a partnerét, feltűnően gesztikulál vagy éppen az ujjain számol. Leginkább táncban, színjátszásban tudja magát kifejezni.

   -Térbeli
Könnyedén eligazodik a térképen és ő jutna ki leggyorsabban a labirintusból. Remek a tájékozóképessége. Vizuális típus. Szívesen alkot, imádja a színeket, mindig képekben, ábrákban gondolkodik. Kedvence gyerekkorában a legó és az építőkocka.

   -Zenei
Hangszeren játszik és ha zenét hall, azonnal ritmusra jár a keze-lába. Kell, hogy szóljon a zene háttérben, nem szereti a csendet. Elsőre megjegyzi a dallamokat és felismeri, jól meg tudja különböztetni a hangokat. Érzékeny a zajokra. A hallás utáni tanulás a legkönnyebb számára.

   -Személyek közötti/társas
Könnyen teremt kapcsolatokat, sok barátja van. Nem okoz nehézséget neki mások érzelmi állapotát, hangulatát felmérni és mások helyzetébe beleélnie magát. Konfliktuskezelés, empátia, amit a mindennapokban folyamatosan rendkívül jól alkalmaz. Nyitott, másokkal a hangot könnyen megtalálja. Jól tud csapatban dolgozni, ő a csapat lelke.

   -Személyen belüli/személyes
Jól ismeri önmagát, határozottak a döntései és mindenről saját véleménye van. Egyedül is képes céljait, vágyait megvalósítani, ismeri korlátait, felhasználja személyes tapasztalatait. Kezdeményező alkat. Elfogadja saját magát.

Miután kiválasztottad, mi az, ami a Hozzád a legközelebb áll, koncentrálj ezekre!
Ne abban akarj jó lenni, amiben nem vagy elég erős, vagy amit a másik csinál. Minden ember más és más.
A környezeted lehet, hogy hamarabb veszi észre, mi az, amin javíthatnál, de neked csak az erősségeidre kell összpontosítanod. Ezen a területen kell kibontakoznod, előre menned.

“A kezdet az, ami a legtöbb embert megállítja.” (Don Shula)

Egy tanács: Ha már tudod, mire figyelj, akkor könnyebb lesz! Járj nyitott szemmel és megtalálod az utad, azt, amiben jó vagy és amit igazán élvezettel csinálsz majd!

Én drukkolok! 🙂

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.