Nem verseny!

csakcsinald-start-finish.jpgA teknős és a nyúl című mesét biztosan ismered Te is. Melyik szereplőhöz hasonlítanád inkább magad?

Nagyszájú, hencegő vagy mint a nyúl, vagy csendes mint a teknős? Gyorsan haladó, de célját nem mindig szem előtt tartó mint a nyúl? Lassú, ám ügyes és céltudatos mint a teknős?

csakcsinald-teknos-nyul.jpg

Sokszor egyszerre több dologgal foglalkozunk. Aminek nincs mindig jó vége.

Amíg a kávé lefő, letöröljük az asztalt (aztán utolsó pillanatban érünk oda, csak éppen, hogy nem csordul túl a kávé). Amíg a mikró lejár, még gyorsan odakészítünk minden evőeszközt az asztalra, meg a tányérokat, meg a poharakat (aztán túl forró az étel és fújnunk kell, vagy megégetjük a szánkat). Amíg a lift megérkezik még becsukjuk az ajtót, vagy még vissza is szaladunk valamiért (aztán persze elviszik előlünk a liftet). Elindulunk a teánkkal a kezünkben a szoba felé, de közben éppen útba esik a hűtő berakjuk hát a sajtot meg a tejszínt (és minimum, hogy kilöttyentjük a teát, rosszabb esetben kiesik valami a kezünkből).

Ismerős valamelyik? Nálam legalábbis mindennapos esetek.

Sokat akarunk. És gyorsan. Pedig nem kellene versenyeznünk önmagunkkal.
Mi lenne, ha inkább csak egy dologra koncentrálnánk? Mint a teknős. Csak szépen lassan, nyugodtan. Ha kávét főzünk, akkor főzzünk csak kávét. Várjuk meg azt a pár másodpercet, míg elkészül. Aztán jöhet a következő teendő. Szépen sorban.

Hiszen lássuk be, sokszor nincs jó vége annak, amit és ahogyan csinálunk. Azt mondjuk mi nők, hogy mi tudunk több dologra is egyszerre figyelni. Igen, tudunk. De nem mindegy az eredmény.

Próbáljuk meg, hátha mégis célravezetőbb, amit a teknős tesz.

Próbáljuk meg, hogy mi is lelassulunk. Nem rohanunk. Nem kapkodunk. Egyszerre egy dologgal foglalkozunk és azt jól -igazán jól tesszük.

A teknős és a nyúl története a karácsonnyal összefüggésben jutott eszembe.
Hiszen már a jövő héten karácsony! Kezdünk picit aggódni…
Fontos azonban tudnod, hogy ez nem verseny!
Nincs verseny, kié a legszebb adventi koszorú. Nincs verseny, ki főzi a legtöbb fogást, legkülönlegesebb karácsonyi ételt. Nem számít, hogy csillog, villog-e a lakás. stb.
Tegyél rendet. Először fejben. Először döntsd el, mi számodra a legfontosabb. Azzal foglalkozz.
Aztán írj listát, mi az, amit még szeretnél elintézni. De ne vállald túl magad. Ne dőlj ki, mint a nyúl. Lépésekben haladj előre, mint a teknős.

csakcsinal-santabunny.jpg

Okosan. Megtervezve. Aztán karácsonyra már nem marad más, mint hogy élvezd! Minden ragyogó percét, már 24-e délelőttől kezdve.

És ki az okos szereplő a mesékben mindig?: A bagoly.

Légy Te is olyan, mint a bagoly! Ha kell, intézd éjszaka a teendőket. Mert a hétköznapi pillanatok, legalább ugyanolyan értékesek. Ne maradj le róluk. A karácsony így is, úgy is eltelik.

 

írta: Deák-Ember Ági

fotók: flickr.com

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.