Ne törj meg! – Egy film, amit meg kell nézni!

Tegnap láttam a 2014-es Unbroken (Rendíthetetlen) című filmet, melynek üzenete: Soha ne add fel! Ajánlom, érdemes megnézni, nem egy tipikus háborús film, ráadásul igaz történet. 

A rendező, Angelina Jolie szerint “Louis egy igazi hős, a humánum, a hit és a bátorság példaképe.” 

Ha még nem láttad a filmet, akkor lehet, hogy jobb, ha a most következő bekezdést NEM olvasod tovább:

Louis Zamperini -testvére támogatásának és buzdításának köszönhetően- gimnazista korában eljutott az olimpiára, hosszútáv futásban indult. Nem lett dobogós, viszont az utolsó körön olyan időt futott, amivel sikerült felhívnia magára a figyelmet. Nagy eséllyel megnyerte volna a következő, azaz az 1940-es tokiói olimpiát, viszont másképp alakult a helyzet, a háború elsöpörte a reményeket. Zamperini az amerikai hadsereg katonájaként, bombakilévőként harcolt a Csendes-óceán felett. Repülőjük lezuhant, két társa és ő maradt csak életben. 47 napig hánykolódtak a mentőcsónakban a vízen. Ez még csak a kezdet volt, ezután japán fogságba esett és szörnyű kínzásokat, megaláztatásokat kellett elszenvednie 2 éven keresztül. Nem tudták megtörni, nem adta fel, hitt abban, hogy az amerikaiak győzni fognak és ő hazatérhet szerető szüleihez és bátyjához. 

“Hogyha bírod, megcsinálod!”

Az amerikai olimpikon fiút többek között ezzel a mondattal engedi útnak a testvére: “Egy pillanatnyi fájdalmat megér egy életen át tartó dicsőség“. Nem az olimpiáról, nem a futásról szól a film, ez egy háborús film, rengeteg mondanivalóval. Többször azt gondoltam, hogy kész, ezt nem lehet tovább bírni, most fogjuk elveszíteni a hősünket és teljesen más lesz a végkifejlet. Percről-percre meghökkentettek a történtek, és az a bámulatos erő és kitartás, amit megmutatnak a színészek és a rendező. Sokszor elhangzik a filmben is, de nem lehet elégszer mondani:

Soha ne add fel! 

A főhőst a hite, hogy végig fogja tudni csinálni, mentette meg. A túlélésről, a küzdelemről, a kitartásról, a megváltásról láthatunk elképesztő képsorokat és egy hosszú, de nagyszerű filmet.

“A remény adja az erőt a léleknek a kitartáshoz.” (Louis Zamperini)

Az, hogy igaz történetről van szó, még inkább megrendíti az embert.

Louis Zamperini életének csak egy részét ismerjük meg a filmben. Hihetetlen történet. A film pedig Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen – Az emberi akarat és méltóság diadalának igaz története a második világháború poklában könyvének adaptációja.

Akárhányszor csak eszembe jut az utolsó képkocka, amikor nem a színész, hanem maga Louis Zamperini fut az olimpiai lánggal 80!!! évesen, Japánban, mosolyra húzódik a szám. Eljutok Japánba, az Olimpiára! -mondta és teljesült.

Vigyázz, mit kívánsz – ugye…

Nagyszerű, remek ember lehetett az életben.

Itt láthatsz egy videót, amiben szerepel:

Rendíthetetlen kulissza-videó Jolie-val és Zamperinivel

Néhány idézet az amerikai olimpikontól, háborús hőstől:

“A dolgok néha egyre jobban alakulnak, néha egyre rosszabbul, de végső soron minden a javunkra válik.”

“A háború komoly dolog. Az élet is az. A nevetés segít átvészelni mindkettőt.”

“Az ember nem futhat el a problémái elől, mert azok megvárják, amíg visszaérkezik – bármilyen jól is mulat addig.”

“Mindenki dönthet úgy, hogy kedvezőbb színben látja saját sorsát. Csak akarnia kell, hogy megpróbálkozzék vele.”

Nem nyerni (…) olyan, mintha valaki feljutna a Holdra, de ott megbotlana egy sziklában, és elesne. Na és? Attól még a Holdon van.”

“Lehet, hogy valaki nem lesz a legnagyobb abban, amit csinál, ám ha megtesz minden tőle telhetőt, van oka az elégedettségre.”

“Maga annyira optimista!” mondják mások. Optimista volnék? Az optimista szerint a pohár félig tele van, a pesszimista szerint félig üres. A túlélés embere gyakorlatias, ő azt mondja: “Nevezzétek, ahogy akarjátok, csak töltsetek a pohárba.” Én a pohár töltögetésében hiszek.

Én is abban hiszek, hogy :

Csak csináld! 🙂

És Te? 

A filmet láttad? Ha nem, sürgősen pótold!! 😉 

Képek innen.

Ezeket is nézd meg:

6 fontos mondat, amit jegyezz meg ebből a nagyszerű filmből

3 életigenlő, nagyszerű film

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.