Senki nem tudja, mikor lesz vége a koronavírusnak, ám most kell tudatosan döntened!

Ijesztő a koronavírus okozta helyzet. Nem pánikolok, de aggódom. Nem volt még hasonló, senki nem tud semmit. Ez a nagy bizonytalanság a legrosszabb.
Vannak viszont tudatos döntések, amiket ha megteszel, akkor segíthetsz, hogy a járvány mérséklődjön, a fertőzöttek száma ne emelkedjen, hogy amilyen hamar csak lehet, túl legyünk ezen az egészen.

A gondolkodás, még hozzá az okos gondolkodás számít most, és a TETTEK!

Annyi mindent szeretnék írni, nehéz összeszedni, mert végtelenül elszomorít, sőt dühít sok hozzászólás vagy élő párbeszéd.

Gondolja már végig mindenki, (légyszi) hogy mi az igazán fontos!

Ez azért így elég egyszerű, nem?

Máskor olyan könnyen jön a szánkra, hogy csak egészség legyen! Most egy kicsit többet kell tenni érte, de most is ezt tartsuk szem előtt:

Az egészség a legfontosabb!

Egyél sok-sok vitamint! A kiwi nagyon gazdag C-vitaminban!

Miért jó ma és mit kell tenned, hogy ne legyen rosszabb?

Most hálás lehetsz mert,

  • többet van együtt a család

legyünk ténylegesen együtt, játszunk, beszélgessünk, végezzük közösen a házi munkát, nem kell rohanni, kapkodni, nevessünk, kreatívkodjunk, társasozzunk, malmozzunk, rajzoljunk, színezzünk, olvassunk, nézzünk mesét együtt.

Érdemes néhány alapvető szabályt megalkotni otthonra és kitenni a hűtőre a házirendet!

#olvasnijó

Drága játék helyett: Ötletek, mókák, avagy mit játszatok egy totyogóval

  • modern korban, az internet világában élünk

A legtöbb család rendelkezik számítógéppel vagy laptoppal, a gyerekek most digitálisan fognak tanulni, amit kíváncsian vár most minden gyerek és tanító. Bele fognak rázódni, menni fog, hiszen a mai gyerekek már szinte így születnek, hogy tudják kezelni a kütyüket. Együtt menni fog. A híreket is azonnal megkapjuk, olvashatjuk – ez jó és rossz is, de igyekezzünk kiszűrni a kamu híreket és néha vonatkoztassunk el a témától és olvassunk mást, nevessünk, beszélgessünk – ezt is megtehetjük szintén egy kattintással ( x-re kattintással). Még új hobbit is találhatunk, sokan online tanfolyamot indítanak most. Csatlakozzunk csoportokhoz, ha eddig csak tervezgettük, most már ne tartson vissza semmi, vágjunk bele bátran akár a horgolásba, akár egy jóga/ fitnesz/ írói, stb. kihívásba.

#maradjotthon

  • tavasz van!

Kint a szabadban, az erdőkben érdemes sétálni, túrázni. Feltöltődni, kizárni a negativ gondolatokat legalább minimális időre. Jót fog tenni a testednek és a lelkednek is. A legjobb D-vitamin forrás a nap. Fordítsd az arcod a napfény felé, öleld meg a fákat, hallgasd a madarakat és a csendet. Sétálni kell, szaladgálni, játszani az udvaron kertben jó, de a játszótereket inkább most kerüljétek el!

Íme 5 tipp, hogy elűzd a tavaszi fáradtságot!

-kevesebb pénzköltés

Érdemes kicsit előregondolkodva feltankolni otthonra azokból az élelmiszerekből, amiket egyébként is fogyasztunk!! de mégis összességében kevesebb pénzt fogunk költeni! Nem most fogunk plázákba járni, nincs első gondolataink között a ruhavásárlás vagy a kényeztető árucikkek beszerzése. A kevesebb kimozdulás azt is jelenti, hogy kevesebbet kell benzinre költenünk. Ne menjünk most fitnessterembe közös órára vagy tanfolyamra sok ember közé és moziba se, hiába lehet 99 főig… Online tanulhatunk, tornázhatunk, keressük az ingyenesen elérhető lehetőségeket.

-jobb a Földnek

Nem utazgatunk annyit, így kevesebb kipufogó gáz és káros anyag jut a levegőbe. Tudatosabban és kevesebbszer vásárolunk, előnyben részesítjük a hazai termelőket. Nem termelünk annyi szemetet, felhasználjuk, fagyasztóba tesszük az ételmaradékokat. Itt a jó idő, így pattanj biciklire vagy tedd meg sétálva az utat, mert a tömegközlekedést érdemes most kerülni!

Légyszi, ne csatlakozz a műanyagmentes júliushoz

Mik a kulcsszavak a jelen helyzetre?

Türelem. Kitartás. Áldozathozás. Prioritások. Felelősség. Okos döntés.

Tudni kell felállítani egy sorrendet magadban. Tényleg az a fontos, hogy be van fizetve az az üdülés, nem mondom le..? Mérlegeld, hogy most biztosan el kell-e menned arra a találkozóra. A szülinapi partikat, vacsorákat el kell halasztani, az általános orvosi vizsgálatokat is más időpontokra ütemezd.

Csak a legszükségesebbeket intézd házon kívül, ne mászkálj feleslegesen!

Ne makacskodj, nem veled akarnak kiszúrni, nem arról van szó, hogy te nem mehetsz boltba, gyógyszertárba, orvosi rendelőbe akármikor! Ne úgy vásárolj, hogy a másiknak semmi sem maradjon. Ésszel és szívvel. Odafigyeléssel.

Imádom például a Facebook-on látott levelet, amit egy lépcsőházban lakó írt, hogy szívesen segít idős szomszédjának a bevásárlásban. Igen, ha tudsz, tedd meg, segíts!

Ne most akarj utazni! Magam ellen beszélek kicsit, mert szállodában dolgozom, de …, még annyit utazhatsz, most egy kicsit legyél türelemmel, várd ki ennek az időszaknak a végét, maradj otthon a fenekeden, mert az a biztos. Nem tudhatod, kivel találkozol, ő előtte kivel találkozott, és így tovább. Ez nem olyan nagyon bonyolult, ha egy picit átgondolod, érted a lényeget.

Ha mászkálsz és puszta kézzel megfogod a boltban a zsemléket, ha egymás után fogjuk meg a kilincseket, ha a kezünkbe tüsszentünk, és úgy vesszük el majd adjuk tovább a tollat , ha készpénzzel fizetünk, ezek mind-mind veszélyforrások. legyél körültekintő és figyelmes! Mosd meg, fertőtlenítsd a kezed, amilyen gyakran csak lehet!


Tartsd a távolságot, az emberekkel való érintkezést!
 Hagyd el most a kézfogást, az üdvözlő puszit. Ne sértődj meg, ne cikizz, ne nevess ki mást. Egymást nem bántani, hanem segíteni kell.

Ez a koronavírusos időszak most pont arról szól, hogy egyszerre bizonyíthatod, hogy te is fontos vagy magadnak, és fontos mindenki más egészsége is számodra.

El kell fogadni a szabályokat, amik még most igazán nem szabályok, csak ha van józan paraszti eszed, akkor úgy tekintesz rájuk.

Ha együttműködő csapatjátékos vagy, ha otthon maradsz és minél kevesebb emberrel érintkezel azzal teszel a legjobbat.

Most kezdődött. EGYÜTT hamarabb vége lesz!

Ne várj, ne sírj, ne pánikolj, már nem (csak) gondolkodni kell, hanem belátni a fentieket és így tenni!

Csak csináld!

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.