Íme 7 gyakorlat a finnektől az akaraterőd növelésére avagy mi az a sisu

A célom bátran, elszántan menni előre. Nyitottnak lenni az újra. Elfogadni a kisebb-nagyobb kihívásokat. Megélni dolgokat. Nem feladni. Feszegetni a határokat. Gyakorlatias megoldásokat keresni, rugalmasan állni az élethez, az előttem álló feladatokhoz. Nem mindig jön össze. Van azonban egy személetmód, ami nagyon szimpatikus: a sisu

Mi az a sisu?

Meglátásom szerint, mindenkiben ott van, egyfajta erő, elszántság, de valahogy mégis több annál. Ezt nevezik a finnek sisunak. Nagyjából arról szól, amit fent írtam. 

„Van valami a finnekben, amit ők sisunak hívnak. Ez egyfajta elegye a virtusnak és a bátorságnak, a vadságnak és a szívósságnak, aminek köszönhetően akkor is folytatják a harcot, akkor sem tesznek le a győzelemről, amikor a legtöbben már feladnák. Ők azt mondják, hogy a sisu nem más mint a finn lelkierő, de ez egy ennél sokkal nyersebb szó.”

Meg kell lelni a sisut önmagunkban. A szívósság és a nehézségekkel szembeni kitartás viszont igenis tanítható, fejleszthető.

 

Hogyan gyakorold a sisut minden nap?

 

  • Ép testben ép lélek

A zöld csodát művel mindkettővel. Erdőben vagy parkban sétálni pihentető, csökkenti a stresszt, a szorongást. Legyél minden nap kicsit a szabadban.

Friss levegő és testmozgás. Hidd el, a kevés is több, mint a semmi. A napi pár percből lesz aztán egyre több és több. Ám ez nem verseny! Nem kell senkinek sem megfelelned! A lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben!

A testmozgás -akár a rövid ideig tartó is- fokozza az egészségedet és a kitartásodat, így erősebb sisuhoz vezet. Javítja a hangulatod, a közérzeted.

Leld benne örömöd. Válassz partnert a mozgáshoz, vagy menj közösségbe, mert társaságban még könnyebb és élvezetesebb lesz.

Nem gondolsz bele, de a takarítás is lehet egyfajta kiegészítő testmozgás.

A megfelelő pihenőidőre is figyelj!

 

„A sisu az akaraterő aktív gyakorlását jelenti. Egy izom, amelyet gyúrni kell!”

 

  • Kiegyensúlyozott, egészséges étkezés 

A jelszó: sok zöldség és gyümölcs. Kövesd a tányérmodellt: ½ rész zöldség ( saláta vagy párolt zöldség), ¼ rész burgonya, rizs vagy tészta vagy gabonaféle és a maradék ¼ rész protein vagyis hal, szárnyas vagy más hús, esetleg hüvelyes vagy dió és magvak

Nagyon fontos a tisztességes reggeli és ebéd. Ha bőségesen eszünk napközben, akkor annak hosszútávon jó hatásai vannak, például jobban alszunk. Gondolj csak bele, ha valaki fáradt, stresszes és éhes, akkor nagyobb valószínűséggel fog este többet enni és egészségtelenebb ételeket fogyaszt majd.

Jusson eszedbe a szivárvány,  legyenek az ételeid színesek, sokrétűek! Adj gyümölcsöket a reggeli zabkásádhoz, majszolgasd őket napközben is.


Étkezz az évszaknak megfelelően.

Vízzel csillapítsd a szomjadat.

A finnek szerint a sok zöldséget tartalmazó , jó minőségű ételekből álló egészséges táplálkozással csökken a kevésbé egészséges ételek iránti vágy. Így aztán könnyebb dolgod lesz, ha édesszájú vagy. Egyébként nincsenek tiltva a desszertek, engedélyezettek, mértékkel.

 

„A boldogságtudatos étkezés a jó ételek a mennyiségi növelésére fókuszál, nem pedig a rossz mennyiségének csökkentésére.”

Plusz tipp: termessz otthon fűszernövényeket, paradicsomot. Vegyél részt szedd magad programokon vagy gyűjtögetőtúrákon.

 

  • Csak a pillanat számít

Figyelj a környezetedre: a falevelekre, termésekre koncentrálva elterelheted a figyelmedet a nyomasztó gondolataidról. A természetben töltött idővel erősíted a sisudat, és a napi gondok helyett összpontosíthatsz a feltöltődésre. Egyfajta békére lelhetünk, amikor csak a pillanat számít és megfeledkezünk minden bajunkról. Amikor megérkezünk és feltűnik a csend, nincs más teendők, mint élvezni.   

Tipp: digitális detoxikáló – némítsd le a telefonod miközben túrázol/sétálsz

  • Szaunázz

A finnekről első között jut eszünkbe a szauna szó és annak évezredes kultúrája.

Úgy tartják, a szauna lebontja a társadalmi korlátokat, hiszen itt mindenki cseveg mindenkivel, ez egyszerre társasági gyülekezőhely és pihenési lehetőség. Itt a közösségen van a hangsúly és nem az egyénen. A szauna jótékony hatásainak megélése a cél és mindeközben senkit nem érdekel, hogy nézel ki. A meztelen szaunázás idegen és kényelmetlen lehet elsőre ezért bátorság kell hozzá, de aztán felszabadító érzés.

 

  • Tettre készen

A sisu egy olyan tettre kész gondolkodásmód, bátor attitűd, egy életszemlélet, amelynek a lényege, hogy a kihívásokat lehetőségekké formáljuk. “Nem tudom” és “nem fogom” helyett inkább a “hogyan tudnám” kell, hogy érvényesüljön. Alakítsuk át gondolatmenetünket eszerint, a megoldásra törekedjünk! És csak csináljuk! 😉

 

  • Olvasás

Új ötletekkel, gondolatmenetekkel jár, új távlatokat nyit és így segít a sisu fejlesztésében. Kikapcsol, miközben koncentrációval élesíti az elmét és felfrissíti az agyat.

 

  • Apró napi csináld magad sisuk

Sétálj egy megállónyi utazás helyett;  lift helyett  válaszd a lépcsőt; ölelkezz; végezd magad az otthoni teendőket; ne dobd el, inkább javítsd meg; ültess növényeket; menj el úszni, …

 

„ A boldogságot nem a boldogságot keresve, hanem az életedet megélve leled meg”

 

Ha az önmagunkról való gondoskodás közben rátalálunk a sisunkra, akkor erősebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk és felkészültebbek, könnyebben vesszük majd az akadályokat, a mindennapi stresszkezelést.

 

„A sisu az, amikor felfedezed a saját erődet.”

A finnekre lehet mondani, hogy excentrikusak. Ott van például a téli úszás, vagyis a jeges vízbe merülés. Megborzongsz te is, ha csak rá gondolsz, ugye?  Ugyanakkor ez egy közvetlen és azonnali út a pillanat megéléséhez . Nincs más választás, akár egy természetes sokkterápia, melynek során olyan erőtartalékokra bukkanunk, amiknek a létezéséről sem tudtunk. Elszáll a fáradtság és fásultság, helyette feldobódottság, jóleső bizsergés és elszántság, olyan meg tudom csinálni, nincs lehetetlen érzés tölti el az embert. A sisu alapja, hogy az ember megél bizonyos dolgokat valamint ez a nincs lehetetlen személetmód.

A másik dolog, ami feltűnt biztosan neked is, hogy bár kedves nép, közvetlenek és barátságosak, de nem mosolyognak. Jusson csak eszedbe Kimi Räikkönen. Azt mondják, hogy ők belül mosolyognak.
A finneknél egyszerűen nem szokás kimutatni, ha remekül érzed magad, és hogy, milyen jól megy a sorod. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a búskomorság társadalmilag elfogadott. Így kisebb a nyomás az embereken hogy boldognak mutassák magukat. Sőt úgy vélik, néha sírni kell egy jót, felvállalni, hogy a hullámvölgyek is hozzátartozik az élethez és nincs semmi baj.

 

A lényeg, hogy tisztában legyünk önmagunkkal és törekedjünk a sisunk megerősítésére, mert erre a sajátos finn akaraterőre, elszántságra szükségünk van, ez az, ami nem fogja engedni, hogy feladjuk, és a könnyebbik utat válasszuk.

Ha érdekel a téma, ajánlom a Katja Pantzar: Sisu és én – Hogyan találtam meg önmagam? c. könyvet. (a fenti idézetek is innen származnak.)

Nekem tetszett. 

Te mit gondolsz a sisuról? 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.