Így mesélj neki! 5 tipp, amire talán még nem gondoltál!

Az elefánt mindig szívesen adott, segített a többi állatnak, majd egy napon rájött, hogy nem csak adni, de kapni is jó. 

A vakondok több lehetőséget is kipróbált, hogy elérje a célját, aztán arra jutott, minden ott jó, ahol van: a barátok a földön, a Hold az égen. 

Egy-két kedvenc történetem azok közül, amiket mostanában olvastam kisfiamnak. Sok jó mesekönyv van manapság. Jó pár összegyűlt már a majdnem 3 éves kisfiam polcán itthon, és még többet olvastunk már el, mert könyvtárba is járunk. Nálam és és apukájánál is gyakran lát könyvet, úgy gondolom a jó példa is fontos. Bár talán minden kisgyerek szereti a meséket.

mese

Mindig jó érzéssel tölt el, ha hozza az egyik könyvet, és kéri, olvassak neki. Persze sosem mondok nemet. 
Szívesen teszem. Egyébként is szeretek olvasni. Sőt, egész kis kora óta hangsúlyozom azt is, hogy nagyon szeretek mesélni neki. Nincs is annál jobb, ahogy bekucorodik az ölembe és csendben figyel. 

Nagyon fontos, hogy meséljünk, viszont nem csak leírt szöveget lehet ám. 

 

5 tippet osztanék még a meséléssel kapcsolatban, amikre talán nem gondoltál:

  • Olvasd másképp : a sokszor olvasott történetekben cserélj ki egy-egy szót. Mondd mondjuk alma helyett hogy répa, Misi helyett, hogy Ricsi. Először furcsán néz majd rád a gyerkőc, aztán persze kijavít. Szerintem jó móka. 

 

  • Játszd el! Szoktunk nézni rövid meséket a youtube-n. ( Kerekmese, Bogyó és Babóca legtöbbször, újabban pedig a Tűzoltó meséket) Ezeket mindig együtt nézzük, nem csak őt ültetjük le elé. Előre megbeszéljük, hány mesét nézünk meg (1, 2, esetleg 3 egy alkalommal), hogy aztán ne legyen belőle vita, sírás. A videó megnézése után elmondom, miről szólt. Több történetet pedig el is játszunk. ( Kerekmese: Békakirály-t, Kőlevest, Nyúl és teknőst és a több Bogyó és Babóca epizódot, pl. az óvodásat) Nagyon élvezzük mindketten! 🙂 Főként mikor királylány lehetek 🙂 (kulisszatitok: A Békakirály nálunk a Lakodalom van a mi utcánkban c. nótával végződik és az ágyon ugrálással. 🙂 ) 

 

  • Bábozzatok! Készítsetek együtt bábokat. Lehet például wc papír gurigából is és elég ha csak kicsit hasonlít mondjuk az oroszlánra, nyuszira, .. Jöhet a rögtönzött előadás. Nálunk először meséltem én, aztán Apa , aztán Domi. Nagyon vicces volt mindhárom előadás. Persze mindenkinek járt a nagy taps is. 

 

  • A mai nap : Meséld el neki az adott napot. A nap vége felé mindig átbeszéljük, mennyi minden történt. Aztán elhangzik a kérdés is, hogy mi volt a legjobb a mai napban? Tőle pedig minden nap elhangzik egy kérés, meséld azt a mai napot, amikor … voltunk (óvodalátogatáson, Subaru-találkozón, játszóházba, stb. voltunk)

 

  • Mesélj bátran bármiről! Vannak olyan történeteink, amiket fejből mesélünk. Én is és Apa is elmondott korábban egy-egy ilyen kitalált mesét elalváskor a kiságy mellett a sötétben.  Manapság előfordult, hogy egy szórólap volt a kiindulópont, két székről és egy lámpáról mesélt Apa. Én pedig olykor elmondok neki néhány mondatot leegyszerűsítve arról, amit éppen olvasok. Legyen az regény, vagy bútorfestés. Érdekli őt, hiszen mi a szülei meséljük. 

 

Bízom benne, hogy tetszettek, talán adtam plusz ötletet a közösen töltött időhöz! 🙂 

Nálatok milyen/melyik mese a leggyakoribb? 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.