Csak csinálom -pusztán szeretetből és hitből

Olvasni jó. Egy közösséghez tartozni, ahol önmagad lehetsz, még jobb. 
Csak egy szabály van, magaddal vinni egy könyvet. 

A következő vendégposzt egy Ifjúsági Olvasóklub létrehozásáról szól. A kezdetekről és a jelenről, arról, miért nagy élmény ez az alapítók számára, miért nem gondoltak sosem arra, hogy feladják, abbahagyják.  Csinálják, mert szeretik.

Vendégíróm a blogjában (https://maszi.cafeblog.hu/) mesél arról is, hogy a statisztikával ellentétben, vannak a mai diákok között, akik igen is szeretnek olvasni és lelkesen osztják meg egymással a tapasztalataikat.  ITT  (érdemes elolvasni!)

Nagyszerűnek tartom, hogy ilyen élményt kaphatnak. Csak így tovább, Eszter és kedves Olvasóklub! 🙂

 szív könyv

Horváth Eszter vendégposztja

Idén nyáron lesz három éve, hogy megálmodtuk, megterveztük, aztán elindítottuk a TÁMasz – Ifjúsági Olvasóklubot Szombathelyen. Pusztán szeretetből és hitből: három harmincéves nő, aki imád olvasni. Kicsit vicces, pont egy ifjúsági regény adta a kezdőlöketet (Leiner Laura Szent Johanna gimi sorozata), ahol a főszereplő pont egy olvasóklub tagja. Így indult tehát az egész, kávézások és könyvélmények megbeszélése során úgy gondoltuk, hogy nemcsak egy könyvben működhet a kezdeményezés, hanem a valóságban is, mindannak dacára, hogy mindenféle statisztikából az folyik: a mai gyerekek nem olvasnak.

A klub konkrétan 2013. októberében indult, három lelkes résztvevővel, és velünk (Bakos Ági, Jóna Timi és jómagam) alapítókkal. Klubként csatlakoztunk a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesülethez, ott van a székhelyünk, két hetente pedig a programjainkkal jelentkezünk. Általánosságban egyébként az aktuális olvasmányokat beszéljük meg, de voltunk már együtt kiállításon, olvastunk mesét más egyesület húsvéti programján, és az elmúlt több mint egy évben, pályázat útján sikerült vendégelőadókat is hívnunk: Fábián Janka és Mán-Várhegyi Réka írónők, Fehér Renátó költő is járt már nálunk, de Kelemen Zoltán színművész és Varga Richárd zenész-előadó is tartott a klub keretén belül zenés irodalmi estet. Az olvasás pszichológiájáról beszélt Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológus, az ifjúsági irodalom helyzetéről pedig Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője.

Megannyi élményünk van, az egyik legfontosabb, hogy minden évben újabb és újabb gyerekek csatlakoznak hozzánk, hozzák a könyvélményüket, kölcsönadják egymásnak és nekünk a köteteiket, újabb olvasnivalót ajánlanak –

ráadásul igazi közösséget alkotnak.

IMGP6415

IMG_2536

Nem akarok nagyon érzelmeskedni, de szívderítő dolog, tulajdonképpen egy csoda, hogy mindez tud működni. És nem feltétlenül az érdeklődő ifjúság miatt, hanem mert a közel három év alatt

egyszer sem fordult meg a fejünkben, hogy ezt abba kellene hagyni.

Eleinte sem, amikor csak hárman, alapítók ültünk klubtagokra várva, vagy amikor valamelyikünk munka, család,betegség miatt éppen nem ért rá, vagy akár többször nem tudott eljönni. Ha személyesen nem is, virtuálisan mindig részt vesz mindegyikünk a találkozókon, két hetente csütörtökön pedig, amikor munka után két és fél órával később érsz haza, jó dolog, hogy otthon és a barátaid is tudják, olvasóklubon vagy.

Nekem személy szerint egyébként az is nagyon nagy élmény, hogy rengeteg olyan kötetet olvasok, amiért amúgy nem nyúlnék a polcra – de muszáj képben lenni, muszáj ismerni az ifjúsági irodalmat, és nagyon-nagyon fontos, hogy közben beszélgessünk.

15-18 éves fiatalokkal vagyunk együtt az olvasóklubban, mára a létszám összesen 12 főre nőtt. A rendezvényeinken nem csak klubtagok és nem csak fiatalok vannak, és hiszünk benne, hogy tovább lehet ezt a létszámot, az érdeklődést növelni.

könyv

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.