Legfontosabb tanácsom szülés előtt állóknak

Sokan vannak, akik azt mondják, félnek a szüléstől.

Persze, hogy ijesztő az, amiben még nem volt részed. Nem tudod, mi vár rád. Akkor sem, ha utánaolvasol, ha szülésbeszámolókat hallgatsz vagy bújsz a neten ( inkább ne is tedd!). Minden szülés más. Minden ember és vele együtt a fájdalomküszöbe is más. Nem tudod előre, hogyan fogod bírni és azt sem, mennyi ideig tart majd. Rengeteg kérdés, számtalan rémítő tényező felmerül.

A legfélelmetesebb mind közül ez a kiszámíthatatlanság, kiszolgáltatottság.

Egy a biztos: a végén a karodban tarthatod majd a kincset – a gyermeket, akinek életet adtál.

Mint minden másban, próbálj meg itt is csak és kizárólag a végeredményre koncentrálni.
Ennél semmi sem fontosabb: egy kis élet, egy apró, egészséges teremtés, a gyermeked, akit végre láthatsz, magadhoz ölelhetsz.

Egyetlenegy fontos tanácsom lenne:

LÉLEGEZZ!

Nézzük, hogyan is értem:

1. Először is ülj le és egy nagy levegő után tedd fel magadnak a kérdést, mitől is félsz, mi aggaszt legjobban.
Amikor kész vagy a legrosszabb eshetőségekkel, vázold magadnak a számodra legtökéletesebb megoldást. Képzeld el, hogy minden rendben lesz! Most már próbálj csak erre gondolni!

Elárulok néhány tényt: a babakelengye lista felét is elég beszerezni előre, bármikor pótolhatod, ami esetleg kimaradt. A kórházban is leginkább csak saját magadra, a higgadt énedre lesz szükség.  A gátmetszést meg sem fogod érezni a szülés közben. Szoptatás: a baba tudni fogja a dolgát. 🙂 Ha valamiért nem menne: A tápszer nem méreg! Nem fogod elejteni, rosszul fogni stb. a gyermeked – ösztönösen jól fog menni! Csak bátran vele – és csak türelmesen magaddal szemben!

2. Gyakorold az aranyfonál légzést:
beszívod orron át jó mélyen a levegőt, majd kifújod szájon át, lassan, hosszan. Mintha csak egy fonalat engednél el messzire, úgy szabadulj meg a feszültségtől, a negatív gondolatoktól, félelemtől. Ez akárcsak egy nagy sóhaj, bármikor segítségedre lesz, akár egy nehezebb napon a babával, akár a vajúdás során, de már előtte is, kismamaként is végezd gyakran, segít ellazulni.

3. Figyelj a légzésedre:
belégzés 1, 2, 3, 4, 5 kilégzés 1, 2, 3, 4, 5. Ez az, ami többek között elhangzott a szülésfelkészítőn (mindenképp érdemes szerintem elmenni, sokat segít a felkészülésben anyukának-apukának is! ). Próbálj kizárni mindent és csak a légzéseddel foglalkozni. Nem egyszerű a fájások közben. Hidd el azonban, hogy könnyebbé teheted azt, amin mindenképp keresztül kell menned. Segít befelé  figyelni. Segít a tágulásban. Megnyugtatja a babát, így segít neki. Ő pedig segít majd neked! Együtt fogjátok megcsinálni. Nem leszel egyedül.

Bízom benne, hogy segítettek, picit megnyugtattak a soraim.
Még egy plusz, amit tudnod kell: jó anya leszel, már most jó vagy! Jól csinálod majd!

Nagy ölelés:
Ági (és Domi)

szulesDSCF7338

6 hozzászólás

 • Pálné Zavanyi Éva

  Még esetleg annyival egészíteném ki, hogy ha indul a vajúdás otthon (és nem folyt el a magzatvíz), akkor nem érdemes rögtön rohanni a kórházba. A fájások közepette még lazulhattok egy vígjátékon, de már szimplán az is jót tesz a tágulásnak, ha az ember lánya otthon, nyugodt környezetben kezd neki a dolgoknak 🙂
  Szóval nálam bevált: kevesebb kórházi környezet – gyorsabb szülés 🙂

 • Eszter Kristóf

  Ó te jó ég 🙂 Ezt elmentettem magamnak későbbre,amikor már nálam is aktuális lesz a babavállalás. Nagyon tetszett a bejegyzés!

 • Viv

  Én azt tenném hozzá, hogy teljesen mindegy, hogyan születik meg a baba – természetes úton, császárral , kinyomja az orvos, békén hagyott – csak az a fontos, hogy egészségesen ott vagytok egymásnak. Egyik szülés sem rosszabb a másiknál, csak más, hiszen nem lehet kettő egyforma. 🙂

 • Deák-Ember Ágnes

  Köszönöm, hogy írtatok! Egyetértek, Vivien! Éva, nekem is gyors szülésem volt! Szülőszobába érkezés után kb. 3 órával (magzatvíz elfolyása után kb. 4 órával) megszületett a picúr. 🙂

 • Papanecz Réka

  Köszönöm 🙂 Mostanában kezdtem kattogni a szülésen. A szülésfelkészítő nekem is sokat segített, de jó lenne még egyszer végighallgatni a szülésznő szavait a nagy nap előtt 🙂 A légzést igyekszem gyakorolni.

  • Deák-Ember Ágnes

   Köszi,Réka, hogy elolvastad. Gyakorold a légzéstechnikát, amit tanultál, és alkalmazd majd, segíteni fog! 😉 Hamarosan várom a beszámolódat! Minden jót nektek! Drukkolok!:)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.