Hogyan ne ússz el a házimunkával? 5 hatékonyságnövelő tipp

Mindannyian szeretnénk, hogy több időnk legyen. Sőt tovább megyek, hogy több időnk legyen magunkra. Vannak azonban dolgok, amiket el kell végezzünk. Igen, ilyen a házimunka! Semmi kedved hozzá? Halogatod, majd rámegy egy egész napod a takarításra? Csináld másképp, ne ússz az árral.

goldfish-1356076_1280

Állj hozzá most másképp, adok pár tippet hogyan lehetsz hatékonyabb. Hogyan lesz rend, meleg étel és a többi, anélkül, hogy kidőlnénk? Sőt felpörget majd és még több energiád lesz, ha megfogadod a következőket:

 

 • Ne akarj mindent egyszerre
  Írj listát, mi az, amit el akarsz végezni. Írd mellé azt is kb. hány percet vesz igénybe. Tűzd ki a célt, figyelj a szünetekre. Amint kipipáltál egyet, jöhet a következő. Mindig fejezd be, amit elkezdesz. (Vagy tűzd ki, hogy csak adott ideig foglalkozol egy területtel. -lásd lentebb)

 

 • Elsőnek a legnehezebb
  Először, tedd meg azt, amihez leginkább nincs kedved! Így utoljára az marad, amit már tényleg gyerekjáték elvégezni.

 

 • Pomodoro-technika4975166968_793305a326_z
  Hallottál már róla? Időzítős módszer, arra, hogy még hatékonyabb legyél. 25 perc munka 5 perc pihenés (vagy nyújtott verzióban 50 perc munka 10 perc pihi) A lényege, hogy a kijelölt időtartamban csak és kizárólag az adott feladattal foglalkozz, arra koncentrálj. Semmi telefonnyomogatás, kávézás, szöszmötölés. A szünet viszont tényleg legyen a kikapcsolás ideje, menj ki friss levegőt szívni, vagy olvass, teázz, csevegj, stb.

 

 • Akár a szalámi vagy egy lyukas sajt
  Ne úgy állj hozzá, hogy akkora nagy az előtted álló halom (szennyes/mosatlan/páratlan zokni/vasalnivaló, ..), hogy inkább bele sem kezdesz. Darabold fel a műveletet kis szeletekre. Jelöld ki magadnak a részfeladatot és mondd: ezt most megcsinálom. Ne hagyd abba, amíg nincs kész. Amikor megvagy, kezdj valami másba. Ez segít, könnyebb így elindulnod. (ezt a két technikát Brian Tracy: Elég a dumából csak csináld könyvéből emeltem ki)

 

 • Mindennap egy keveset
  Ne menj el a kupi mellett, ha látod, hogy szinte tele a szennyes, indíts be egy mosást. Pakolj pár percet, nem baj, ha nem lesz teljes a rend, de jó érzés, hogy tettél érte. “Ha mindennap teszel valamit a cél érdekében, lendületre teszel szert.”
  Ez a módszer jellemző Via tréningjére, amihez még most sem késő csatlakozni! 😉 :
  30 napos rutinkiépítő tréning

 

Neked van tipped? 🙂 

Oszd meg velem, ha van kedved. Kövess Facebook-on és Instán is! 😉

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.