Ezt tanultam a dánoktól az otthonról és a boldogságról

A dánok a legboldogabb nemzet a világon. Szerintem azért, mert tudják, mi a fontos. Te tudod, mi az a hygge?

 

A dánok nem foglalkoznak olyan dolgokkal, mint az időjárás, mert jól tudják, az nem változtatható, választható, nincsenek rá hatással. Arra viszont már kifejezetten figyelnek, mi veszi őket körül az otthonukban. Ott, ahol az ember a legtöbb idejét tölti.

 

Minden, amitől jól érzed magad, ami meghitt, otthonos, megnyugtat és boldoggá tesz – ez a hygge

 

Ezt nem érteni kell, ezt érezni lehet és kell(ene). Apróságok csupán, amik a mindennapjaink részei, ha észrevesszük őket, ha nagyobb jelentőséget tulajdonítunk nekik vagy ha odavarázsoljuk őket.

Mert ezek lehetnek tárgyak is. Azt tanultam a dánoktól, hogy vegyük körbe magunkat szép tárgyakkal.

Sajnos nem jártam még Koppenhágában, de nagyon szeretnék, mióta elolvastam a könyvet Egy csésze kávé Koppenhágában címmel. Jól esett elképzelni, amit a könyv szereplői átéltek, amikor elutaztatták őket Dániába, megismerni a hygge életérzést.

 

Megtanulták, felismerték, hogy

az apróságok nagyon sokat számítanak.

az ételeket, ízeket élvezni kell, nyugodtan leülve, szép környezetben elfogyasztani, lehetőleg olyan emberek társaságában, akik szeretnek és akiket szeretsz.

együtt lenni jó. Beszélgetni, megismerni a másikat, a gondolatait, az életüket, amibe bepillantást engednek. Segíteni, ha tudunk.

a szép dolgoktól, jobban érezzük magunkat. Lepjük meg magunkat, ne sajnáljuk magunktól, költsünk magunkra és mindarra, ami minket boldoggá tesz.

az ölelés nem egyszerűen  jó érzés, hanem jótékony hatással is bír a szervezetre, ezért gyakrabban és tudatosabban alkalmazzák.

 

Hozzuk ki a legtöbbet a mindennapjainkból!

 

Tegyük rendbe, tegyük szebbé az otthonunkat. Ez jót tesz a lelkünknek.

„Hol a boldogság mostanában? Barátságos meleg szobában.” -Ezt Petőfi írta, nem a dánok.

Megy ez nekünk magyaroknak is! Elő a gyertyákkal, a szép bögrével, a puha, meleg takaróval és a meleg sárga pihe-puha párnákkal. Ez is hygge!

 

Kezdd kicsiben!

Csak csináld!

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.