Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi! – Interjú egy sokoldalú kempo-edzővel

wp_20140501_03920140502005239.jpg

A most következő interjúalanyom valóban sokoldalú, hiszen kempo- edző, négyszeres magyar bajnok, több nemzetközi kupa első helyezettje, a facebook-on található Paleolit életmód létrehozója és szerkesztője, szakács, biztonsági őr. Elhivatottság, maximalizmus, energia és erő jellemzi őt minden téren. A paleolit életforma lelkes követője és népszerűsítője, egy olyan valaki, aki tud hatni az emberekre, akihez tanácsért fordulnak, akinek a receptjeit elkérik és aki nem utolsó sorban, motivál másokat az eredményeivel. Mottója: Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi! 

A mozgásról és az egészséges életmódról mesél:

Pintér Levente

wp_20140213_02120140213210218.jpg

“Vigyázz a testedre. Ez az egyetlen hely, ahol élhetsz.” (Jim Rohn)

 – Központi dolog az életedben a sport és az egészséges étkezés. Mióta van ez így, mikor érezted úgy, hogy eljött az ideje, hogy változtass az életmódodon?

A sport és az egészséges étkezés már elég régóta az életem részei, bár akkor még nem tudtam, hogy a paleo az igazi egészség. Próbálkozásaim voltak, de mára meggyőződésem, hogy a paleo az igazi. Minden jel arra mutat. 🙂 A sport már 6 éves korom óta folyamatosan a társam, és sose hagyott cserben. Aki sportol az tudja, hogy ez milyen… De magát a paleo étkezést 2011 márciusa óta csinálom töretlenül.wp_20131023_012.jpg

– Szakácsnak tanultál, szívesen készítesz ma is ételeket, de kizárólag a paleolit étrendnek megfelelőt. Miért választottad a paleot és mióta folytatod?

Azt, hogy mióta már fentebb említettem, és hogy miért? Azért, mert miután rengeteget olvastam utána, előadásokat néztem a témával kapcsolatban, számomra hiteles emberek véleményét kértem ki; teljes mértékben elhiszem, hogy a paleo életmód vezet az egészséghez, s ezáltal a jó közérzethez. És ezeket természetesen folyamatosan tapasztalom is magamon.

 
– Az elhatározást (hogy belekezdesz és a paleo szerint étkezel) rögtön tett követte? Volt olyan nap, hogy fel akartad adni?

Így van, egyből a tettek mezejére léptem, és nagyon gyorsan, kb. másfél hónap alatt áttértem a paleora. Elhagytam a kenyeret, az édességeket (bár ezekből azelőtt sem fogyasztottam sokat), aztán a tejtermékeket is (na ez volt talán kicsit nehezebb), majd a zöldségeket és gyümölcsöket is szelektáltam. Sose akartam feladni. És azt mondom, hogy nem is fogom.

– Egy a témával kapcsolatos oldalt is létrehoztál a Facebook-on (rengeteg ételfotóval ötletként, motiválásként és néha 1-1 recepttel, tanáccsal). Szeretnéd meggyőzni az embereket, hogy válasszák a paleolit életmódot? Célod ez?

Igen… Az oldalt azért hoztam létre, mert egyre többen kértek tőlem tanácsot, látván a hatalmas változást rajtam. Ugye rengeteg felesleges súly lement rólam, helyreállt a vérnyomásom, könnyebb ezáltal a mozgás, jobban esik a sport, s persze nagyobb lesz az ember önbizalma is. Mindenképpen tetszik ,hogy egyre többen választják eme életmódot, és persze szívesen adok tanácsokat is, ha kérnek tőlem…

“A mozgás a király. A táplálkozás a királyné. Együtt övék a királyság. “(Jack LaLanne) 

– Tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz a sport is hozzátartozik. Te a mindennapos testépítésen kívül kempo-edzéseket tartasz. Mi kell ahhoz, hogy nap mint nap elindulj és ne hagyj ki egy alkalmat sem? Mi a tanácsod azoknak, akik nehezen teszik meg a kezdő lépéseket?

Igazából ez olyan dolog, hogy valakiben vagy megvan a sport iránt érzett szeretet, vagy nincs. Ha megvan, akkor az embernek ez olyan napi rutinná válik mint mondjuk a fogmosás, mindig menni fog, és csinálja mert muszáj, és mert élvezi. Tudja, hogy kell az egészség megőrzéséhez, a test és lélek fejlődéséhez, és képes lesz átélni azt a bizonyos flow érzést… Ha valamiért kimarad, akkor meg hiányzik, mi több lelkiismeret-furdalást is okozhat az embernek. Ha nincs meg ez az érzés, azaz a szeretet a sport iránt, akkor elkezdhetsz ezt-azt sportolni, mozogni, csak szenvedés lesz, és előbb-utóbb abbahagysz mindent, és marad a délutáni tévézés, nassolással egybekötve. 🙂 Akik nehezen fognak hozzá, azaz nincs meg a motiváció, nekik azt javaslom nézzenek meg egy-két “kövéremberes” fotót, és képzeljék el azt, hogy nemsokára ők is köztük lesznek… 🙂

“Ha nem repülhetsz, fuss! Ha nem futhatsz, menj! Ha nem mehetsz, csússz! De bárhogy is legyen: mozogj!” (Ifjabb dr. Martin Luther King)

– Hogyan reagálsz a kifogásokra ( nem volt időm edzésre menni, fáradt voltam, túl drága a hozzávaló, nem látom azonnal a változást, ezért abbahagyom az edzést/ a paleot…)?

A kifogás olyan mint egy réten a háromlevelű lóhere. Mindig lehet találni bármennyit… Épp ezért keresni sem kell. Inkább próbáljunk négylevelűt találni, ami ugyan nem egyszerű, de milyen jó érzés mikor megleljük és leszakíthatjuk. A kifogásgyárosok nem az én embereim, bár megpróbálhatom őket motiválni ezzel-azzal; de ha folyton előjönnek egy újabb sztorival, akkor meghagyom őket az enyészetnek. 😀
  

  + 10 kérdés-válasz -amit minden interjúalany kitölt-: 

downloads9.jpg

 

CSAK-CSINÁLD-MAGADÉRT ÖSSZEGZÉS:

Legyél elhivatott! Elhatározásodat kövesse tett. Ne add fel egyetlen percre sem! Legyenek céljaid. Legyen akaraterőd, hogy megvalósíthasd őket. Becsüld meg a testedet. Vigyázz az egészségedre. TE VAGY A FELELŐS!

 

Köszönöm, és további sok sikert valamint kitartást a könyv elkészültéig! 😉

 

Az interjút készítette: Deák-Ember Ágnes

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.