3 hiba, amit elkövettem, ezért nincs még jogosítványom!

Rossz a hozzáállásod – ezért nincs még meg a jogosítvány! Ezt kaptam ma az oktatómtól. Fájt. Nagyon. Viszont igaza van. Elmesélem, mit csesztem el. Közben pedig erősen mondogatom magamban: ne add fel, ne add fel! Tudom, hogy sikerülni fog, megcsinálom, hamarosan végérvényesen átülök az anyósülésről a volán mögé! 

Ma volt a 3. vizsgám. Mint sejtheted, nem sikerült. Olyannyira nem, hogy max. 10 percet vezettem ma és vége is lett. Mondjuk az előző kettőn meg 10 percet kellett volna még kibírnom, és megvan a jogosítvány.

Tudod, hány órát vezettem már a kötelező 30 helyett? Sokkal-sokkal többet. Bár azt mondják az oktatók, hogy 30 óra után kb. senki nem tudja megcsinálni a vizsgát. Azt is mesélik, hogy azok, akik már vezettek, azok is leizzadnak egy vezetés vizsga alatt.

Mondjuk ez nem annyira vigasztal és pont nem érdekel. Ügyes vagyok, okos vagyok. Miért nem sikerül?!?!

Mert nehéz. Érezni kell.  Figyelmesnek kell lenni. Végig odafigyelni, mindenre. Hibátlanul kell vezetni!

 

Tükör, holttér!!, irányjelző! – mindenre kell figyelni!

 

Átgondoltam kicsit az előzményeket meg a jelent:

Soha nem vezettem korábban. Nem is nagyon érdekelt a vezetés. Nagyjából egy évvel ezelőtt a fejembe vettem, hogy megszerzem a jogosítványt. Akartam. Naná, azért kezdtem bele. A kihívást láttam benne. Azt is, hogy majd jó lesz meg kényelmes, egyszer, majd. Az is bennem volt, hogy más is megcsinálta, én is meg tudom csinálni.

 

Hiba 1:

Mással foglalkoztam. Nem szabad mással foglalkoznunk. Csak mi vagyunk ott, amikor meg kell csinálni. Tök mindegy, hogy a másiknak sikerült, vagy nem sikerült, hogy hanyadjára sikerült, azt sem tudom. Csak magamra számíthatok. Kizárólag rajtam múlik.

 

Mindig kitűnő voltam. Előfordult, hogy csak megadták az ötöst. Például tesiből volt kettesem, de mivel minden másból ötös voltam, így ebből a tantárgyból is megkaptam a jó jegyet. Biztos vagyok benne, hogy gondoltam rá, hogy nem baj, majd megadják és akkor már nem is nagyon csináltam tovább 100%-osan. Most a vizsgák előtt is volt olyan gondolatom, sőt ki is mondtam hangosan, hátha jó fej lesz a vizsgabiztos, és majd átenged. Ám ez -sajnos-, nem így működik.

Soha nem volt gond, ha hibáztam. A hibáinkból tanulunk, lehet, szabad elkövetni hibákat, azért vannak, hogy fejlődjünk. Én már az első vizsgán is azt gondoltam, úgy éreztem, sikerülni fog. Hát, hogy máshogy álljak hozzá, nem? Ám túlságosan egyszerűnek feltételeztem én ezt az egészet. Meg vártam mindig valamire, ami majd segít… Pedig a sikeres kimenetelű vizsga rajtam múlik. Még akkor is, ha valami váratlan dolog történik. Épp azt akarják látni, hogyan oldom meg. Biztonságos vezetést kérnek tőlem a vizsga elején. Órási a stressz, hogy hiba nélkül vezessünk, ráadásul hozzáadódik, hogy a vizsga követelmények nem mindig életszerűek. Plusz hozzájön még mindenhez a vizsgadrukk. Mindenki izgul. Az első vizsgán és a sokadikon is. Ám a való életre készítenek fel, hiszen a vezetésben tényleg nem lehet hibázni, hatalmas galiba lehet abból, ha valaki elkövet egy hibát.

 

Hiba 2.

Nem lehet fél gőzzel csinálni. Semmit. Ha akarod, csinálni kell. Ott lenni fejben is, nem csak testben. Jelen kell lenni és mindent beleadni. Akartam, de ez kevés. Új dolog ez a küzdés a számomra. Nem várhatok viszont a sült galambra. Megint másra vártam. Pedig nekem kell csinálni, még hozzá jól! Ha jól csinálom, lesz eredménye. Ha nem jól csinálom, annak is. Itt nincs köztes állapot, meg úgyis megadják. Mindent meg kell tenni, ami rajtunk múlik, csak akkor lesz meg a jogosítvány!

 

Azt mondják, a gondolataink megvalósulnak. Erősen gondoltam rá most a 3. vizsgám előtt, hogy mi lesz a vizsga végkimenetele… Láttam magam előtt a végeredményt, hogy örülök, tapsolok majd, hogy ünnepelünk utána és boldogan mesélem majd mindenkinek. Hát, ez nem jött össze. Talán csak láttam, de nem igazán tudtam, mertem elhinni. Az is lehet, hogy csak belemagyarázás.., már nem tudom. Talán úgy szól ez a dolog, hogy amitől félünk, az valósul meg?

Korábban ugyanis számtalanszor elhangzott tőlem, hogy jajj, csak azt az útvonalat ne…. És igen, kitalálhatod, ma pont arra kellett mennem. Ahogy meghallottam, rögtön bepánikoltam tőle. Pedig csak egy útvonal, egy nehezebb, de azért nem őrült nehéz és gyakoroltuk nem egyszer. Igaza van az oktatómnak, amikor azt mondja, hogy bármelyik útvonalon végig kell tudjak menni, nem azon múlik, hogy 1-es vagy 8-as, vagy melyik lesz.

 

Hiba 3. 

Hiába tudom fejben, ha aztán mégsem azt teszem, amit tennem kellene…. Pontosabban megtettem, amit nagyon nem kellett volna. Ó, hányszor tanácsoltam utánam érettségizőknek, arra gondolj, amit szeretnél húzni, ne arra, amit nem tudsz! Én hiszek a vonzás törvényében. Mégis megtettem ezt az órási hibát! Úgy ráparáztam erre az útvonalra, hogy hihetetlen. Hiába mondogattam, hogy tuti a városban fogok vezetni, ha fejben közben azon rettegtem, hogy jajj, csak ezt a távolságit neeeee.

Őrült fontos, hogy amit gondolunk, amit szeretnénk, amit mondunk, amit teszünk, azok összhangban legyenek. Annyira tudom, tudtam, hogy nem szabad, mégis megtettem. És hinnünk kell magunkban. Nem parázni, hanem önbizalommal neki indulni, valahogy össze kell szedni magunkat.

 

A jelen az, ami számít.

 

Igen, tanuljunk a hibáinkból, de tudjunk rajtuk túllépni. Ne őrlődjünk a múlton és azon, hogy mit kellett volna, hogy kellett volna… Most mérges vagyok magamra. Igyekszem elfogadni, hogy ez történt, változtatni már nem tudok rajta. A jövővel is túl sokat foglalkozunk. Ugyan, mit számít majd sok-sok év múlva, hogy mennyi idő alatt szereztük meg a jogosítványt! Ne add fel!

 

Fogok én még mosolygósan ülni a volán mögött és vezetni!!!!

 

Azt hiszem, tudom, hogy mire tanít ez az egész engem.

Arra tanít, hogy nem szabad feladnom. Kitartónak kell lennem.

Tanulj te is a hibáimból és ne add fel!

Csak csináld! 

Ezt is olvasd el:

A vezetés kőkemény meló

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

9 hozzászólás

 • Imre Tóth

  Szerintem jobb lenne, ha végiggondolnád, van-e értelme az egésznek.

  Ha nem érdekel a vezetés és mégis megszerzed a jogosítványt, akkor te is egy leszel a tötymörgő, a vezetés és a forgalom ritmusát felvenni nem tudó vezetők közül, azt meg minek? Csak fokozza a balesetveszélyt. A harmadik bukás mégiscsak komoly figyelmeztetés.

  Egyébként 30 óra alatt meg lehet tanulni úgy vezetni, hogy átmenj a vizsgán.

  • Béla Kovács

   30 óra után nem lehet megtanulni….kizárt, még akkor se, ha kormánnyal a kezedben születtél….
   Egy oktató…..

   • Béla Kovács

    Tisztelet a kivételnek…sok oktatót láttam már dolgozni…., de unokahúgom vizsga előtt 1 nappal nem tudott betolatni 2 kocsi közé hátramenetben..
    De egy délután megtanulta….30 óra semmire se elég….és a tanuló szeretne vizsgázni…jó esetben elfogadja a plusz órák ötletét…
    Persze…billeg a dolog… több pénzt kell kihúzni a tanulóból…vagy valós a dolog…
    Véleményem…legalább 50 óra (levezetett) kell ahhoz, hogy viszonylag optimistán vágjunk neki a vizsgának….

   • Imre Tóth

    Érdekes, öcsém, én, anyám 40 évesen és a feleségem is sikeresen levizsgáztunk 30 óra után – és ez még csak a szűk család.

 • Német Sophia

  Nekem húzta az előző suli az időm de nagyon,két éve első sikeres kresz után felhivtam aznap az oktatôt és közöltem ,hogy gyorsított dolgot szeretnék , folyamatosan vezetni nem akarok várni heteket hónapokat,mert kijarok dolgozni mindig volt valami kifogás. Hazajöttem megint ugyanez és még direkt bemszkalt boltokba, saját dolgait intézte és nem vezettük le az eltöltött időt ami az én pénzem bánta.perverz szövegei miatt akár fel is jelenthettem volna …sokszor lemondta az órákat és azzal jött,hogy kell a hely az ujaknak . Mondom engem nem érdekel nekem muszáj haladni mivel be van fizetve a vizsgapenz. Nem vitt el vizsgára október közepén tudta hogy hazajövök szó nélkül leadta decemberre a jóval utánam lévők vizsgaidöpontjät. Akkor sokalltam be és mentem az iskola vezetőhôz , valamiért nagyon le akartak beszélni a fogyasztóvédelmi dologrôl , és az oktató volt védve . Azt mondta nekik azért adta le a kartonom ,mert nekem soha nem volt jó !!! Ez nem igaz ! De legközelebb mindent felveszek telora mert nekem is vannak jogaim és így igenis tudom bizonyítani . Kaptam gyorsan másik oktatót. Türelmetlen ,ideges volt ráadásul kétszer fizettem neki 55 ezret első oktatónak 4-5* 40000 ret februárban volt vizsga , nem mentem át kiborultam teljesen és ráadásul előre kinyomtatott papírt adtak a kezembe amin előre be volt x-ve hogy máshol akarok ezután vezetni és a sikertelen vizsga két éven belül egy végig benyomtatva előre !!! Ilyen akkor sincs hogy nem az irodában intézzük el vizsga után ezt !! Mégis fogyasztóvédelmi hatóság lett belőle ,persze kimagyaraztak mindent! Másik iskolába mentem ott kétszer 45000 ret fizettem plusz 22500 és 11000 a vizsgapénz . Nagyon izgul az ember az tény ilyenkor és most volt egy undorító két hónapos kamuhelyzet ,ami miatt sokan kiestek a két évből köztük én is ma járt le a két év !! Most mi az hogy még egyszer elölről kell kezdeni mások hibäjäbôl és elvárják hogy 0 hibája legyen egy tanulónak ,ne magukhoz hasonlitsak a tanulók szintjét , mindennap videón is néztem a különböző parkolasokat , családtagokkal sokszor mentünk vizsgahelyeken mindent átbeszéltük és vizsga előtt pár órával mindent ismét atneztunk elsőre átmentem kresznél rengeteget tanultam hajnalig mindennap ,a buszon is a KRESZ járt a fejemben hogy ez igenis menjen és nem csak magolni akartam…és most elveszik a lehetőséget ,főleg a kormány,akik mai napig természetesen ezzel kapcsolatban nem hoztak semmilyen rendeletet ami rohadtul felháborítô,mert sokan ezért dolgoztak hosszú ideig és most sorban omlik bennük össze egy világ 500 ezer forint volt nekem összesen és ez csak a vezetés része , most komolyan mindenki a covid miatt kezdje elölről ki fogja őket kárpótolni ??? Legalább kaphassunk lehetőséget két három hónap csúszást akkor is ha voltak vizsgán és elsőre nem mentek át nem tud senki javítani !

 • Zoltán Fodor

  Az tény és való, hogy valamilyen szinten a lehúzásról szól az egész. Amikor én jogosítványt szerettem volna szerezni, az oktatóm jó ha 50%-át gyakoroltatta velem. (Egyenesen haladás, balra és jobbra kanyarodás és ennyi volt az egész.) Olyasmi hogy parkolás vagy két autó közé beállás ismeretlen volt. Így mentem vizsgázni, ahol szerencsére a feladat parkolási részére már nem került sor, mivel a vizsgabiztos közölte, hogy meglátni rajtam a vizsgadrukkot, így alkalmatlan vagyok a vezetésre. Utána, amikor kettesben maradtam az oktatómmal, ő azzal vigasztalt, hogy ezek után döntsem el, érdemes-e nekem ezzel foglalkoznom.

  • Kuron Maria

   Nem szabad általánosítani. Attól hogy valaki nem jó iskolát, vagy oktatót választ nem jelentheti ki hogy “lehúzás” az egész. Igenis vannak tisztességes emberek a szakmában. Tényleg nehéz a vizsga, de senki nem varhatja azt hogy kellő önálló és biztonságos közlekedés híján köztünk legyen. Sokan halnak meg az utakon és ez mind emberi hiba miatt történik. Fejben kell rend legyen, csak úgy lehet vizsgázni és utána közlekedni önállóan, biztonságosan. Tök mindegy hányadik alkalommal sikerült a vizsga, nem jegyzik a vezetői engedélybe.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.