Minden, amit elmondtam gyermekemnek az óvoda előtt

Mindjárt itt van az óvodakezdés. Készülünk rá, elárulom mivel:

 • 1. – elmentünk az óvodába. A nyílt napra és azontúl is néhány alkalommal 1-2 órára. Így szokja a környezetet, ismerkedik az óvónőkkel, gyerekekkel.
 • 2. – elmondtam, hogyan telik majd egy napja. Mikor fogunk találkozni és hogy akkor majd mindent megbeszélünk. Ő elmond majd mindent, hogy telt a napja, hogy érezte magát, mivel játszott, mi tetszett a legjobban, kedves volt-e az óvó néni, lett-e barátja, mit evett és bármi érdekes vagy vicces történt, akár vele, akár mással, és én is elmesélem majd az én napomat.14021703_1402902866393806_8175742457457889476_n
 • 3. -Meséltem óvodával kapcsolatos történeteket mesekönyvekből, megnéztük a Bogyó és Babóca egy napját az óvodában. Aztán el is játszottuk azt.

 • 4. beszélgetünk az oviról, beszélünk arról, hogy bár már nagyfiú, ott ő kicsi lesz. Kiscsoportos, 5 másik gyermekkel. Elmondtam többször, hogy anya és apa nem lesz ott. Óvó néni tud segíteni, ha kérdése van, ő fogja megvigasztalni, ha elesik például. De este majd én is jól megpuszilgatom.

 • 5.-Együtt mentünk vásárolni oviba ruhákat, cipőt. A táskáját is összepakoltuk már. 14054076_1402910619726364_8177432282994948496_n
 • 6.-Kivalasztottuk, hogy melyik plüssállata megy majd vele az oviba. Azt mondtam neki, hogy a kutyusa majd nagyon szeretne ott aludni és segítsen neki elaludni, jól szorítsa magához, csukja le a szemét és aludjanak együtt.

 • 7.-Meséltem neki arról, hogy ha olyan játékot szeretne, amivel más játszik, akkor először vagy várja meg míg leteszi a másik, el nem lehet elvenni, vagy vigyen a másik gyermeknek egy másik játékot és kérdezze meg, cseréle-e vele.
 • 8.-Azt is említettem, hogy lehet lesz olyan gyerek, aki lökdösődni fog, vagy megüti őt. Először kérdezze meg, miért csinálta. Beszéljék meg. Lehet véletlen is. Ha még mindig kötekedik a másik, akkor vissza is adhatja, a lényeg, hogy ne hagyja magát. De az óvó néni is biztosan látja majd és odamegy és megoldják. Hangsúlyoztuk, hogy ő ne üssön meg mást, verekedést sose kezdeményezzen.
 • 9.-Kértem, hogy használja sokat a kérlek szót, mert az varázsszó.
 • 10. -3 dolgot kértem tőle: legyen okos, kedves és bátor.
 • 11. Nem folyamatosan beszélünk róla, csak egy -egy rövid ideig, amikor úgy látom, épp figyel, érdeklődik. Próbálom nem stresszelni. Mindig elmondom, persze nagy mosollyal az arcomon, hogy milyen szuper lesz ott neki. Addig is minél több élményt próbálunk neki adni. Közösen tölteni sok, minél több időt, és játszani, együtt. Nem óvodára felkészítős játékot, nem baj, ha nincs kedve kézműveskedni, nem kell feltétlen foglalkoztató füzetezni, a lényeg, hogy mindketten élvezzétek!20160528_182227

         +1.-Elmondtam neki, hogy én mindig ott vagyok vele, akkor is ha nem vagyok mellette. Az okos fejében, és a jó szívében.. Hogy gondolok rá. És nagyon szeretem. Még annál is jobban! 🙂

 

A munkakezdésről és tippjeimről az előző posztban olvashatsz.

Minden, amit elmondtam gyermekemnek az óvoda előtt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva