Kevesebb stressz! Hogyan? 8+1 tipp

-Sokat stresszel? -kérdezte a masszőr tőlem a napokban. Rávágtam, hogy: -Nem!
csakcsin.jpg

Egyrészt nem akartam panaszkodni. Mert nincs is rá okom. Másrészt egyszerűbb, könnyebb volt, mint bevallani, amit aztán itthon beláttam: jó pár dolgot másképp csinálhatnék. 

 

Ez a bejegyzés tehát saját magamnak -is- szól. Észre sem vesszük,  mikor érkeznek, de nagyon fájdalmasak tudnak lenni a görcsök a vállunkban. Stresszelünk, naná! Az okokat inkább ki sem fejteném. Az alábbi pontokból, viszont hátha tudsz alkalmazni Te is valamit, ami segíthet -a masszázson túl:  

 1. Rend
  A rendet tudni kell (kellene) megtartani! Nagytakarítás helyett, naponta tegyünk 1-2 dolgot meg, így kevésbé merülünk ki (fáradtság = ingerlékenység) és még jó érzés is, hogy tisztábbá, rendezettebbé varázsoltunk egy-egy területet.
 2. Rendszerezés
  Legyen mindennek meg a helye. És tegyünk is mindig mindent a helyére! Sok vesződéstől, mérgelődéstől, kapkodástól, azaz stressztől kímélhetjük meg magunkat így. Mennyivel jobb úgy elindulni otthonról, hogy nem kell a kulcsot keresgélni..!? 
 3. Kivárás
  Van, amikor nem tudunk mit tenni, várnunk kell. Például sorban állunk. Vagy váróteremben ülünk. Ne menjünk bele olyan párbeszédbe, hogy miért nincs több pénztáros, itt állok már fél órája stb. Morgolódhatunk magunkban vagy az előttünk/utánunk állóval, de semmi értelme. Próbáljunk nagy levegőt venni… és kifújni. Valami szépre, jóra gondolni.
  Kisgyermek dackorszakát tekintve is azt látom legjobb, leginkább eredményre vezető megoldásnak, ha néha kicsit hagyjuk őt. Igen, fürödni kéne már menni, de mi van akkor ha még pár percet játszik.. ? Ha türelmesek vagyunk és kivárunk még egy (vagy két) átkelési lehetőséget a zebránál, akkor lehet, hogy nem ordítva haladunk végig, plusz megússzuk a még otthon is folytatódó min. fél órás bömbölést  (igen, tapasztalat sajnos, és mérges is vagyok magamra, de tanultam belőle, sok program felejtős, a napi rendet csak minimálisan lehet kitolni és türelem, türelem, türelem! + higgadtság, kreativitás, humor -csak így lehet. )
 4. Hatékonyság
  Légy előrelátó, tervezd meg előre a következő napod vagy heted egy-két részletét. Használj naptárt! Ne az utolsó pillanatban kezdj hozzá, hogy aztán kapkodás legyen belőle. Ne sürgesd a dolgokat!
  Pl. amikor este elkészítem a másnapi ebédet, sokkal jobban érzem magam másnap, hogy nem kell kimaradjak a játékból, a közös programból, vagy nem kell kapkodnom, ill. az időt nézegetnem. 
 5. Időbeosztás
  Kisgyermek mellett még inkább fontossá vált, nagyon nem mindegy, mi kap prioritást. A legjobb a házimunka és vagy főzés és csak aztán olvasás és vagy gép előtt ülés. Ha felborul a sorrend, nem valószínű, hogy mindegyikre sor kerül. 
 6. Mozgás
  Próbáld ki a jógát! (most már végre tényleg el kell mennem!) Táncolj otthon! Mozdulj ki minden nap a friss levegőre. Séta, futás, vagy legalább a lift helyett használd a lépcsőt!
 7. Változtatás
  Amin nem tudsz változtatni, azon ne idegeskedj! Amin tudtál volna, azon se stresszelj, már megtörtént. Viszont:változtass! Ha valami nem tetszik, ne tedd meg újra, ne kövesd el újra és újra ugyanazt. 
  Előbbire tipikus példa az időjárás. Vagy a sorbanállás. Utóbbira a késés. Legközelebb indulj el hamarabb. Tényleg!
 8. Fogadd el magad!
  Ne hasonlítsd össze magad mással. Az a más, nem Te vagy. Te másképp csinálod. Mert neked így jó. Te lehet, hogy lassabb vagy bátortalanabb vagy, a Te erősséged más. Keresd meg, érezd, tudd, miben vagy erős és légy büszke rá! Ne hasonlítgatsd a napokat sem: a tegnap elmúlt, a holnap pedig majd jön. A ma, a most a fontos, tedd meg a tőled telhetőt. Ne görcsölj! Mindig az akkori legjobb tudásod szerint cselekedtél. Minden úgy jó, ahogy van!

  +1:kave.jpg

 • -Jutalom
  Fogd vissza a stressz miatt kialakuló görcsöket és idegeskedés helyett inkább jutalmazd meg magad! Apró kis lépésekért, amit megtettél. Mert kedves voltál. (mással és önmagaddal!) Csak mert megérdemled! 
  Idegesség ellen nem segít, ha a párna vered a fejed, nem a legjobb megoldás a sírás, dühöngés. 
  Segít a meleg tea. Jót tesz a forró zuhany. Jár az, hogy megeszed a sütit, a kekszet, ha kívánod. Javít a helyzeteden egy kellemes zene, vagy a madárcsiripelés a szabadban. Hagyj időt magadnak! Megérdemled, hogy ne csak hidegen kortyold a kávét. Jár neked az énidő, a kikapcs, a feltöltődés. Amikor mást teszel, mint amit nap mint nap. Találd meg a hobbid, találd meg, mi az ami örömet okoz, ami kihúz a morcos időszakból, a stresszből, a fáradtságból, a görcsösségből. Mosolyogj, vedd észre a dolgok jó oldalát. Érezd jól magad a bőrödben!

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.