El kellene kezdeni jógázni

jóga

Mondogattam én is párszor, de idén végre elkezdtem.
Nem voltam benne biztos, hogy tetszeni fog nekem a jóga. Leginkább attól tartottam, hogy lassú lesz. Sokáig csak olvasgattam a jótékony hatásairól és hallgattam a környezetemben lévőket, akik mind dicsérték a jógát. Úgy voltam vele, mindenképp ki akarom próbálni, saját magam megtapasztalni. Valahogy mégis csak halogattam. Aztán felírtam a 101-es listámra is! (ITT elolvashatod) Végre kipipálhattam!

Hot jóga órán is voltam (amikor 32 fokos teremben zajlik az óra), most pár hete pedig gerincjógára járok. Igazán jó érzés közben és az óra végén is – mintha kicserélnének!

A legutóbbi alkalom után azon gondolkodtam, mennyire gyönyörű is a test. Hihetetlen, mennyi mindenre képes. Olyan dolgokat is meg tudunk tenni, amiről nem is gondolnánk, hogy sikerülhet.
Legyen az egyszerűbb, vagy összetettebb mozdulatsor, jó érezni a csigolyáinkat, az izmok nyúlását, a testrészeink csavarodását. Izgalmas az erőnket tesztelni, miközben tartjuk a pózt és fejlesztjük az egyensúly érzékünket.
Egy sima leguggolás vagy nyújtózás is több izmunkat megdolgoztat, de napközben természetesnek vesszük ezeket. Képesek vagyunk futni, táncolni, nagyot dobni, erősen rúgni de még hulla-hopp karikát is tudunk mozgatni a testünkön. A jóga egészen más. Alaposan megdolgoztat, egyszerre nyújt és erősít, úgy, hogy a lassú mozdulatokat összekötjük. Fokozzuk, míg egy egész más pózba érkezünk. Tartjuk és közben figyelünk. Minden porcikánkra, hogy minél tökéletesebb legyen. Igazán nagyszerű.

A mozdulatsort addig csináljuk, amíg jól esik. Legközelebb majd jobban megy. Fejlődni mindig van hova. Apró célokat állítsunk magunk elé, így hoz majd sikerélményt. Vagy csak élvezzük, mert azzal a kevéssel is jóval többet teszünk önmagunkért, mintha el sem mentünk volna az órára és csak otthon feküdnénk.  

Kezdő jógás énem kedvencei: 

-csend, pontosabban nyugodtság vesz körül. Csak a halk zene, a légzésem, a rövid irányító mondatok.

-büszke vagyok rá, hogy egész jól mennek az egyensúly-gyakorlatok

-jól esik, amikor csavarunk egyet a testünkön

-kedvenc pózom egyelőre (az egyik) :

 jóga balaszana

Azt nem sorolom mennyi jótékony hatása van a jógának, akit érdekel úgyis utánanéz. Ajánlom nektek ezt az írást, ahol Alexandra és Reni jól összeszedték a kezdők számára legszükségesebb információkat:

https://pinkdust.cafeblog.hu/2015/11/20/jogazni-szeretnek-de-kezdo-vagyok-mit-tegyek-jogarol-egyszeruen-vendegposzt/

Bízom benne, hogy aki még nem próbálta, de szeretné, ezután már nem csak olvas majd róla.

Teremben vagy otthon, a lényeg: Csak csináld!

 

Ági

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.