Csináld jól!

Mint minden hivatás esetében a szeresd, amit csinálsz-on túl, a következőt tanács az egyik legfontosabb: Csináld jól!

Az anyaság igen összetett, rengeteg dolgot kell egy kézben tartani (néha szó szerint) és összeegyeztetni.

Ismeri ezt mindenki -vagy majd fogja – (igen, mindenki, ha férfiból vagy akkor is előbb -utóbb látod és belátod majd, mennyi mindennek kell egy anyának megfelelni, milyen sok feladatból áll egy napja és még ha akarnál is segíteni, van olyan, hogy csak anya kell!)

Minden anya szeretné jól csinálni.

Rengeteget gondolkozol, olvasol, fórumozol, kérdezgetsz ismerősöket, ismeretlent. Mindent meg akarsz tenni, tökéletes akarsz lenni.

Ezeknek ellentmond a következő kettő, talán legfontosabb dolog: 

 • Hallgass az ösztöneidre!
 • Fogadd el, senki sem tökéletes. Te sem vagy és nem is lehetsz az. Viszont nem is kell annak lenned, a gyermeked számára Te vagy a legjobb!

 

 

És még egy tény, amit gondolj végig kérlek:

Szeretned kell magad és bíznod kell magadban. Csak annyira tudsz szeretni másokat -és így a gyermekedet is – amennyire magaddal jóban vagy és ha magabiztos vagy, akkor nyugodt vagy és pont erre van szükség: nyugtató simogatásra, a békés szívdobogást érezni ölelés közben.

 

Figyelj tehát első körben magadra. Azért, hogy jó anya legyél, aki erős és ott van mindig amikor kell, aki mosolyog és nem fáradt folyton:

 • Egyél-igyál sokat!Étkezz változatosan.A szoptatás idején: bátran kávézz, ha eddig kávéztál! Használj fűszereket! Kis mennyiségtől semmi baj nem lehet, ha jól esik, ne vond meg magadtól. A fogyókúrát felejtsd el! Most egyszerűen nem ez a dolgod!
 • Ne a múlton rágódj és ne a jövőn agyalj. A jelenben élj! Élvezd ki a pillanatokat.
 • Ismerd fel, ha valami nem jó. Gondolj végig 2-3 lehetőséget. Válassz! Azt, amiről úgy érzed nektek a legjobb. Ne tépelődj sokáig, a nem döntés csak további stresszt okoz. Ha azt gondolod jónak, annak biztosan van oka, nincs rossz döntés! Lehet, hogy lehetett volna jobban alakítani a dolgokat, de nem rontottad el, javíthatod a későbbiekben.
 • Csak pozitívan. Ha rajtakapod magad egy -egy aggódással teli mondaton, gondolaton, fogalmazd át!
 • A mosolyod őszinte legyen, különben nincs értelme. A kicsi érzi, ha valami nem oké benned, veled. Ha sírnod kell, sírni akarsz, sírj, de ne vegyél fel egy maszkot, ne hazudj.
 • Tarts énidőt. Amikor csak magaddal foglalkozol és feltöltődsz. Csak lefekszel és meditálsz, elképzelsz egy tökéletes napot, elképzeled, ahogyan mosolygósan együtt töltöd az időt a családoddal és élvezed minden percét. Olvasol, vagy sétálsz, vagy elmész vásárolni -magadnak! Kelj fel reggel korábban mint a kicsi, így jut időd magadra is.

 • Fogadd el a segítséget! Nem csinálhatsz mindent Te. Szükséged van a pihenésre. Engedd, hogy segítsenek. Akkor is, ha mindent Te akarsz, de egyszerűen nem bírod, de akkor is, ha az összebújáson kívül mást nem is tudsz elképzelni és egyáltalán senkit be sem akarsz engedni a házba. Neked és a babának is jót tesz majd a “felmentősereg” , a kedves látogató.
 • Hallgasd meg a tanácsokat, ( de néha kövesd az “egyik füleden be, a másikon ki” elvet) , csak azt fogadd meg, amiről úgy gondolod, hogy NEKTEK jó! Ezt pedig CSAK TE TUDOD! Hagyd abba az aggódást, hogy vajon jól csinálod-e.
 • Írd le, mire vagy büszke, vagy miért vagy hálás: milyen szép az életed, mennyi mindent elértél. Ha változni, változtatni szeretnél, képzeld el, milyen szeretnél lenni, majd fogalmazd meg kijelentő módban: Pl. “Kevesebbszer mondok nem-et”, “Betartom az ígéreteimet”

 • Találj hasonló gondolkodású embereket, mint Te! Ismerkedj, beszélgess a játszótereken, babás foglalkozásokon, a fórumokon! Sokszor jól esik egy kívülállónak elmesélni a dilemmákat és tapasztalatot cserélni, vagy egy kicsit dicsekedni. Kerüld el viszont a mindig panaszkodó, mindig morcos anyukatársakat. Ne harcolj és ne légy előítéletes, nem tudhatod, hogy mi egy -egy dolog előzménye, miértje.
 • Bíznod kell abban, hogy a kicsi jelezni fogja, mit szeretne és Te ezeket a jelzéseket érteni fogod. Az elején ösztönösen, majd tudatosan. A baba igényeit kövesd az etetés során. Ne az órát nézd állandóan, de legyen egyfajta rendszer, ez mindkettőtök érdeke. Próbáld kitapasztalni az időpontokat, így tudsz majd előre tervezni.
 • Énekelj neki! Megnyugtatásképpen, mókázáskor, altatáskor, pelenkázón , stb. A Te hangod a legszebb a számára, ne foglalkozz vele, hogy szerinted hamisan énekelsz.
 • Ha tudod mit szeretnél, milyenné szeretnél válni, képzeld el magad előtt, lásd a végeredményt. Tegyél érte, minden nap.
  Legyél olyan anya, aki : Meghallgatja/meghallja őt. Nem hagyja sírni őt. Akit, ha hívnak, megy. Akiben bízhat a babája. Aki példát mutat. Türelmes. Hiteles. Kreatívan, humorral oldja meg a problémát. Figyel a minőségi együtt töltött időre. Elismeri, ha hibázott. Sokat használja, hogy kérem és köszönöm. Rengeteget mesél. Még többet ölel. Szeret-mindig.

agiek-19_1.jpg

 Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit csinálunk, de azért is, amit nem. “(Jean Moliere)

Senki sem mondta, hogy könnyű anyának lenni. A csak neki akarsz jót! –csak egy kifogás! Először Te legyél rendben és meglátod, minden simán megy majd a babával is! 

Törődj magaddal! Ez nem önzőség! Amikor csak tudod élvezd kicsit a csendet és figyelj befelé. Hallgass az ösztöneidre, ne bonyolítsd a dolgokat. Ha Te boldog és kiegyensúlyozott vagy, akkor lesz a baba -sőt az egész család- is boldog!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.