7 környezettudatos lépés, amit érted teszek, Föld!

Nagyon nehezen viselem, amikor valaki a banánt is zacskóba rakja vagy amikor a papírt, aminek a másik oldala még simán használható, a kukába hajítja, a szemetelést és azt is, ha nem szelektíven gyűjt valaki, pedig megtehetné, mert ott sorakoznak az otthonától pár lépésnyire a szelektív kukák. Környezettudatos lépésekről szól az írásom, mert úgy érzem szükség van rá.

Sok mindent tehetünk már manapság, hogy a Földünknek kicsit könnyebb legyen. A kérdés viszont nem az, hogy mit tehetünk, hanem, hogy mit teszünk! Mert tennünk KELL! 

Én igyekszem környezetbarát módon élni, környezettudatos lenni.

Ezt teszem érted, Föld: 

  • kulacsból iszok csapvizet – ásványvizet nagyon ritkán iszom ma már, és őszintén szólva, imádom, hogy nem kell cipelni a flakonokat, aztán kerülgetni otthon, amíg nem kerülnek a szelektív kukákba. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert kiváló itthon a csapvíz. De szerintem ez amúgy is főként megszokás kérdése. Beszereztem egy szuper 7,5 dl-es kulacsot, viszek mindenhova magammal vizet és ha kell, újratöltöm a kulacsom.
  • komposztálunk – minden tojáshéj, banánhéj, almacsutka, zöldségek héja, teafilter és gyakran a kávézacc is ( de ez még sok mindenre jó) a kertünk hátsó részében lévő komposztálóba kerül. Így igazából nem sok hulladékot termelünk. A papír dobozokat, wc papír gurigákat, egyéb papír hulladékot a cserépkályhánkban eltüzeljük. A sörös dobozokat külön gyűjtjük.
  • többszöri felhasználás: a papír hulladékot fel szoktuk használni, rajzolunk a papír hátuljára is, kreatívkodunk valamit kisfiammal a kartonból, alkotunk valami vicceset a wc-papír gurigákból (korábban szuper golyópályát csináltam kisebb-nagyobb papírgurigákból, de bábelőadás szereplői is voltak már a kicsit kidíszített hengerek) (olvasd el ezt a bejegyzést mese-témában: ITT) Így is könyezettudatos vagyok és a gyermeket is erre tanítom.

Több mint 5 ötlet, hogy kreatívabb anya legyél!

  • konyha és háztartási eszközök: kevesebb fóliát használok, inkább műanyag dobozba pakolok. A sütőpapír helyett többször használható szilikon sütőlapot használok, muffin-papírokat sem veszek már, szilikon muffinformába töltöm a masszát. Mosogatógépet használok, mert így jóval kevesebb vizet használok, mintha én mosogatnék. A mosógépet is mindig csak teletöltve kapcsolom be. Szárítógépünk nincs.
  • vásárlás: Mindig viszünk magunkkal egy kosarat a vásárláshoz és egy nagyobb táskát. Sosem kérünk műanyag szatyrokat. A nejlonzacskókat is elfelejtjük végre teljesen, beszereztük ugyanis a Spar-ban kapható újrahasználható tasakokból. 3 db van egy csomagban 600 Ft-ért. A mosható, áttetsző anyagból készült tasakok szalaggal jól zárhatóak és még a mérlegcímkének van rajta külön hely. Nem fognak elszakadni, többször felhasználhatóak, nagyszerű környezetbarát alternatíva a műanyag zacskók helyett a zöldségek, gyümölcsök vásárlásához. Ritkán vásárolok ruhát magamnak, csak azt veszem meg, amire szükségem van. Turkálóba is szívesen járok illetve kisfiamnak is gyakran veszek másodkézből ruhákat (rengeteg gyermekruhás csoportot találni a közösségi oldalon)
  • női dolgok: kevesebb eldobható terméket szeretnék használni, például nem sminkelek minden nap, így aztán eldobható vattakorongra sincs szükségem minden este sminklemosáshoz. Tervezem egyébként, hogy beszerzek ebből is mosható változatot. Sokszor egyszerűen csak natúr szappannal és vízzel mosom meg csak az arcom. Intimkehely: már nagyon sokszor terveztem, hogy írok róla, most itt a lehetőség. Több embernek ajánlottam már, mert szerintem egy szuper dolog! Imádom, mert kényelmes, mert sokkal tisztább érzésem van tőle, mert 12 óránként elég vele foglalkozni, mert újrafelhasználható és nem termelek vele szemetet. Nem azért használom elsősorban, mert környezetbarát, de nagyon jó érzés, hogy ezzel is teszek a környezetemért. Rossz belegondolni is, hogy eddig is mennyi szemetet termeltem. Én nagyon örülök, hogy rátaláltam, már használom egy ideje és nagyon bevált.

  • nem fogom a gyerekre! : Ez a pont kicsit eltér a többitől, de mindjárt érthető lesz, mire gondolok. Sokan úgy vannak vele, hogy ó, feljebb tekerem a fűtést, nehogy megfázzon a kicsi.. (közben lehet, izzad a takaró alatt…) Szerintem öltözzünk illetve öltöztessünk rétegesen, mindig legyen zokni a lábunkon, és ne a fűtés menjen ezerrel. Pár percre nyissunk ablakot, szellőztessünk többször a nap folyamán, de aztán ne maradjon tárva az ablak, hogy az utcát fűtsük..  Mozduljunk ki! Egy kellemes séta a szabad levegőn jót tesz és utána mennyire szuper érzés bemenni a meleg lakásba. Biciklizzünk, kiránduljunk! Ne hagyd égve a lámpát, zárd el a csapot fogmosás közben, ezeket talán még mindig el kell mondani, sajnos. De ha csinálod, akkor a gyerek látja és tanul a példádból. Akkor legközelebb már ő fog esetleg rád szólni, vagy helyetted lekapcsolni a villanyt.

Szóval a lényeg, megint annyi lenne: CSAK CSINÁLD! Ezek nem nagy dolgok. De meg kell tennünk. Nap mint nap. A Földért. Ahol mi élünk. Tehát magunkért. 

Tegyél Te is minden nap a Földért, a környezetért és meglátod, hősnek érzed majd magad! Legyél környezettudatos!
7 környezettudatos lépés, amit érted teszek, Föld! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva