Unod az autós meséket?

Itt a hétvége és rengeteg programot kitalálhattok, töltsetek minél több időt a szabadban, kapcsolódjatok ki,  süssetek-főzzetek együtt, készítsetek tavaszi, húsvéti alkotásokat (nagyon sok jópofa ötlet vár a Napfény illata blogon!), nevessetek sokat! Legyen tartalmas az együtt töltött idő!

Emellett persze belefér egy-két rövidebb mese megnézése is. ( a mindennapi meseolvasás mellett) Azt gondolom, két-három éves gyerkőcnek még egyáltalán nincs szüksége a két órás mesékre. Nem bír még ennyi ideig koncentrálni, egy helyben ülni talán igen, ha meséről van szó.., kérdés viszont, hogy mennyire jó ez… pl. a szemének. A másik pedig, hogy inkább a szaladgálás, a mozgás és a kreatív játék a fontos ebben a korban (is.) Nem is a kicsiknek valók még a hosszabb, pörgősebb mesék. Vannak viszont néhány perces kisvideók, amik könnyedén elérhetőek. A rengeteg gagyi, értelmetlen mellett vannak nézhetőek, sőt olyanok is, amiknek van mondanivalója. Mert szerintem ez fontos. Szerintem elengedhetetlen, hogy ebben a korban még ott üljünk a gyerkőc mellett, együtt nézzük, hogy egyrészt tisztában legyünk, mit lát, másrészt, ha van kérdése, akkor rögtön fel tudja tenni nekünk. (ha mást csinálunk, amíg ő mesét néz, akkor csak olyan elé ültessük le amit már láttunk előtte!!) Mi sokszor csináltuk, csináljuk azt, hogy a látott mesét, elmeséljük saját szavainkkal, ha olyan, akkor el is játszuk azt. Régebben írtam már róla: ITT

Nemrég az én gyerekkori kedvenc meséim volt a téma itt a blogon. Most azokat szeretném bemutatni, amiket a kisfiam néz szívesen. Tévézni nem szoktunk, nincs is bekötve, így a netről válogattam. 

Ilyen kicsiket lehetőleg még ne ültessünk gép illetve tévé elé! Később is csak szülői felügyelettel!

 

Ha kisfiú, akkor autó. Nincs is ezzel gond. Nagyon kevés viszont az értelmes autós mese. Mi egy kis kitérő után az angol, monsteres, szerelős, autómosós videók után megtaláltuk ezeket.

Ajánlom Nektek is a következő meséket, szerintem ezek szülőnek-gyereknek egyaránt élvezhetőek:

 

Az egészen kicsiknek (kb. 1,5-3 éveseknek )

  • Kerekmese – nem igazán mesék, de videók. Azóta már meséket is készítettek az alkotók. ( a feldolgozások aranyosak, pl. Békakirály, de a Tomi mesék között vannak elég érdekesek.., mondjuk úgy, nem kicsiknek valók!) 

    Fülbemászó dallama, aranyos képi világa, vicces sorai miatt én is nagyon élveztem ezeket:

 

 

  • Szintén inkább kisebbeknek (2-4 év körül): Nándi mese  

Apa és fia mesél, vagyis inkább beszélget. (az angol változatok mintájára készültek ezek a videók) Mi nemrég találtuk egyébként és 3,5 évesem azzal szórakozik, hogy a kisfiút megpróbálja megelőzni, ő akarja hamarabb kimondani az autók, munkagépek nevét. Van fakitermelős meséjük is például, vagy állatos -amiket egy traktor szállít. 🙂

 

  • Tűzoltó mesék (kb. 2,5-5 éveseknek)

Három tűzoltó tanoncról szólnak a kb. 6 perces történetek. Együttműködnek, csapatként segítenek, ha baj van. Barátságról is szól, egymást is kisegítik, vigasztalják, bátorítják a szereplők. A megoldást keresik, mellette pedig viccelődnek – és tényleg viccesek, kedvesek.

Kedvenceim:

https://www.youtube.com/watch?v=1j4nkXvDcR0

https://www.youtube.com/watch?v=VeyUSnpNM6o&t=6s

 

Azt gondolom a meséket illetően is jól jön, ha megtaláljátok a közös nevezőt, vagyis olyan történeteket néztek, amit mindketten tudtok élvezni, nevetni rajta, beszélgetni róla. 

 

Tipp: állapodjatok meg előre hányat (2-3-t egyszerre! ) néztek meg és mikor, a viták, hisztik elkerülése végett! 🙂

 

Ismertétek már a fenti meséket videókat? Vannak más közös kedvenceitek? 

2 hozzászólás

  • BLOG VIKIWEEKS

    De jó, hogy írtad! Az én nagyobbik fiam is nagyon szereti az autókat, majd kipróbáljuk a meséket, jónak tűnnek, köszönjük! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.