Több mint 5 ötlet, hogy kreatívabb anya legyél!

Jó, ha egy anya türelmes, higgadt és kedves, viszont azt lássuk be, hogy ezek nem mindig jönnek össze. Ami működik, és ami minden máshoz óriási segítséget nyújthat majd az – amellett, hogy meg tudjuk őrizni a humorérzékünket-, ha egy anya kreatív!

A kreativitás egy nagyszerű tulajdonság.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, igazából rém egyszerű és fog menni neked is!

Milyen területeken és hogyan vetheted be anyaként a kreativitásodat? 

Étkezés:

Van az ősrégi itt a repül a … , ami kb. a hogyan szívassuk a gyereket. Én inkább amellett vagyok, hogy mutassuk meg már az egészen kis gyereknek is, hogy az ennivaló nem játék! Nincs az etetőszék tálcáján játék, nincs a keze ügyében semmi tárgy és főleg nem szükséges a telefon vagy a tablet. Kreatív úgy lehetsz, hogy ügyesen belekevered az új ízt egy már bevált tízóraiba/uzsonnába. Kóstoltass vele minél több ízt, persze fokozatosan, de már 1 éves kor előtt, mert később nagy eséllyel csak azokat fogja szeretni és kérni, amiket már ismert. Tehát végső soron magadnak könnyíted meg a helyzetet. Nagyobb gyermekeknél már készíthetitek együtt a reggelit, vacsorát, mi például szoktunk „vicces fej szendvicseket” készíteni. (egy szendvics hozzávalói egy mókás fejként tálalva). Főként lelkes tud lenni a kisfiam, ha ő készítheti el nekünk a vacsorát. A színes étkészlet is bejöhet, a katonák sem mennek ki soha a divatból.. Esetleg próbáld ki, hogy kicsit másképp néz ki a már ismert gyümölcs vagy ennivaló. Az újdonság ereje mindig beválik! Hajrá, kreatív anya!

 

Fürdés:

Nem akarok…! (először fürdeni menni, aztán kiszállni a kádból) Gondolom, ismerős.
A fürdés pedig lehet móka és kacagás is! Nagy és akár színes hab, úszójátékok, pohárkák, tuti, hogy mindenkinél a fürdőszoba vendégei. Na, de mi a helyzet ezekkel: jégkockatartó, orvosi fecskendő (ajándékba kapta a kórházban), pipetta, autó? Nálunk ezek is bekerültek a vízbe és így lesz cukrászda, céllövölde és autómosó is a fürdőkád területén. Örömmel készíti a gyerek a sütit a jégkockatartóban, lelövöldözi a kád szélén álló tusfürdőket, illetve lemossa a koszos (=habos) autókat. Még egy tipp: Csak egy műanyag flakon szükséges hozzá, aminek levágod az alsó részét, ráhúzol egy zoknit, majd szappanos vízbe (inkább szappan, mint víz) mártogatod, aztán fújjatok bele az ásványvizes flakonba és máris óriási buborékokkal játszhattok, még viccesebb, ha ragasztotok a flakonra szemet és feldíszítetek, hogy úgy nézzen ki, mint egy sárkány. (Csorba Anita videói között megtalálod buboréksárkány néven.) Játékra fel! 

 

Alvás:

Túl fáradt vagy nem álmos, még rengeteg mesélnivalója van? Szoktatok diamesét nézni? Vegyétek elő a régesrégi diavetítőt és bújjon össze a család a sötét szobában. Ha már túl vagytok nem egy, hanem két mesén, és semmi kedved egy harmadik mesébe is belekezdeni, akkor be kell vetned a kreativitásodat, hogy aludjon végre a gyermek. Én ilyenkor énekelek. Van néhány állandó altatódal, amit csak úgy énekelek, hogy ha nyitva a szem, abbamarad az ének… De nagyon szereti azt is a kisfiam, amikor átköltöm a dalokat, valamelyik dallamára ( pl. Bóbita..) egy kis mesét rögtönzök. Kikapcsolja őt is, engem is. Állítom, hogy akkor sokkal könnyebben elalszik a kicsi, ha mi is nyugodtak maradunk/vagyunk.

 

Reggel, öltözés:

Nem akarooook! Egy újabb nap kezdete. Mi lenne, ha játékkal indulna? Nálunk bevált az öltözés-verseny vagyis hogy aki hamarabb felöltözik az nyer. Ilyenkor mindig pikk-pakk elkészül. Mivel neki ki van készítve előre a ruhája, nekem meg nem, így csakis ő nyerhet, de pont ez a cél. Nyeremény nincs is igazából, ő az első és már vidáman is indul a napja.

Ha ehhez nincs kedvetek, meg úgy igazából semmihez sem, akkor javaslom ezt a zenét:

Hallgassátok meg, ugráljatok, eza dal úgy szuper, ahogy van. (Nálunk általában én ugrálok és énekelek, és ő inkább készül, csak hagyjam már abba! ) :)))

Házimunka együtt:

Jól jönne a segítség? Nem akarod egyedül hagyni a szobában, de lenne egy csomó dolgod a konyhában vagy a mosógép környékén? Csináljátok együtt. A házimunka is lehet szórakozás.

Kreatív anya szerep elő és indulhat a színválogatós játék a ruhákkal, a párkereső a zoknikkal, a célbadobás a kész zoknigombócokkal, számolás vagy puzzle a répakarikákkal és zöldségekkel, amik az ebéd hozzávalói. Jó mókát, jó munkát! Hosszabb idő lesz a rendrakás, ha együtt készítitek a fogásokat a konyhában, de élvezetesebb lehet sütés-főzés együtt. Ne félj a kezébe adni a törékeny tojást, ugyan, mi történik, ha összetörik egy? Nem baj, ha összekoszolja magát, ne törődj vele, majd a mosógép kimossa a ruhát!

Nevezhetjük a fentieket leleményességnek, szimplán jó ötleteknek, mondhatod, hogy á, nekem ezekhez nincs türelmem, én meg úgy vagyok vele, hogy éljen a kreativitás és anyaként is lehetünk kicsit gyerekek! 

Na jó, nálam is előfordul a “3-ig számolok” (a legbénább anyuka szöveg, viszont ki tudja, miért, de működik!!!! 🙂 )

Ám sokkal büszkébb vagyok magamra ha valamit kreatívan oldok meg. Amikor elérem a kívánt célt úgy, hogy közben nem hogy sírás nem volt, inkább csak sok -sok nevetés, olyankor sikerélménnyel zárul a napom.

 

Te kreatív anya vagy?

Csak csináld! 

Mosolygós napot, kedves Olvasó! 

Véleményed bátran oszd meg velem, örülök, ha írsz nekem!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.